7 kovászos pékség Budapesten, ahol mennyei ízek aranyozzák be a reggeleket

Ha roppanós, ám belül puha, kovászos csodákat rejtő pultokra vadásznátok Budapesten, akkor fedezzétek fel a főváros kovászos pékségeinek legjavát, ahol a kora reggeli fáradtságot egy igazi gasztronómiai élménnyel vészelhetitek át.

Arán Bakery

Pécsi Kinga, az Arán Bakery egyik megálmodója még Írországban tanulta ki a pék és cukrász mesterség csínját-bínját, majd a kovászos kenyér Mekkájában, San Franciscóban végleg beleszeretett a kenyerekbe. Nagy szerencsénkre tudását 2019 óta itthon kamatoztatja, s férjével ma már a főváros két pontján is elkápráztatják díjnyertes kovászos kenyereik legjavával a hozzájuk betérőket. A hangulatos pékségeik mindegyikében roskadoznak a polcok a különféle kovászos kenyerek és bagettek alatt, miközben ír szódás kenyerekre, szendvicsekre, mennyei sós péksüteményekre, valamint magával ragadó croissant-okra és fahéjas csigákra is lecsaphatunk náluk.

1077 Budapest, Wesselényi utca 23. | Weboldal | Facebook

1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 16/A. | Weboldal | Facebook

Fotó: arán bakery – móricz (Facebook)

Jacques Liszt

Már több mint 10 éve, hogy a bankszektort háta mögött hagyva, a laptopot péklapátra cserélve betört a budapesti vendéglátás vérkeringésébe Juhász Mihály, vagyis Misi, a pék, akinek péksége azóta is megkerülhetetlen pontja Budapestnek. Legalábbis akkor mindenképp, ha kívül roppanós, belül légiesen lágy kovászos kenyérszeletek illúziója lebeg a szemünk előtt. Ugyanis mindez valóság a Jacques-ban, ahol a szendvicsnek valók mellett akár kovászos kakaós csigát, különféle croissant-okat, cruffint, kovászos pizzát, és megannyi finomságot találhatunk.

1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 7. | Facebook

blank
Fotó: Jacques Liszt Kézműves Pékség (Facebook)

Panifico il Basilico

Magos, mogyorós-áfonyás, tökmagvas, hagymás-petrezselymes kenyér, dupla vajas kifli, kolbászos perec, narancsos-ricottás csiga, nutellás-mogyorós csiga, olívás-mozzarellás rúd: álmaink pékségének polcaira is felillenének Szabi, a pék alkotásai, amelyeknek mennyei ízeit szerencsére a valóságban is kiélvezhetjük. Szabolcs vallja, hogy minden pillanatban a tökéletességre kell törekedni, s ezt hűen tükrözi is a kovásszal készült kenyerek ámulatba ejtő hada. A gondos odafigyeléssel készült, szívet és lelket melengető, puha tésztaremekművek pedig Buda két pontján is édes bűnözésre hívnak minket.

1122 Budapest, Városmajor utca 34. | Weboldal | Facebook

1027 Budapest, Bem utca 2. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: anificio il Basilico Városmajor (Facebook)

Pipacs Pékség

Óbuda kovásszal bélelt mennyországa a Pipacs Pékség, amelynek küldetése, hogy egészséges és ökológiailag tiszta forrásból származó kenyerekkel és péksüteményekkel kápráztassák el a pékségbe betérő vendégeket. Így hát a kemencéjükbe csak olyan tésztacsodák kerülnek, amelyek alapanyaga bio és adalékanyag-mentes. A kézműves pékségben pedig a többféle, természetes kovásszal készült kenyerek mellett baguettek, kalácsok, különböző leveles péksütemények, gofrik, illetve a Madal Cafe specialty kávéi is várnak minket.

1033 Budapest, Reményi Ede u. 3. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Pipacs Pékség (Facebook)

Manfréd

Ferencvárosban a Tompa utca bája öleli körül a Manfréd pékség apró teraszát, ahol az utolsó napsugarakat a pásztói lisztből készült, ellenállhatatlanul finom péksütemények és a nógrádi pörkölésű kávé zamata kíséretében élvezhetjük ki. Édesszájúakra croissant, kakaós csiga, túrós batyu, különböző sütemények tárháza vár itt, míg a sós ízek kedvelőit a sajtos-spenótos csiga, füstölt parenyicás croissant és a pirítós hagymás cipó veheti le a lábáról. De ez csupán néhány név a kínálatból, hiszen a megannyi péksütemény mellett Manfrédtól, a rozsos kovászból származó kenyerek egyszerűbb és ízesített hada is ott sorakozik a pult mögött.

1094 Budapest, Tompa u. 21. | Facebook

blank
Fotó: Manfréd (Facebook)

Kiskovász Kézműves Pékség

2016 óta várja a megfáradt bulizókat, a dolgos hétköznapok reggeli hőseit, de akár az estefelé éppen hazafelé igyekvő belvárosiakat is a Kiskovász Kézműves Pékség, hogy kedvességével és profizmusával aranyozza be mindegyikőjük napját. Nevéhez hűen kenyereik hosszú érlelési folyamaton keresztül, kovásszal készülnek, péksüteményeik pedig tradicionális ízeikkel hívnak egy felejthetetlen nosztalgiautazásra.

1065 Budapest, Nagymező u. 36. | Facebook

blank
Fotó: Kiskovász Pékség (Facebook)

Petrus Péksége

Igazi külvárosi kincs Petrus Péksége, ahol minden egyes termék kovásszal készül, a kenyerektől kezdve a baguetteken át egészen a sós és édes péksüteményekig. A vadkovásszal dagasztott, hagyományosabb kenyerek között cheddar sajtos, sokmagvas, burgonyás is lapul, de ha valaki reggelire inkább a kalácsra vagy a kiflire szavazna, akkor sem marad hoppon. A minőség mellett a családias hangulat is garantált, ami nem csupán a kertvárosi környezetből fakad, hisz egy aranyos, apró, sarki ház rejti a Petrus Pékség kovászos csodáit.

1161 Budapest, Csömöri út 155. | Facebook

blank
Fotó: Petrus Péksége (Facebook)

Ha a reggeli élvezeteket egy délutáni sziesztávál koronáznátok meg: