Budapest 5 legvarázslatosabb rózsakertje, ami teljes pompájában tündököl

Virágba borultak Budapest legszebb rózsakertjei, ezért itt az ideje, hogy útnak induljunk és felfedezzük ezeket a varázslatos helyszíneket!

Budatétényi Rózsakert

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2,5 hektáros rózsakertje nemcsak a legnagyobb a fővárosban, hanem a hazánk legnagyobb rózsagénbankja címmel is büszkélkedhet. A helyszín számtalan rózsakülönlegességet rejt, és kultúrtörténeti szempontból is igazán egyedi fajtákat találhatunk itt. Június 8-9. között pedig egy izgalmas esemény, a BLOOM fest Budapest során várnak minden növényrajongót a Budatétényi Rózsakertbe, egy virágos hétvégére. A program során kertészetek, kertépítők, növény- és virágárusok, valamint termelők gyűlnek össze a kertben, hogy csodálatos virágokkal, valamint különleges, növényi eredetű szépségápolási, wellness- és gasztronómiai termékekkel varázsoljanak el benneteket.

1223 Budapest, Park utca 2. | Facebook

Fotó: Tóth Magdolna

Városliget, Millenium Háza

A Városliget rehabilitációja során a Millennium Háza bejáratához a szivárvány minden színében pompázó rózsakertet telepítettek. Ezen a romantikus hangulatú helyszínen 1500 tő rózsa és rózsalugas változatos színű és mintázatú virágai keltik újra életre Budapest aranykorának hangulatát. Sőt, az illatos kert közepén még egy, az épület romantikus jegyeivel harmonizáló Zsolnay-kút is díszeleg, megkoronázva ezzel ezt az egyedülálló miliőt. A padokkal övezett rózsakert ideális helyszíne lehet a tavaszi-nyári randiknak, illetve akkor is jó választás, ha pokrócon üldögélve, kellemes környezetben szeretnénk kikapcsolódni.

1146 Budapest, Olof Palme sétány 1. | Weboldal

Fotó: Szilárd Enikő

Bakancslistás kirándulóhelyek májusra:

Szent István park

A Szent István park illatozó rózsakertjét 2010-ben, a nemzetközileg elismert rózsanemesítő, Márk Gergely segítségével telepítette a FŐKERT, ami azóta is minden évben tündököl a Duna melletti parkban. A felparcellázott rózsakertben 240 rózsafajtával ismerkedhetünk meg a kihelyezett tábláknak köszönhetően, de még futórózsával körbefuttatott pergola alatt is sétálhatunk. A rózsakerttel büszkélkedő park egyedülálló látványosságnak számít, hiszen a Márk Gergely által nemesített parkrózsákat a világ számos országában nagy becsben tartják, csodájukra pedig nemcsak a környékbeliek járnak, hanem vidékről is sokan látogatnak fel.

blank
Fotó: Szilárd Enikő

Margitszigeti rózsakert

A Margitszigeti vadaspark szomszédságában találhatjuk a sziget számos ékköve közül a legszínesebbet, amit talán nem is kell már bemutatnunk a budapestieknek. A rózsakert mai formáját Nemesné Kucsovszky Annamária terve alapján, az 1976 és 1977 között történő átalakítások során nyerte el, majd a 2013-as felújításoknak hála tovább szépült. A főváros leglátogatottabb virágoskertjének lakói előreláthatóan nyár elején kezdik el bontogatni szirmaikat, ezért érdemes vissza-visszatérni, hiszen minden alkalommal találkozhatunk újdonsággal a 2313 tő rózsát számláló színpompás kertben.

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Gül Baba Türbéje és Rózsakert

Különféle színpompás rózsák illatoznak az iszlám legészakibb szent helyén is. Az 1543 és 1548 között épült türbére a romantikus, macskaköves Gül Baba utca tetején, a Rózsadomb oldalában bukkanhatunk rá. Néhány évvel ezelőtt nem csak a türbe, hanem az azt körülölelő függőkert is újjászületett egy nagyszabású török-magyar beruházás keretein belül, így ma több ezer növény veszi itt körül az andalgókat: többek között rózsakülönlegességek, tulipánok, nárciszok, kúszónövények és 140 fa ölelésében sétálgathatunk.

1023 Budapest, Mecset utca 14. | Weboldal

blank
Fotó: Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány Facebook

Növényekkel teli kerthelyiségek a fővárosban: