Dzsungelhangulat a Dunán: Kincsekkel teli szigetvilág hív kirándulásra 

Nem kell határokat átszelnetek ahhoz, hogy dzsungelhangulatú kirándulásban legyen részetek! Vegyétek célba az ország nyugati csücskében található vadregényes szigetvilágot, a Szigetközt, ahol páratlan természeti kincsek és vízi kalandok várnak rátok. (x)

Fotó: Aktív Kalandor

A számos apró szigetből, természetes erdőkből és szűk vízfolyosókból álló terület úgy tűnhet, mintha többezer éves dzsungel lenne, pedig alig 40 éve keletkezett. A tájat teljesen letarolták a Bős-nagymarosi vízlépcső kiépítésekor a nyolcvanas években, de a természet szépen, lassan visszavette a hatalmat a kavicshomok-sivatag felett. 

A szigetközi bányatavakat 2016-ban csatornákkal és hallépcsőkkel kötötték össze, így ma már 800 kilométernyi evezhető út hív vízi kalandozásra az egyedülálló szigetvilágban. 

Egy kis ízelítő a Szigetköz különleges vízivilágából: 

A Szigetköz esszenciája 

Az Aktív Kalandor 23,5 kilométer hosszú vízitúra-útvonalán felfedezhetitek a Szigetköz legszebb látnivalóit, kezdve a rajkai trianoni zsilippel, ahol a túra kezdődik. A zsilip azért épült, hogy megvédje Mosonmagyaróvárat az árvíztől. A trianoni békeszerződés írásakor is tiszteletben tartották, hogy a zsilip a város számára fontos építmény, így Magyarországhoz csatolták – ez után kapta nevét a vízi szerkezet. 

Fotó: Aktív Kalandor

Már a túra elején megtapasztalhatjátok a Szigetköz esszenciáját a Duna szűk folyosóin, ahogy árnyas fák tornyosulnak fölétek. A későbbiekben sem fogtok unatkozni, hiszen testközelből megcsodálhatjátok például a szigetcsoport ritka növény- és állatfajait. Találkozhattok itt sokféle különleges madárral, de akár szarvast és vidrát is megpillanthattok. 

A Helena-tavakhoz érve ne felejtsétek el a vizet kémlelni, hiszen a nyár melegebb napjain a tórendszerben élő édesvízi medúzák is megmutatják magukat. 

blank
Fotó: Aktív Kalandor

A vadregényes vízitúrán megnézhetitek még a dunakiliti duzzasztóművet és fenékküszöböt, melyek a szigetközi hullámtéri vízpótlást biztosítják, így lehetővé teszik, hogy a vízitúrázók bebarangolhassák ezt a páratlan kincsesszigetet. 

Szigetközi kalandtérkép 

Elsőre érdemes túravezetővel útnak indulni, hiszen a Szigetköz ágrendszerében tapasztalat nélkül könnyű eltévedni. Minden hasznos infót, látnivalókat, kempingeket, kenubérlési lehetőségeket, strandokat és éttermeket megtaláltok a Szigetközi kalandtérképen, amely segít az eligazodásban. A vízitúra pontos útvonalát IDE érhetitek el.

Még több bakancslistás kaland az őszi hónapokra: