Vadregényes erdei kirándulás vár a Duna egykori szigetén Budapesttől egy karnyújtásnyira

Érd déli részén, az Ófalutól egy karnyújtásnyira madárcsicsergés, friss levegő, ártéri erdőben kalauzoló tanösvény és a Duna közelsége segít kiszakadni a városban, nyüzsgésben töltött hétköznapokból.

Fotó: Evii Zoo

A Beliczay-sziget, mely mára már csak nevében őrzi egykori sziget voltát, élményeket és feltöltődést nyújtó kedvelt kirándulóhelyszín. Kora tavasszal szemet gyönyörködtető virágszőnyegéről híres, ahova évek óta csoportos virágnéző túrákat is szerveznek.

A kora tavaszi virágpompa után sem érdemes azonban megfeledkezni erről a kirándulóhelyről, legfőképp akkor nem, ha a fővároshoz közel kerestek természetközeli kikapcsolódást a család apraja-nagyja, két- és négylábúi számára.

Fotó: Evii Zoo

A kirándulást az egykori Thermal Hotel Liget mellől, a Csónak utcán kezdődő Tőzike tanösvényen érdemes kezdeni, mely 9 állomáson keresztül kalauzolja az itt kirándulókat, le egészen az érdi Duna-partig.

A Duna és az Ófalu által közrefogott sziget a mézeskalácsáról és viaszgyertyáiról egykor országszerte híres Beliczay család nevét viseli, akiknek emlékét ma is őrzi az a ház, mely mellett elhaladva ráléphetünk aztán a tanösvényre.

blank
Fotó: Evii Zoo

Új ismeretek és pihenés a tanösvény mentén

A 2,5 km hosszúságú tanösvény információs tábláinak köszönhetően megannyi ismeretet gyűjthetünk az ártéri erdőről, annak igen gazdag növény- és állatvilágáról, de a kialakított pihenőknek és tűzrakóhelyeknek hála meg is pihenhetünk egy kis időre, mielőtt a partra érnénk és gyönyörködnénk egyet a Dunában.

blank
Fotó: Evii Zoo

A 67 hektáron elterülő ártéri erdő az utóbbi években kisebb-nagyobb ráncfelvarráson esett át, a területet ugyanis majdhogynem egyetlen fafaj, a nemes nyár uralta.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által végzett erdőtelepítésnek hála mára azonban egy jóval sokszínűbb és ellenállóbb faállomány mentén tehetünk sétát, mely nem szűkölködik fehér- és szürkenyárban, szilben, korai juharban, mézgás égerben és platánfákban.

blank
Fotó: Evii Zoo

Akiket a könnyű erdei barangolás után még hajtana a kíváncsiság, ajánljuk figyelmükbe a Duna kanyarulatára páratlan kilátást nyújtó érdi magaspartot, melyet az Ófaluból több irányból, látnivalókban bővelkedő útvonalon lehet megközelíteni.

blank
Fotó: Evii Zoo

Érdemes tehát a tavaszi hétvégék alkalmával látogatást tenni Érden, az Ófalu szegélyezte erdőben, több nézőpontból is megcsodálni a Dunát, valamint kikapcsolódni és feltöltődni a friss levegő és az üdezöld természet élményével.

Osszátok meg velünk saját készítésű fotóitokat a ,,Magyarország legszebb helyei'' Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Ha hétköznapokon távoli tájakat idéző parkokban töltődnétek fel Budapesten: