Mintha nem is Budapesten járnál: 5 különleges kert és park, amely távoli tájakat idéz

Szeretett fővárosunk számunkra megunhatatlan, azonban néha mi is távoli tájakra vágyódunk. Cikksorozatunk következő részében olyan természetközeli utazásra csábítunk benneteket, ahol pár óra erejéig elvonulhattok a budapesti forgatagból. Ráadásul mindeközben olyan érzésetek támad majd, mintha nem is Budapesten, hanem egy egzotikus vidéken járnátok.

Zuglói Japánkert / Fotó: Egy jó kép az utazásról

Keleti nyugalom a Török kertben

A Budavári Palotanegyed egy igazán eldugott szegletében, a Csikós udvar délnyugati részén bújik meg a keleties hangulatban kialakított Török kert, amely számtalan gyönyörű növénnyel, padokkal és díszkivilágítással örvendezteti meg az ide látogatókat. Az egzotikus környezethez nagy mértékben hozzájárulnak az öt színben pompázó rózsabokrok, a birs- és fügefák, illetve a keleties mintájú csempékkel kirakott díszszökőkút, amely különleges látványt nyújt a vár környezetében.

Egy kiadós séta után pihenjetek meg a város felett a kert végében helyet kapott Pasha Cafe hangulatos teraszán.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Ókori időutazás a római romkertben

A többmilliós gyűjteménnyel (tárgyakkal és leletekkel) büszkélkedő Aquincumi Múzeum Budapesten egyedülálló módon mutatja be az érdeklődőknek az ókori Róma örökségét. A múzeum mellett található a Romkert, hazánk egyik legnagyobb területű római régészeti parkja. A terület bejárása során a látogatók megismerhetik Aquincum polgárvárosának egy részét, valamint a városközpont legjellemzőbb középületeit, magánházait, amelyek a Kr. u. 2-3. századból maradtak fenn.

A Korzózz velünk csapata április 27-én 2,5 órás időutazásra invitál, ahol történész segítségével fedezhetjük fel a III. kerület római kincseit.

1031 Budapest, Szentendrei út 135. | Weboldal

blank
Fotó: Visit Óbuda

Egy csipet Ázsia az Andrássy úton

Egy gyönyörűen felújított Andrássy úti villában találjuk a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumot és távol-keleti hangulatú kertjét. A múzeum több tízezer műtárgy segítségével hozza közelebb Kína, Japán, India, Korea, Mongólia, Nepál, Tibet és Délkelet-Ázsia kultúráját. Az épület körül kialakított hangulatos kertet a keleti nyugalomban elmélyedni vágyók hétfő kivételével minden nap ingyenesen látogathatják, de lehetőség van részt venni vezetett botanikai és kerttörténeti sétákon is. Az aktuális programokról érdemes a múzeum honlapján tájékozódni.

1062 Budapest, Andrássy út 103. | Weboldal

Hopp Ferenc Múzeum
Fotó: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Facebook-oldala

Távol-keleti oázis Zuglóban

Hazánk egyik első japánkertjét a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum névadó kertésze és tanára tervezte és építtette 1928-ban. Néhány évvel később a japán császári család tagjai, Takamacu herceg és felesége is megfordultak a távol-keleti paloták kertjeit megidéző parkban, amely annyira megtetszett nekik, hogy végül jó néhány növényt adományoztak a Zuglói Japánkertnek. Ezek a növénycsodák a mai napig megtekinthetőek.

Április 20-án a Japánkerti nap jóvoltából akár vezetett sétákon is részt vehetünk a helyszínen, csakúgy, mint a japán kultúrához kapcsolódó szakmai előadásokon és játékos programokon. 

1149 Budapest, Kövér Lajos utca 1. | Weboldal

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Trópusi dzsungelláz

Budapest első és egyben legnépszerűbb növénygyűjteménye az ELTE Füvészkertben található. Az itt megfigyelhető, körülbelül 12 ezer növényfajt számláló kert az évek alatt nemzetközi hírnévre tett szert. Áprilisban ugyan a rózsaszínben pompázó japán cseresznyefák vonzzák a látogatókat, de kétségtelen, hogy az igazi sztárparádé az üvegkupolák alatt rejtőzik. A fülledt pálmaházakban égig érő trópusi növények, egzotikus orchideák, óriási tündérrózsák társaságában veszhetünk el a dzsungelrengetegben.

A Sakura ünnepen, április 13-án és 14-én ismét takarókra telepedve piknikezhetünk a Füvészkertben, a fák virágzásában gyönyörködve.

1083 Budapest, Illés utca 25. | Weboldal

Füvészkert pálmaház
Fotó: László Orsolya

Az árnyas parkok után keressétek fel Budapest hűsítő vízpartjai egyikét: