Kirándulás Budapest közelében: 5 árnyas erdei ösvény kánikula idejére

Még augusztusban is igazán forró nyári napokra számíthatunk, így érdemes magatok mögött hagyni a belvárost és hűs erdei kirándulóhelyek nyomába eredni.

Gyadai tanösvény, Vác

Minden évszakban gyönyörű a szendehelyi Katalinpusztáról induló Gyadai tanösvény, amely kétségkívül az ország egyik legsokszínűbb útvonala, hiszen erdőn, réten és mocsárvidéken át vezet. A Dunakanyar gyöngyszemeként emlegetett kirándulóhely fő attrakciója egyértelműen hazánk vadregényes függőhídja, melyet az 5,2 kilométeres körtúra második felében érhetünk el.

Fotó: Hatvani Anikó

Jági tanösvény, Pilisszentiván

Pilisszentiván éke a felújított, 4,3 km hosszú Jági tanösvény, amelyet a sportpályától indulva, nagy tölgyfák árnyéban közelíthetünk meg. Apró ösvényen vezet majd utunk, s kis idő múlva a túránk leghangulatosabb részéhez, a békáktól hemzsegő Jági-tóhoz érkezhetünk meg. A tavat megkerülve, az Arany-patak és a felette álló fahíd festi a tájat gyönyörűvé, ahol a patakot átszelve lassan a tanösvény legmagasabb (290 m) pontjánál lyukadunk ki. Az ösvény itt még nem ér véget, egy hangulatos erdőbe kalauzol minket, ahol az egyik állomásnál egy kétezer éves település régészeti feltárását fedezhetjük fel.

Fotó: Gergely Zsuzsa

Tatai Fényes tanösvény

Az egész évben látogatható, 18 állomásos, 1350 méter hosszú cölöpsétány vadregényes lápvidékre kalauzol el minket. A jól kiépített úton a láperdők és a karsztforrások világát ismerhetjük meg, amelyről az interaktív információs táblák segítségével még többet megtudhatunk. A tanösvény kialakításának köszönhetően testközelből figyelhetjük meg a teknősök és hódok életét, és betekintést nyerhetünk a lápvidéki növényvilágba. A titokzatos erdőt fentről is megcsodálhatjuk a Nagy-Égeresben található kilátótorony tetejéről, illetve a kalandkedvelők átkelhetnek a függőhídon is.

Fotó: Kerekes Norbert

Malom-völgyi tanösvény, Tardos

A bájos Tardos település határában húzódik a Gerecse legmagasabb csúcsaival körbeölelt Malom-völgy, ahol a Bikol-patak felduzzasztásából alakult ki a környék gyöngyszemének is nevezett Malomvölgyi-tó. A családok körében közkedvelt, körbejárható víztározót egy 1,5 kilométer hosszú, 8 állomásos, interaktív tanösvény övezi, amely a tó növény- és állatvilágát mutatja be. A panorámás ösvény a parkoló melletti büfénél végződik, ahol kiváló hekket kóstolhatunk. Ha kellőképpen elfáradtunk a tó partján, pihenőpadokon élvezhetjük a völgy rabul ejtő nyugalmát.

Fotó: László Orsolya

Örökerdő tanösvény, Budapest

Hűvösvölgy környéke bővelkedik a különböző nehézségű és típusú tanösvényekben és túraútvonalakban, azonban a legtöbb látnivalót összekötő útvonal, az Örökerdő tanösvény örvend a legnagyobb népszerűségnek. A tanösvény a 61-es villamos végállomásától, idős tölgyek alatt vezet el a Nagyrétig, majd itt torkollik bele a nagyréti akadálymentes tanösvénybe. A rövid, erdei gyümölcsfákkal tarkított sétaút jól kiépített, így könnyen teljesíthető gyerekekkel, vagy akár babakocsival is, útközben pedig több tűzrakóhely és pad található, ahonnan kicsit elcsendesedve élvezhetitek az erdő nyugalmát.

Fotó: György Mária

Szuper vízparti kirándulóhelyeken is hűsölhettek egy jót: