Tisza-parti barangoló: Nyári kalandtérkép a vadregényes folyó mentén

A szelíden hullámzó Tiszát Petőfi „a föld legjámborabb folyójaként” tartotta számon. Tartsatok velünk és fedezzük fel a verseket ihlető folyó mesékbe illő tájait gyalog, vízen és két keréken!

Beregi kerékpáros kör

A Felső-Tisza csodálatos környezetének ölelésében húzódó Beregi kerékpáros kör 2024-ben elnyerte Az Év Kerékpárútja díjat. A Gergelyiugornyáról induló túra 50 kilométernyi élménnyel várja a kerékpározás szerelmeseit. A győztes útvonal első látnivalója a mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetett tákosi zsindelytetős református templom. Később Tarpán, az őstermészet birodalmán pedálozunk keresztül egészen a Nagy-hegy romvulkánjáig.

Kis-Tisza Ökocentrum, Tiszalök

A tiszalöki Kis-Tisza Ökocentrum feltárja a látogatók előtt a helyi élővilág csodáit: többek között számtalan halfaj, kétéltű, puhatestű, vízimadár és emlős él a Kenyérgyári-holtág környékén, amelyet egy 2,2 kilométer hosszú víziösvényen barangolhatunk be. Az ökocentrum területén emellett konferenciaterem, kutató- és megfigyelőterem várja a látogatókat.

Kis-Tisza Ökocentrum, Tisza, Tiszalök
Fotó: Piószeghy Zsanett

Andrássy-kastély, Tiszadob

A Tisza partján álló, 12 tornyú, mesés Andrássy-kastély megújulva várja a lelkes látogatókat. Ha az interaktív kiállításon túl minden apró zegzugot felfedeztetek, a kastély melletti angolkert sövénylabirintusából érdemes rácsodálkozni a pompás látványt nyújtó rezidenciára. Augusztus 10-én a különleges Kertmozi a kastélyparkban programsorozat keretében a már klasszikusnak számító Forrest Gump filmet nézhetitek meg, erről további részleteket a Facebook-oldalon találtok.

4456 Tiszadob, Bocskai utca 59. | Facebook

Andrássy-kastély, Tiszadob, sövényénylavirintus, kastély
Fotó: Seres László Drónfotó és videó

Vízikilátók a Tisza-tónál

Az elmúlt években három új kilátóval gazdagodott a Poroszlói-medence, melyek kizárólag vízi úton látogathatók. A Bölömbika, a Fattyúszerkő és a Küszvágó csér kilátó olyan jellegzetes, védett madárfajok nevét viseli, melyekkel kis szerencsével a helyszínen is találkozhatunk. A kilátókat legkönnyebben a poroszlói, az újlőrincfalvai, a sarudi vagy a tiszaörvényi kikötőből közelíthetjük meg.

Vízi kilátók, Tisza-tó, vízi programok, kenuzás
Fotó: Aktív Magyarország

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A Tisza-tó őshonos állatokat bemutató turisztikai központja szórakoztató módon tárja fel a térség természeti kincseit. Itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere, amely vízalatti csodavilágával különleges, természetközeli élményt nyújt. A főépület melletti szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, a tájház, halászskanzen és baromfiudvar révén pedig valóságos időutazásban lehet részünk.

3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 41. | Weboldal

Tizsa-tavi-Okocentrum, ökocentrum, program, Tisza-tó
Fotó: Aktív Magyarország

Kukoricalabirintus, Abádszalók

A Tisza-tó első kukoricalabirintusa az 5 hektáron elterülő, 3 km hosszúságú abádszalóki útvesztő, mely nem véletlenül vált a családok kedvencévé. A röpke 1 órás útkeresés során izgalmas feladatok, játékok és edukációs élményprogramok várják az érdeklődőket. A bátrak akár sötétben, elemlámpával is kereshetik a kiutat. A labirintus nyitását a kukoricák növekedése befolyásolja, amiről a Facebook-oldalon informálódhattok.

Facebook >>

Kukoricalabirintus, Tisza-tó, családi program
Fotó: Kukoricalabirintus Tisza-tó

Lombkorona Ház és Sétány, Nagykörű

A hét minden napján, ingyenesen bejárható pallósétány 8 méter magasan, több mint 300 méter hosszan vezet végig a buja, ártéri fák ölelésében. Az új Tisza-parti attrakció mellett egy árnyékos játszótér is helyet kapott, valamint a sétány végében egy egyedülálló, cseresznyére hasonlító bisztró is épült. Nagykörű biciklivel több irányból, Kisköréről és Szolnokról is megközelíthető.

Tiszavirág híd, Szolnok

A 2011-ben átadott 444 méteres szolnoki Tiszavirág híd nemcsak különleges megjelenése miatt nevezetes. Hosszával Közép-Európa leghosszabb gyaloghídjaként tartják számon, melyet kerékpárút szel át. A Tiszán átívelő híd a belvárosi Tiszai hajósok tere és a Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdő között teremt kapcsolatot.

Tiszavirág-híd, Szolnok, Tisza, gyaloghíd
Fotó: Kiss Pierre Csaba
Osszátok meg velünk Tisza-parti fotóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Mártélyi ártéri tanösvény

Az üdülni vágyók kedvelt célpontja a történelmi emlékekben gazdag Mártély. A Tisza holtágának festői vidéke üdülőtelepeknek, vendéglátóhelyeknek és szabadstrandnak szolgál otthonául, de változatos tanösvények útvonalai is behálózzák. Bejárva őket megismerhetjük a holtág természeti értékeit, mélyfekvésű ártéri erdeit, morotvákkal bezárt szigeteit. A nádasokon és pallósoron vezető útvonal bejárása után a kalandvágyók akár kenuból is megcsodálhatják ezt a kivételesen szép vidéket.

Mártélyi ártéri tanösvény, tanösvény, Tisza
Fotó: Tari Szilvia

Tiszakécske Szabadstrand

A tiszakécskei vízpartra már a 20. század elején elmenekülhettek a nyaralók a nagy nyári hőség elől, és azóta a strand évről évre egyre csak szebb és felszereltebb lett. Az ártéri erdővel szembeni hosszú, homokos partszakasz több pontján napvitorlapark, gyékény napernyők, napágyak, kültéri zuhanyzók, illetve kijelölt kutyás strand várja a fürdőzőket. A part feletti sétányokon egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb vendéglátóhelyek, az ebédünket lemozoghatjuk a hatalmas röplabdapályán, vagy akár a strandtól pár perc autóútra lévő Nádirigó tanösvényen is, ahol bepillantást nyerhetünk a nádasok rejtett élővilágába.

6060 Tiszakécske, Fürdő utca 114. | Facebook

Tiszakécske szakadstrans, Tisza, ingyenes strand
Fotó: Legéndi Bendegúz

Tiszavirágzás

Évente csupán néhány nap erejéig és mindössze alig pár óráig látható a Tisza egyedülálló látványossága, a 2020 tavasza óta hungarikumnak számító tiszavirágzás. A különleges esemény kiindulópontja a Tisza Szeged-környéki szakasza, a rajzás ezt követően halad a folyó folyásirányával szemben, a Tisza felsőbb szakaszai felé. Mielőtt a Tisza felé vennétek az irányt, mindenképpen tájékozódjatok a Hortobágyi Nemzeti Park honlapján a tiszavirágzás pontos időpontjáról!

Tiszavirágzás, Tisza
Fotó: Habarics Béla/Természetvédelmi Őrszolgálat HNPI

Különleges szálláshelyek a Tisza környékén: