Rejtélyes történelem: 5 múltidéző program Budapest felkavaró helyszínein

A magyar történelmen több felkavaró időszak is végigsöpört, válogatásunkban olyan különleges helyszíneket és programokat ajánlunk nektek, amelyek leleplezik ezen korok eltitkolt eseményeit.

Tizenkét hét a pokolban – Földalatti barangolás a budai Várbarlangban

Tizenkét hét a pokolban címmel új programot hirdetett meg a Budai várséták, amely a magyar történelem egyik vészterhes időszakába kalauzol el bennünket. A február közepén induló sétákon megismerhetjük a Budai Vár második világháborús ostromát. Az útvonal azokon a helyszíneken halad végig, ahol 80 évvel ezelőtt az emberek menedéket, élelmiszert és vizet kerestek, szeretteik után kutattak, tüzelőnek vagy koporsónak való fát próbáltak fellelni. A program egy szakasza a földalatti Várbarlangban vezet, ahol egy korabeli óvóhelyen a sétavezető megidézi az ostromlottak túlélésért folytatott küzdelmeit.

További információ >>

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook

Sziklakórház Atombunker Múzeum – Időutazás a XX. század poklába

Rejt még titokzatosságokat a Budai Vár mélye, itt rejtőzik ugyanis egy második világháborús, majd 1956-os kórház és titkos atombunker, a Sziklakórház Atombunker Múzeum. Atombunkerré csak a hidegháború alatt fejlesztették, addig azonban sürgősségi létesítményként töltött be fontos szerepet, és már csak azért is nagyon érdekes, mert létezését 2002-ig teljes titok övezte. A kiállítást csakis tárlatvezetéssel lehet látogatni, amely azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek hősiességükről a 20. század messze legnehezebb időszakaiban.

1012 Budapest, Lovas út 4/c | Weboldal

Fotó: Hospital in the Rock Marketing/Wikipédia

Akiket feledésre ítéltek – A Nemzeti Gyászpark

Kevesen tudják, hogy havonta több különleges, ingyenes vezetett sétára is invitál a Fiumei úti sírkert csapata. A másfél-két órás tematizált túrákat előzetes regisztrációt követően ingyenesen járhatjuk be. Február 25-én a Rákoskeresztúri új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcelláinak történeti háttere kerül középpontba, a néhány itt nyugvó mártír személyes sorsán keresztül áttekintést kapunk az 1945 és 1959 közötti időszak Magyarországáról.

Rákoskeresztúri új köztemető: 1108 Budapest, Kozma utca 8-10. | Jelentkezés

blank
Fotó: Gyurika/Wikipédia

Még több remek ingyenes program februárra:

Terror Háza Múzeum

Az Andrássy úti Terror Háza ugyanabban az épületben kapott helyet, ahol egykor a kommunista titkos rendőrség működött, miután Szálasi Ferenc nyilaskeresztes pártjától „megörökölte” a házat. Az állandó kiállítás a fasizmus és a kommunista rezsim magyar áldozatainak állít emléket, ahol a látogatók videók, tárgyak és interaktív eszközök segítségével ismerkedhetnek meg a múlt eseményeivel. A kiállítást különösen felkavaróvá teszik a személyes történetek és saját beszámolók, az épületet bejárva pedig még a földszinti börtönöket is meg lehet tekinteni.

1062 Budapest, Andrássy út 60. | Weboldal

blank
Fotó: Terror Háza Múzeum

Memento Park

A Tétényi-fennsíkon található Budapest egyedi látványossága, a kommunista-szocialista diktatúrát és annak bukását feldolgozó Memento Park. A természetvédelmi területtel körbeölelt parkban 41 alkotás kapott helyet, ahol a monumentális szoboróriások között sétálva, az úttörő dalokat hallgatva akaratlanul is átjár bennünket a kor feszültséggel teli hangulata. A kültéri szobormúzeum egész évben várja az érdeklődőket, a vezetett túrákon exkluzív információkat is megtudhatunk a korábbi köztéri emlékművekről.  

1222 Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok | Weboldal

blank
Fotó: Shutterstock

Ha további kalandokra vágytok, vessétek bele magatokat Budapest titkaiba: