Egy különleges finomság a farsangi időszakra: Mini karamellás képviselőfánk (recept)

A hagyományos farsangi fánk kelt tésztából készül és olajban sül, viszont, ha idén valami könnyedebbre vágysz, és nem szeretnél olajszagban úszni, próbáld ki ezt a karamellás képviselőfánkot, ami garantáltan felveszi a versenyt a szalagossal!

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 30 db-hoz)

A tésztához:

  • 65 g víz
  • 65 g vaj
  • 15 g cukor
  • 1 csipet só
  • 65 g liszt
  • 2 tojás

A krémhez:

  • 150 g cukor
  • 100 g habtejszín (min. 30%-os)
  • 20 g vaj
  • 200 g mascarpone
  • 300 g habtejszín (min. 30%-os)
  • 1 ek. porcukor
  • 15 g habfixáló

A tejszínhabhoz:

  • 250 g habtejszín (min. 30%-os)
  • 1 ek. porcukor
  • 10 g habfixáló

Elkészítés:

  1. Első lépésként a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és elkészítjük a tésztát, amihez a vizet, a vajat, a cukrot és a sót egy lábasba tesszük és felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 2 percig főzzük.
  2. Ezután egy tálba tesszük, és egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Addig keverjük, míg sima tésztát nem kapunk.
  3. A tésztát habzsákba töltjük, és csillagcsővel 30 db kis halmot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ne nyomjuk túl közel egymáshoz a fánkokat, mert sülés közben megnőnek!
  4. 200 fokon 10 percig sütjük őket, majd 160 fokra csökkentjük a hőfokot, és további 15 perc alatt készre sütjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a karamellkrémet, amihez a cukrot egy lábasban, alacsony lángon világos barnára karamellizáljuk. Hozzácsurgatjuk a 100 g habtejszínt, homogénre forraljuk, elkeverjük benne a vajat, majd félretesszük hűlni.
  6. Amikor már langyos a karamell, hozzáadjuk a mascarponét, és simára keverjük. A 300 g habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a krémbe, majd felhasználásig hűtőben tároljuk.
  7. A tejszínhabhoz a habtejszínt a porcukorral és a fixálóval kemény habbá verjük és habzsákba töltjük.
  8. Amikor a tésztagolyók kihűltek, félbevágjuk őket, és az aljukat megtöltjük a karamellkrémmel, majd tejszínhabot nyomunk a krém tetejére, végül a tészták felső részével befedjük.
  9. Az elkészült képviselőfánkokat porcukorral meghintve tálaljuk.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha egy klasszikust is elkészítenél: