9 szenzációs családi program az őszi szünetre, az aktív kikapcsolódás jegyében

Országszerte megannyi olyan programra és látnivalóra lelhettek, amelyet a család legkisebb tagjától a legnagyobbakig mindenki élvezni fog.

Szentendrei Skanzen

Egész napos kikapcsolódási lehetőséget ígér a Szentendrei Néprajzi Múzeum, ahol a XVIII–XX. századi vidéki életbe csöppenhetünk bele. A faluszerű épületcsoportok között barangolva tájegységek szerint ismerhetjük meg az egykori népi építészetet, életmódot és kultúrát. Emellett különböző időszaki kiállítások, aktív helyszínek, gyermekélménypontok várnak ránk. Október 28-án és 29-én, a vezetett bringatúrákon pedig kerékpárral is bebarangolhatjuk a skanzent.

2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. | Weboldal

őszi szünet programok 2023
Fotó: Szentendrei Skanzen Facebook

Királyréti Erdei Vasút

A Morgó-patak völgyében, Kimaros és Királyrét között zakatoló erdei vasút az ország egyik legrégebbike, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt maradandó élményt kínál. Hajdanán a börzsönyi kisvasúthálózat 200 km hosszú volt, amelynek egy részén ma is festői környezetben halad Királyrét felé az 1893-ban épített Királyréti Erdei Vasút, azonban novembertől csupán hétvégente. A végállomástól megannyi lehetőségünk van felfedezni a börzsönyi táj csodáit.

2623 Kismaros, Szokolyai út 3. | Weboldal

őszi szünet családi programok 2023
Fotó: Királyréti Erdei Vasút Facebook

Makói lombkoronasétány

Makó ikonikus lombkoronasétányán 8–10 méteres magasságban, a falombok között lépdelve fedezhetünk fel egy talán még sosem látott, lenyűgöző tájat. A 191 méter hosszú tanösvényen lábaink előtt hever az ártéri erdő vidéke, amelynek élővilágát az információs tábláknak köszönhetően ismerhetjük meg. Majd egy 18 méter magas torony panorámája kápráztat el minket, mígnem csőcsúszdán vagy lépcsőn is visszaérkezhetünk a földre.

6900 Makó, Maros-part | Weboldal

Őszi szünet gyerekekkel
Fotó: visitmako.com

Csillagösvény Labirintus Öko Élménypark, Ópusztaszer

Ópusztaszeren egy izgalmas útvesztő, csodaszarvast mintázó, sövényfalakból álló labirintus várja a turistákat. Számos őszi programmal készül a park az érdeklődőknek: október 7-én egy igazi szüreti hangulatú pikniken vehetünk részt, ahol zamatos borok, sajtok, helyi kézműves termékek mellett élő zene, kézműves foglalkozások és sötétbe nyúló labirintusozás szórakoztatja a látogatókat. Október 28-án pedig családi tökfaragást rendeznek.

6767 Ópusztaszer, Szoborkert utca 1. | Weboldal

blank
Fotó: csillagosveny.com

Mini Magyarország makettpark, Szarvas

A Szarvasi Arborétum déli felében, ámulatba ejtő környezetben rejlik országunk egyedüli interaktív makettparkja, ahol közel száz makett tárja fel előttünk hazánk történelmét. A lenyűgözően részletgazdag, olykor interaktív modellek Magyarország történelmi jelentőségű épületeinek – például a szegedi dómnak, Déva várának és a tihanyi apátságnak –, vonatainak, hajóinak a kicsinyített másai, amelyek felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg az idelátogatókat.

5540 Szarvas, I. Külkerület 9. | Weboldal

blank
Fotó: Mini Magyarország Szarvas Facebook

Zempléni Kalandpark

A hegységek ölelte, csodaszép környezetben vérpezsdítő élményeket ígér gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a sátoraljaújhelyi Zempléni Kalandpark. Az ország leghosszabb libegője és bobpályája, illetve a kezdők és gyakorlottabbak számára is ideális mászófal igazi adrenalinbombaként hat ránk itt. Ezenfelül a gyermek és felnőtt kalandtúrapályák, valamint extrém kötélpályák teszik próbára a merészebb jelentkezőket.

3980 Sátoraljaújhely, Torzsás utca 25. | Weboldal

blank
Fotó: Zemplén Kalandpark Sátoraljaújhely Facebook

Gánti Bauxitföldtani Park

Gánton, a Bagoly-hegy lábánál az egykori bauxitbányászat emlékét őrzi a Mars-béli táj, ahol egy tanösvényen körbejárhatjuk a téglavörös parkot. A 3,5 km hosszú, 13 állomásból álló ösvény a területen zajló külszíni fejtésről, a különböző földtörténeti korok maradványairól szolgál izgalmas információkkal. Emellett a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum az itteni bányászat aranykorát tárja fel előttünk kültéri és földalatti kiállításával.

8082 Gánt, Bányatelep 1. | Weboldal

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Safari Park, Nagykőrös

Hazánk egyedülálló autós safari- és élményparkja Nagykőrösön található, ahol a cirkuszokból nyugdíjazott vadállatokat csodálhatjuk meg egészen közelről, illetve az állatsimogatóban kisebb egyedekkel is találkozhatunk. Sőt mi több, óriáskerék, a cirkuszi sátor előadásai és artistái, különböző bemutatók, dínópark, vízibicikli, mesekörhinta és -vonat, dodgem, gokart, csúszdák és ugrálóvárak várnak ránk az élményparkban. A park csupán péntektől vasárnapig tart nyitva, s az autós szafariélmény időpontfoglaláshoz kötött.

2750 Nagykőrös, Pótharaszti út | Weboldal

blank
Fotó: Safari Park Richter Facebook

Garden of Lights

Teljes fényárban úszik az ELTE Füvészkert, hiszen ősztől tavaszig beköltözött hozzájuk az Európa-szerte rendkívül népszerű Garden of Lights multimédia-kiállítás és fényshow. A LED-fényekkel és installációkkal teli tárlat az Alice Csodaországban varázslatos meséjén vezeti végig a látogatóknak, egy teljesen új világot tárva eléjük, ahol megfeledkezhetnek néhány órára a valóságról. A kiállítás egészen márciusig elérhető lesz, jegyeket pedig az alábbi linken tudtok beszerezni.

1083 Budapest, Illés utca 25. | Weboldal

blank
Fotó: Németh Kriszti

Nézzétek meg TikTok-videónkat erről a varázslatos élményről:

@funzine Merüljetek el Csodaországban! 💫 #funzine #funzinemagazin #fuveszkert #gardenoflights #alicecsodaorszagban #foryou #foryoupage ♬ Alice’s Theme (From „Alice in Wonderland”) – Movie Sounds Unlimited

Még több őszi program Budapesten: