10 remek magyar film karácsony estére, ha valami másra vágysz idén (x)

Ha ti is unjátok már, hogy minden évben ugyanazok mennek a tévében karácsonykor, szemezgessetek a következő magyar válogatásunkból. Ezek ugyan nem feltétlen karácsonyi filmek, mégis derűsek, hangulatosak, könnyen fogyaszthatók az ünnepi menü után.

Anyám és más futóbolondok a családból

Négygenerációs családtörténet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya 94 évet él és huszonhétszer költözik életében – a történelem kergeti végig az országon és a viharos 20. századon. Példás veszélyérzettel vonszolja magával a férjét és lányát, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van a század viszontagságos eseményei közepette.

Megtekintés a FILMIO-n >>

magyar karácsonyi filmek 2022

BÚÉK

Egy baráti társaság úgy dönt, hogy egy játékkal fűszerezi meg a szilveszteri bulit: egész este mind a heten úgy telefonálnak és írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések és simliskedések hosszú sora. Mert igazából mindenkinek van egy (vagy több) titka, szégyellnivalója, másik szerelme, másik élete… és hazudni általában könnyebb, mint őszintének lenni. Persze csak addig, míg le nem bukik az ember.

Megtekintés a FILMIO-n >>

legjobb karácsonyi filmek 2022

Kincsem

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank

Meseautó

A kis fizetésű bankalkalmazott és a vezérigazgató házassággal végződő szerelméről szóló, félreértéseken alapuló vígjáték a második világháború előtti magyar filmgyártás egyik legnagyobb kasszasikere, a magyar filmtörténet örökzöld darabja, egy korszak jelképe. A sikerben nagy része volt a Márkus Alfréd által komponált zenének és betétdaloknak. Sikerének titka a máig foglalkoztatja a filmtörténészeket. Többnyire modern népmeseként értelmezik, melyben ezúttal nem a szegény fiú, hanem a szegény lány indul el szerencsét próbálni.

Megtekintés a FILMIO-n >>

Régi karácsonyi filmek

Nino bárkája

Jenai Nino és pizzázója felett eljárt az idő. A pizzája unalmas, a vendégköre szűkül – már régen csődbe ment volna, csak a tulajdonos nosztalgikus lelkesedése, mediterrán optimizmusa tartja életben. Utolsó próbálkozása az EU-s pénzforrás megcsapolása, utolsó esélyt egy fogyatékos személyek foglalkoztatására kiírt támogatás jelenti számára. De amikor a hétfői nyitásra megérkezik a csapat, Nino kénytelen szembesülni, hogy a fogyatékosok tényleg fogyatékosok…

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank

Vadlovak – Hortobágyi mese

A lélegzetelállítóan szép Hortobágy védett területén, Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, a vadlovak háborítatlanul élhetnek a pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadlócsikó, aki hamarosan már szülei vezetésével vándorol a hatalmas mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank

Vuk

Az elárvult rókakölyök, Vuk megható története máig a legkedveltebb egész estés magyar rajzfilm. Először tévésorozatként hódította meg a közönséget, majd a moziváltozat is több mint kétmilliós nézőszámot hozott. A rendező, Dargay Attila nem fordított hátat az általa nagyra tartott Walt Disney-i hagyományoknak: Fekete István érzelmes története és Dargay vidám karakterei a gyermeki lélekhez szólnak. A kis Vuk hangját Pogány Judit, a felnőtt Vuk hangját Gyabronka József kölcsönözte, de Csákányi László is emlékezetes Karak megszólaltatójaként. A digitális felújítás Dargay állandó alkotótársa, Henrik Irén operatőr közreműködésével készült.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank

Csinibaba

1962 augusztusában az egyik reggel olyan, mint a másik. A mozik az Édes életet játsszák Anita Ekberggel, Simon bácsi, a tömbbizalmi pedig ellátja reggelenként hírekkel, tanácsokkal és zenével a háztömb-rádión a rábízott állampolgárokat. A Kommunista Ifjúsági Szövetség vetélkedőt szervez. A nyertes csapat részt vehet a Világifjúsági Találkozón a messze Helsinkiben. A győztes csapatot persze előre kiválasztották… Az áthangszerelt slágerekből és gegekből építkező zenés szatíra egyszerre parodizálja a Kádár rendszert és a visszatekintő nosztalgiát.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank

Hab

Van egy teszt, ami állítólag 99%-os pontossággal megmutatja, hogy az ember valóban a nagy Ő-vel él-e. De Dórán valahogy ez sem segített: 99%-os szerelme éppen valaki mást készül feleségül venni. Az élet persze még így is lehet édes: Dóra ugyanis cukrász, aki mindent imád, ami a foglalkozásával kapcsolatos, ám a sütimennyország azonban keserű jövő elé néz: ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót.

Megtekintés a FILMIO-n >>

blank

Nagykarácsony

Arnoldnak egy balul elsülő romantikus lánykérés következtében összeomlik az élete. Korábbi érdemeire való tekintettel kihelyezik egy karácsonyi vásárba ügyeletes tűzoltónak. Arnold utálja ezt a helyzetet: a felhajtást álszentnek, a készülő előadást pedig idegesítőnek tartja. De lassan megbékél a vásár furcsa árusaival és a gyerekelőadás szétszórt rendezőjével, Eszterrel. A karácsonyi készülődés lassan rádöbbenti, hogy nem csupán a tériszonyát kell legyőznie, hanem új életet is kell kezdenie.

Megtekintés a FILMIO-n >>

Legviccesebb karácsonyi filmek 2022

A retró magyar filmekkel sem lehet mellélőni karácsonykor: