A legjobb magyar filmek 2023-ból: 20 mozi, amit látnod kell idén

Összegyűjtöttük nektek a legjobb magyar filmeket 2023-ból. Van köztük mindenféle: dráma, thriller, vígjáték és romantikus film is. Válasszátok ki a hozzátok illőt!

legjobb magyar filmek 2023
2023 egyik legjobb magyar filmje, a Mesterjátszma

A legjobb filmek 2023-ban – korábbi tematikus ajánlóink:

A legjobb magyar filmek 2023-ban:

Hat hét (HBO Max)

A film főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve. A film az ő szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hat hetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát.

Magyarázat mindenre

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Legénybúcsú Extra

A történetben két legénybúcsús csapat versenyez egymással, hogy megnyerjék a több millió forint értékű főnyereményt. Dani menyasszonyával együtt szedi össze versenytársait, úgy hogy a győzelem biztos lehessen. Így kerül be a csapatba a zseni egyetemi matektanár, a régi ős laza gimis barát és a mindig vidám és pozitív Pali bácsi.

Az első kettő

Egy amerikai lány és egy magyar fiú távkapcsolata nem várt fordulatot vesz, amikor tervezett házasságuk váratlanul kudarcba fullad. A szerelmeseknek egy napja marad, hogy eldöntsék kapcsolatuk további sorsát. Tudják, hogy a köztük lévő távolság hamarosan több ezer kilométerre nő. Az utolsó napi rohanásban egy álomképbe kapaszkodnak, melyben ők az első két ember, akik az idők kezdetén megszerették egymást – közben elfogy az asztalról a családi ebéd, megtelik a bőrönd, a repülő felszállási ideje pedig vészesen közelít.

Mesterjátszma

Márta és István fiatal szerelmesek, az utolsó menekültvonat egyikére jutnak fel, miközben Budapest utcáit az orosz tankok lepik el. A vonaton találkoznak néhány különös alakkal, akiknek a sakk a szenvedélye. Stefan Zweig novellája alapján.

Az almafa virága (HBO Max)

A fiatal Song Ha egy régi családi rejtély kinyomozására érkezik Vietnámból Budapestre. A szálak a ’70-es évek szocialista világába vezetnek, amikor vietnámi egyetemisták tanultak Magyarországon, a két ország szoros barátságának köszönhetően. Az ösztöndíjprogram célja az volt, hogy a diákok rendszerhű diplomásokként térjenek haza, hogy újjáépítsék a háború sújtotta Vietnámot – a fiataloknak ezért szigorú elvárásoknak és szabályoknak kellett megfelelniük. Ahogy Song Ha, és lelkes segítője, Viktor egymás után tárják fel a lány nagyszüleihez kötődő titkokat, nem várt kalandokba keverednek, és a saját világképükkel, érzéseikkel is meg kell küzdeniük.

Szelfi Egyetem (HBO Max)

A Szelfi Egyetem álompárja, Rómeó és Anabell az ország legfelkapottabb influenszerei, közös profiljukon csak 12.763 követés hiányzik az egymillióhoz, amely országos rekord. Mozizásuk alatt Anabell furcsa dolgot talál: a popcornos dobozból egy jegygyűrű kerül elő, Rómeó pedig térdre ereszkedik az okostelefonok kereszttüzében. Ők és követőik a felhők fölött járnak, de nem is sejtik, hogy pár óra múlva tökéletes életük igazi rémálommá változik.

A másik érintése

A film az emberi érintés hiányáról szól. A disztópia egy olyan világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy egymást megérintsék. Anya, apa, fiú: egy magyar családon keresztül szembesülünk a problémával, velük keressük a megoldást ebben a rendkívüli roadmovieban. A történet jelene nem véletlenül télen játszódik. És nem véletlenül Európa legnagyobb tavánál. Ahol a táj jeges és hideg, és kék és fehér. És csak a visszaemlékezésekkor találjuk magunkat a meleg nyárban. Amikor még minden rendben lévőnek látszott.

Elfogy a levegő

Ana a 30 éves pedagógus irodalmat tanít egy középiskolában. Az egyik szülő, Ákos feljelenti az órán kisegítő filmként ajánlott Teljes napfogyatkozás című film miatt, ami Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlan tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet, majd teljes elidegenítésig fajul. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de Ákos és fia, Viktor kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.

Háromezer számozott darab

Egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. Mikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával. A film a társulat szürreális utazását meséli el, melyben lassan elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között.

Jövő nyár

Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük. Megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett volna a tragédia? Vajon az osztálytársak együtt fel tudják dolgozni a traumát?

Szétszakítva

A Csak még egyszer előre folytatása. A magyar királyi 17. honvéd gyalogezred frontról hazatért katonáinak sorsát mutatja be az 1918 és 1920 közötti idöszakban, az öszirózsás forradalomtól a román megszálláson át a trianoni döntésig.

Kojot négy lelke

Kojot négy lelke címmel érkezik a Nyócker! rendezőjének, Gauder Áronnak az új filmje. Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

Műanyag égbolt

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első mozifilmje egy ambiciózus sci-fi animáció, mely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.

Látom, amit látsz

Ábel a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, a vak Fellegi professzor által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibát vét, és egy felnőtt nő, Vera látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké…

Cicaverzum

A Cicaverzum egy harminc éves lányról, Fániról szól, aki a múltja miatt már rég lemondott a szerelemről, ám egy napon elkezd neki udvarolni egy fekete macska. Fáni sikeres építész, de szíve mélyén megmaradt kislánynak, így bedől a macsó Macskának, annak ellenére, hogy a kandúr hangját csakis ő hallja. A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a nárcisztikus Macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki. De mit szól ehhez Mihály, a macska sármos gazdája?

Mellékszereplők

Három család élete összefonódik egy régi ügy kapcsán. Sopsits Árpád személyes hangulatú filmjét egy barátja, a fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták. Az egyik főszereplő Jászberényi Gábor, párját Dömök Edina alakítja, Farkas Franciska pedig a rendezővel alkot egy párt, aki ezúttal saját magára is főszerepet osztott.

+ 3 magyar film, amit még nagyon várunk 2023-ban:

Éger (premier: 2023. november 16.)

Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti.

Semmelweis (premier: 2023. november 30.)

A láthatatlan gyilkos története 1847-ben, a forradalmat megelőző hangulatban kezdődik, a kort a reakció és a reformerek közötti küzdelem határozza meg… a bécsi szülészeti klinikán is. Az ifjú Semmelweis Ignác tanársegéd egyszerre veszi fel a harcot a szülő nők láthatatlan gyilkosával és a konzervatív főnökei vaskalapos nézeteivel. Megszállottan kutat a gyermekágyi lázat kiváltó rejtélyes kórokozó után, amelyben segíti őt egy fiatal osztrák nővér. Az izgalmas nyomozás egyre közelebb hozza őket egymáshoz. A szenzációs felismerés azonban még nem jelent végső győzelmet: Semmelweisnek le kell győznie főnökei ellenállását is.

Valami madarak (premier: 2023. december 14.)

Béla egyedül élő makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába rakja, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé, aki büntetésből dolgozik az otthonban. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk, és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket.

Ha ennyi magyar film nem lenne elég, nézzétek meg 2022 legjobbjait: