13 nagyszerű gasztrofilm és gasztrosorozat a főzés és a filmek szerelmeseinek

A főzés, a gasztronómia és önmagában az ételek élvezete számos rendezőt megihletett már. Ajánlónkban a régebbi filmek közül éppúgy válogattunk, mint az elmúlt években született nagyszerű alkotásokból.

Filmek a gasztronómia szerelmeseinek

A szenvedély íze (a mozikban)

A szenvedély íze című történelmi romantikus dráma a kiváló szakácsnő, Eugenie és munkaadója, a nagy gourmet hírében álló Dodin Bouffant szerelmét és kapcsolatát mutatja be. Az 1885-ben játszódó film Marcel Rouff La Vie et la passion de Dodin Bouffant, gourmet (A szenvedélyes ínyenc) című regénye nyomán keletkezett, főszereplői Juliette Binoche és Benoît Magimel.

A menü (Disney+)

A fiatal pár, Margot és Tyler ellátogat egy várostól távol eső, partközeli, elegáns étterembe, hogy részt vegyenek egy exkluzív vacsorán, amelyre a titokzatos séf fényűző és drága menüvel készül. Hamar kiderül azonban, hogy a felvágós, elkényeztetett vacsoravendégekre felkavaró meglepetések várnak. A fogyasztói társadalomnak görbe tükröt tartó fekete komédia egyszerre mulatságos és ijesztő, melynek főszerepében Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy és Nicholas Hoult látható.

Olasz módra

Ebben az 1996-os filmben két szegény olasz Amerikába költözésének lehetünk tanúi, akik alighogy megérkeznek, máris étteremnyitásra adják a fejüket. A film főszereplői Primo (Tony Shalhoub) és Secondo (Stanley Tucci), akik amennyire csodálatos fivérek, épp annyira eltérő személyiségek. Míg Primo az olasz konyha szerelmese, addig testvére vérbeli üzletemberként tekint az étteremre, kérdéses tehát, hogyan sikerül fellendíteni vagy épp csődbe vinni a családi vállalkozást.

Ízek, imák, szerelmek (Netflix)

A Ízek, imák, szerelmek című kultikus könyvnél már csak a Julia Robert főszereplésével látható film arathatott nagyobb sikert. A válást követő környezetváltozást áhító Liz életét Olaszországon és Indián át Balin tett utazásáig követhetjük nyomon, ahogy újra felfedezi az élet örömeit, az ételek élvezetét és megtalálja a hőn áhított boldogságot.

Ízek palotája

Hortense hiába szülővárosa, Perigord híres séfe, meglepődik, mikor a köztársasági elnök személyes szakácsává kérik fel. Míg az Elysée-palota fantasztikus élettereit rója, óhatatlanul is bepillantást nyer a politika és a hatalom világába. Amíg mindent megtesz annak érdekében, hogy minden étel a lehető legtökéletesebb legyen, addig a körülötte lévők hol féltékenységtől, hol törtetéstől fűtve állítanak neki csapdákat.

Én, a séf

Alexandre Lagarde, a veterán sztárséf komoly konfliktusba kerül Stanislas Matterrel, az étteremcsoport új vezetőjével. Matter arra készül, hogy lecseréli őt egy ifjú, modern séfre, aki a sokkal jövedelmezőbb molekuláris gasztronómia megszállottja. Első lépésként elkezdi kirúgni Lagarde csapatának tagjait, aki végső kétségbeesésében keres maga mellé valakit. Ekkor találkozik Jackyvel, aki bár rendkívül tehetséges, kimondottan makacs is egyben. A főszerepben Jean Reno.

Ezerízű szerelem

Mumbaiban minden nap ötezer „dabbawallah” indul útnak, hogy a háziasszonyok konyhájából eljuttassák a meleg ételt a férjek munkahelyére. Ila konzervatív háziasszonyként éli az életét egy kihűlt házasságban. Annak érdekében, hogy férjét visszacsábítsa, Ila egy csipet varázslat, egy különleges fűszer segítségével szédítő ebédet készít. Az ételhordó azonban egy megkeseredett, magányos, nyugdíj előtt álló hivatalnok, Saajan asztalán landol. Ennek az apró tévedésnek hála azonban a hatalmas nagyvárosban két boldogtalan, elmagányosodott ember szép lassan barátra talál.

Korábbi ajánlónkban is találtok estéket megédesítő gasztrofilmeket:

Gasztrosorozatok, ahol az ételeké a főszerep

A mackó (Disney+)

Carmy, egy fiatal fine dining séf Chicagóba érkezik, hogy a családi delit vezesse. Miközben az étterem és önmaga átalakításán dolgozik, egy kemény csapattal kell megbirkóznia, akik végül a második családjává válnak. Az FX 2022-es vígjátéksorozata az ételekről, a családról, a megfeszített munka őrületéről, a hajtás szépségéről és a rögös utakról szól.

blank

Séf show (Netflix)

Jon Favreau író, rendező és az ételek szerelmese Roy Choi séffel, valamint más elismert szakácsokkal és híres vendégekkel karöltve járja körbe a konyha világát.

blank

A konyhafőnök asztaláról: Pizza (Netflix)

Egy sorozat, ahol bepillantást nyerhettek a neves séfek kulisszatitkaiba, akik minden egyes szeletbe belesütik szenvedélyüket, kreativitásukat és kemény munkájukat, hogy életre hívják a világ legfinomabb pizzáit.

blank

Utcai ételek: Ázsia (Netflix)

Kilenc epizód, ahol egy föld körüli kulturális utazáson vehettek részt, megismerhetitek többek között Bangkok, Oszaka, Delhi, Yogyakarta és Ho Si Minh-város street food világát, történeteit és azokat is, akik ezeket az ínycsiklandó fogásokat készítik.

blank

Mindent a tacóról (Netflix)

A legnépszerűbb tacóféléknek régmúltra visszamenő, érdekes és kevéssé ismert történetük van. A két évados sorozatban összesen 13 epizódon keresztül ismerhetitek meg a tacó történetét és vehettek részt egy utánozhatatlan és étvágygerjesztő kulináris kalandban.

blank

Vacsoraidő David Changgel (Netflix)

A Netflix új gasztrosorozatában David Chang sztárséf kötetlen vacsoraesten lát vendégül hírességeket, a remek fogások mellett a konyha titkaiba is beavatva őket. A sztárséf meghívottai közt Rashida Jones, Seth Rogen és Terry Crews is feltűnik.

blank

Ha még több inspiráló filmre vágytok: