A hagyományos farsangi fánk kelt tésztából készül és olajban sül, viszont, ha idén valami könnyedebbre vágysz, és nem szeretnél olajszagban úszni, próbáld ki ezt a karamellás képviselőfánkot, ami garantáltan felveszi a versenyt a szalagossal!
Hozzávalók (kb. 30 db-hoz)
A tésztához:
- 65 g víz
- 65 g vaj
- 15 g cukor
- 1 csipet só
- 65 g liszt
- 2 tojás
A krémhez:
- 150 g cukor
- 100 g habtejszín (min. 30%-os)
- 20 g vaj
- 200 g mascarpone
- 300 g habtejszín (min. 30%-os)
- 1 ek. porcukor
- 15 g habfixáló
A tejszínhabhoz:
- 250 g habtejszín (min. 30%-os)
- 1 ek. porcukor
- 10 g habfixáló
Elkészítés:
- Első lépésként a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és elkészítjük a tésztát, amihez a vizet, a vajat, a cukrot és a sót egy lábasba tesszük és felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 2 percig főzzük.
- Ezután egy tálba tesszük, és egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Addig keverjük, míg sima tésztát nem kapunk.
- A tésztát habzsákba töltjük, és csillagcsővel 30 db kis halmot nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ne nyomjuk túl közel egymáshoz a fánkokat, mert sülés közben megnőnek!
- 200 fokon 10 percig sütjük őket, majd 160 fokra csökkentjük a hőfokot, és további 15 perc alatt készre sütjük.
- Ezalatt elkészítjük a karamellkrémet, amihez a cukrot egy lábasban, alacsony lángon világos barnára karamellizáljuk. Hozzácsurgatjuk a 100 g habtejszínt, homogénre forraljuk, elkeverjük benne a vajat, majd félretesszük hűlni.
- Amikor már langyos a karamell, hozzáadjuk a mascarponét, és simára keverjük. A 300 g habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a krémbe, majd felhasználásig hűtőben tároljuk.
- A tejszínhabhoz a habtejszínt a porcukorral és a fixálóval kemény habbá verjük és habzsákba töltjük.
- Amikor a tésztagolyók kihűltek, félbevágjuk őket, és az aljukat megtöltjük a karamellkrémmel, majd tejszínhabot nyomunk a krém tetejére, végül a tészták felső részével befedjük.
- Az elkészült képviselőfánkokat porcukorral meghintve tálaljuk.
A receptet köszönjük Gál Melániának.