Könnyű, de izgalmas ösvény vezet le a meredek falú völgy mélyére Budapest közelében

A Tétényi-fennsík nyugati részén a különleges Fundoklia-völgy és a völgy déli részén futó, 12 állomásos tanösvény csábítja panorámás barangolásra a kirándulókat.

Fotó: Evii Zoo

A völgy maga 3 km hosszú, helyenként 30 méter mély, területét az M7-es autópálya szeli ketté. A völgy 1999 óta helyi jelentőségű védett terület és Natura 2000 terület is egyben, és igen gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhet.

Fotó: Evii Zoo

Többek között árvalányhajjal és törpemandulával is találkozhatunk, valamint tavasztól őszig folyamatosan nyílnak itt a virágok. Emellett vörösbegy, fülemüle, pannon gyík és sisakos sáska kísér minket utunkon.

blank
Fotó: Evii Zoo

A tanösvény első állomását kősáncokon átvezető falépcsőkön lehetséges megközelíteni, ahonnan kezdetét veszi a meredek falú, kanyargó völgy, a bányászatból fennmaradt mesterséges barlangüregek és a völgy alján futó erdő birodalma.

blank
Fotó: Evii Zoo

A fennsíkon, majd a mélyedésben vezető tanösvény alig több mint 1 kilométer hosszú, végighaladva rajta a helyi természeti értékekről olvashatunk bővebben. Az ösvény rejtett szakasza a völgy mélyén elterülő hűvös erdőben fut mindössze 600 méteren, érdemes ezt is végigjárni!

kirándulás budapest környékén
Az erdő mélyén futó ösvény / Fotó: Evii Zoo
Osszátok meg velünk saját készítésű fotóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Érden egy izgalmas, Duna-menti kirándulóhelyet is találhattok: