Budapest legapróbb mesehősei: 7 miniszobor, ami városfelfedező sétára csábít

A budapesti miniszobrok számtalanjából ezúttal a legaranyosabbakat és legkedvesebbeket válogattuk össze nektek. Tartsatok velünk egy városfelfedező sétára, ahol apró rajzfilm- és mesehősök repítenek vissza a nosztalgikus gyerekkorba.

Vuk

2023 januárjában, egy szürke, álmos, téli hétköznapot pezsdített fel Kolodko Mihály akkor legújabb alkotása. A Rudas Gyógyfürdő mögött, a Szent Gellért rakpart szegélyezte Forrásbarlang sziklafalába ékelődött ugyanis a legújabb miniszobor, a kis Vukkal a főszerepben. Fekete István regényének karakterét és az abból készült nagy sikerű rajzfilm aprócska hősét 1981-es debütálása óta generációk sora zárta már szívébe a legkisebbektől a legnagyobbakig.

1016 Budapest, Rudas Gyógyfürdő mögötti sziklafal oldalában

Fotó: Szabó Hajnalka

L’ecsó

2021 augusztusában egy Pixar animációs filmből már jól ismert, kedves karakter jelent meg a budai rakparton, az Erzsébet híd lábánál. A 2007-ben bemutatott L’ecsó egyik főszereplője, Remy, a gasztropatkány öltött ezúttal miniszobor testet és költözött a rakpartra Kolodko Mihálynak köszönhetően. A többszörösen díjazott animációs film főhősét egy árulkodó L’ecsó felirat is segít felismerni, megközelítése és megtalálása sem nehéz, akár egy rakparti séta alkalmával is meglátogathatjátok.

1013 Budapest, Döbrentei tér rakpart felőli részén

Fotó: Szabó Hajnalka

Kockásfülű nyúl

A rakpartot egy kicsit magunk mögött hagyva egy televíziós rajzfilmsorozat főhősének keresésére indulunk, csakhogy ezúttal a Budai Várban. A Budavári Sikló végállomásánál, a várfalon, távcsővel a kezében találjuk a Pannónia Filmstúdió által készített sorozat főhősét, a Kockásfülű nyulat, aki erről a magaslatról figyeli szüntelenül a fővárost. A 1977-79-es évek szombat estéitől elválaszthatatlan Kockásfülű nyúl történetét két évadon át élvezhették a nézők. Évtizedekkel később, 2018 nyarán a harmadik évadot is bemutatták, még ez év novemberében a miniszobor fel is költözött a várba.

1014 Budapest, Budavári Sikló végállomás

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Főkukac

A Budai Várban tett kisebb kaland után visszatérünk ismét a rakparthoz, hiszen a Lánchíd és a Batthyány tér közt félúton egy újabb rajzfilmhős vár felfedezésre. Kolodko Mihály első magyarországi miniszobrainak egyike a népszerű A nagy ho-ho-ho horgász című magyar rajzfilmsorozatból ismert Főkukac, aki a rakpart falán időzve kémleli folyton-folyvást a Dunát. A televíziós rajzfilmsorozat két évadon keresztül, 26 darab, egyenként 8 perces epizóddal szórakoztatta a a ’80-as évek televíziónézőit.

1011 Budapest, Bem rakpart

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Egyszer volt Budán kutyavásár

A rakpartról némi népmesei csemegéért cserébe a Battyhány téren át a Battyhány utcán felfelé sétálva érdemes útba ejteni a Hattyú és a Battyhány utca által közrefogott kis teret. 2022 májusában miniszobor alakot öltött kutyusok költöztek a térre, ráadásul nem is egy, hanem egy egész szoborcsoport. Népmesei, pontosabban Mátyás király-mesei mivoltukról egy ugyancsak miniatűr Mátyás király plakett tanúskodik a szobrok közvetlen közelében.

1015 Budapest, Batthyány utca és Hattyú utca által közrefogott téren

blank
Fotók: Szabó Hajnalka

Mekk Elek

A Batthyány utcáról könnyen megközelíthető Széll Kálmán tér a következő állomás, ahol egy lépcső korlátja mellett magát a miniatűr Mekk Eleket találjuk. A 2018-ban a téren otthonra lelt bábfilmsorozat főszereplője 1974-ben dobogtatta meg először kicsik és nagyok szívét. Az ügyetlen ezermester kezében táblát tart, rajta a tér régi nevével, Moszkva tér felirattal. Talán nem is olyan véletlen egybeesés, hogy maga a karakter tervezője is csaknem egy emberöltőn át élt itt, ezen a téren.

1024 Budapest, Széll Kálmán tér

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Micimackó

Mekk Elektől búcsút véve érdemes villamosra vagy metróra szállni és úgy megközelíteni a séta utolsó állomását. Az eddig felsorakozott miniszobrok közül a legfrissebb a 2023 júniusában a Damjanich utcába költöző Micimackóé. Gyerekkorunk meghatározó mackóhőse a magyar fordításban segédkező Karinthy Frigyes egykori szülőházán, kedvenc mézescsuprán csüng szüntelen. Az 1935-ben magyar fordításban megjelent meseregény medvebocsáról tudni érdemes továbbá, hogy nevét a nyersfordítást készítő, Miciként is becézett Karinthy Emíliától örökölte.

1071 Budapest, Damjanich u. 27.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Ha titkos sétaútvonalakon andalognátok egy keveset: