Varázslatos zöld oázis rejtőzik az ország nyugati határvonalának közelében

Az ország nyugati határvonalának közelében találjuk a dél-zalai Budafai Arborétum meseszép birodalmát, amely festői tisztásokkal, tavakkal, égig érő fenyvesekkel és élénken pompázó virágokkal várja a természetbarátokat.

Fotó: Végh Katalin (Magyarország legszebb helyei-csoport)

Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt körülbelül 3 kilométerre bukkanhatunk Dél-Zala egyik legféltettebb természeti kincsére, a minden évszakban lenyűgöző Budafai Arborétumra.

Az arborétum területét alkotó erdők egykor a Zichy család birtokainak részét képezték, akárcsak az 1926-ban épült vadászkastély, melyet a Zalaerdő Zrt. az utóbbi években felújított.

Fotó: Végh Katalin (Magyarország legszebb helyei-csoport)

Az uradalom 1954-es államosítása után kezdődött meg az arborétum kialakítása, ahol messzi kontinensekről származó fafajokat is meghonosítottak. A park ma 132-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű fának szolgál otthonául, de a legtöbb kiránduló az azáleák miatt érkezik az arborétumba.

A tavasszal virágzó rododendronok élénk színűre festik a park erdőit, tisztásait.

blank
Fotó: Végh Katalin (Magyarország legszebb helyei-csoport)

A Budafai Arborétum közelében érdemes felkeresni a meseszép Azáleás-völgyet is:

Az arborétum kellemesen bejárható 2-3 óra alatt, de akár egy egész napot is el lehet tölteni itt, hiszen a gyönyörű tavak, erdők, ligetek és rétek mellett tűzrakóhelyek és még egy modern erdei játszótér is várja itt a kikapcsolódni vágyókat.

blank
Fotó: Végh Katalin (Magyarország legszebb helyei-csoport)

A Budafai Arborétum április 1-30. között szerdán, szombaton és vasárnap, 10-től 17 óráig tart nyitva, míg május 1. és június 30. között keddtől vasárnapig, 10-től 18 óráig látogatható. Július elsejétől szeptember 30-ig szerdán, szombaton és vasárnap, 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket. A belépődíj felnőtteknek 1200 forint, gyerekeknek pedig 600 forint.

Még több gyönyörű természetfotót találhattok "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban. IDE kattintva tudtok csatlakozni!

Májusban kihagyhatatlan program a rododendronvirágzás: