Meseszép tájra kalauzol el Budapest egyik legkülönlegesebb tanösvénye

Egy végtelenül hangulatos, kisgyerekekkel is könnyen bejárható útvonal hív természetjárásra a XVII. kerület szívében.

Fotó: Bálint Brigitta

Közvetlenül a Ferihegyi repülőtér szomszédságában rejtőzik a Merzse-mocsár, ami nemcsak azért izgalmas úti cél, mert Budapest egyik legjelentősebb háborítatlan vizes élőhelye, hanem azért is, mert egyike az utolsó megmaradt mocsaraknak, melyek egykor a pesti oldalt borították.

Fotó: Bálint Brigitta

A mocsár területét 1977-ben nyilvánították védetté. 1999-ben 40 hektárra bővítették a területet, ahol 2012-ben épült ki a tanösvény, aminek tábláiról mindent megtudhatnak az erre kirándulók a helyi növény- és állatvilágról.

A vidék gazdag növényvilága a tipikus vizes élőhelyekre jellemző, az állatvilágot pedig több, védett madárfaj is képviseli, mint például a barna rétihéja, a nádirigó vagy a vízityúk. Természetesen a hely adottságaiból fakadóan kétéltűek és hüllők is szép számban képviseltetik magukat, és itt bukkanhatunk például a legtöbb mocsári teknősre a városban.

blank
Fotó: Bálint Brigitta

A mocsár és környezetének élő- és növényvilágát egy körülbelül 6 kilométer hosszú, 15 állomásos tanösvény segítségével ismerhetjük meg, ahol egymást váltják a keskeny, de jól jelzett és kiépített ösvények és a szélesebb erdei utak. A könnyen bejárható útvonal során két pihenőhelyen is meg tudunk szusszanni.

blank
Fotó: Bálint Brigitta

Az egyik legérdekesebb rész a bejárattól induló kis csapáson keresztül közelíthető meg, ahol egy többszintes, fából épült kilátótoronyból kémlelhetjük a változatos tájat. Ha pedig nagyon szerencsések és szemfülesek vagyunk, még a madárvilág mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk.

Magyarország legszebb helyei Facebook-csoportunkban még több gyönyörű fotót találhatok hazánk festői kirándulóhelyeiről. IDE kattintva tudtok csatlakozni!

Fedezzetek fel még több kirándulóhelyet: