Hazánk 6 legszebb, Zsolnay-kerámiával díszített épülete

Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén több mint 250, Zsolnay-kerámiával díszített épület állt, és még napjainkban is megannyi műemléki építmény hirdeti a fővárosban, s nagyvárosainkban egyaránt a pécsi gyár vitathatatlan eredményeit. Ám vajon miképp vált a Zsolnay márka hungarikummá, a hazai és nemzetközi művészettörténet meghatározó részévé, illetve hol bukkanhatunk a híres pécsi üzem legszebb örökségeire?

Egy egész család a kerámiák bűvkörében

Kortársai által a legnagyobb magyar fazekasnak nevezett, míg magát csupán fazekasmesternek tartó Zsolnay Vilmos 1863-ban vette át bátyjától a 12 éven át kis manufaktúraként, gépesítés nélkül működő Kőedény és Terracotta gyár vezetését.

Vilmos újító és kísérletező szellemének köszönhetően a pécsi üzem egyre korszerűbbé és hatékonyabbá vált, miközben a kerámiaipar valamennyi ágazatának legváltozatosabb termékei készültek Pécsett az elkövetkezendő években.

Zsolnay Vilmos. Fotó: Zsolnay Negyed (Facebook)

Az innovációk között elsőként az igényes étkészletek gyártásához kifejlesztett porcelánfajansszal nyerte el Zsolnay az egyik legnagyobb elismerését, az 1878-as párizsi expó aranyérmét.

Majd a nyolcvanas években a környezeti hatásoknak jól ellenálló pirogránittal rukkoltak elő, amelyet Steindl Imre, Lechner Ödön és Ybl Miklós is előszeretettel alkalmazott a főváros legjelentősebb épületeinek díszítésére. A gyár elismeréséi közé sorolhatjuk az eozin nevű fénymáz újbóli felfedezését, valamint az anyag többféle színének kikísérletezését is.

blank
Zsolnay Majolikagyár épületei. Fotó: Kultúrkincs (Facebook)

Mindeközben Zsolnay gyermekeiről sem érdemes megfeledkezni. Hisz fiának, Miklósnak az elefontcsontmázat, míg két lányának az óriási népművészeti gyűjteményt köszönhetjük. Sőt, a gyár formakincsévé vált orchidea- és lótuszmotívumokat, valamint az üzem védjegyét lánya, Zsolnay Júlia nevéhez köthetjük.

Most pedig következzenek hazánk legszebb épületei, melyeket Zsolnay-kerámiával díszítettek!

Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs

Zsolnay Vilmos halálát követően a gyár életében igencsak nehéz évek köszöntöttek be, majd végül a pécsi önkormányzat tulajdonába került az egykori üzem területe, ahol 2010-ben Közép-Kelet Európa legnagyobb kulturális épületegyüttesét hozták létre. Így ma a Zsolnay Kulturális Negyedben egy színes kerámiavilágba csöppenhetünk, ahol 15 védett műemlékegyüttes és 88 köztéri Zsolnay-szobor vár minket a festői parkok és sétányok mentén.

blank
Fotó: Zsolnay Negyed (Facebook)

Az állandó kiállítások sorát végigjárva megszámlálhatatlan mennyiségű kerámiatárgy és -termék kíséretében ismerhetjük meg a Zsolnay-örökséget, valamint a család és a gyár történetét. Míg az időszakos kiállításoknak otthont adó galériákban a kortárs tárlatokat élvezhetjük. Mindezeken felül a negyedben éttermek, kávézók, kézműves boltok, illetve gyermekprogramok széles választéka vár mindenkit.

7626 Pécs, Felsővámház u. 52. | Weboldal | Facebook

Pécstől egy karnyújtásnyira őszi sétákhoz tökéletes helyszínre bukkanhatunk:

Várkert Bazár, Budapest

Pécsről kitörve, a gyár első jelentős megbízása, és egyben budapesti debütálása volt a Várkert Bazár két pavilonjának dongaboltozat kazettáinak, oromzatainak, építészeti tagozatainak és címereinek elkészítése. Ám nemcsak a Zsolnay-gyár számára volt ez egy első alkalom, hanem a magyar építészet történetében is, hiszen Ybl volt az első magyar építész, aki majolikamázas kerámiát álmodott meg egy tér díszítéséhez.

blank
Fotó: Várkert Bazár (Facebook)

Azt pedig, hogy e fővárosi felkérésnek milyen meghatározó szerepe volt Zsolnay Vilmos életpályájában, a családtagjaihoz írt levele tanúsítja:

„Rengeteg bajom van a majolika-mennyezettel. Ybl sürget, minden mufola ezzel az anyaggal van megtöltve, és valamennyi állandóan üzemben van. […] Pesti tartózkodásom alatt három napig magam is fenn álltam az állványon, és vezettem a mennyezetmajolikák elhelyezési munkálatait. […] Ybl, Podmaniczky báró, az építészek is Pest-Buda minden kiválósága meg van lepve, elragadtatva és minden várakozáson felül elégedett. […] Mindenki úgy véli, hogy a jövőben sok ilyen munkára számíthatunk.”

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6. | Weboldal | Facebook

Városháza, Kecskemét

„Sem magasság, sem mélység nem rettent” –  1890-ben Lechner Ödön és Pártos Gyula a kecskeméti városházára kiírt pályázatra ezzel a jeligével ellátott pályaművet adott le. Majd 1893-ban kezdetét vették a munkálatok, amelyek egészen 1897-ig tartottak. Ekkortól járhatnak csodájára a városlakók a Lechner által teremtett modern és magyaros stílus egyik első remekének, amely tetőcserepeit, a díszítőbetéteinek majolikáit és pirogránit elemeit mind a Zsolnay-gyár szolgáltatta.

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

A pécsi gyár alkotásai mellett pedig Götz Adolf a díszítőfestésével, míg Székely Bertalan a történelmi időszakokat ábrázoló festményeivel járult hozzá az épület teljes pompájához. Napjainkban pedig újra tündököl Kecskemét tündérpalotája, hisz nemrégiben felújították, amely során a 350 ezer darab kerámia-cserepet a Tondach gyártotta le a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felügyelete mellett.

6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Deutsch-palota, Szeged

A zöld, kék és narancs színekben tündöklő Deutsch-palota Szeged egyik legszebb szecessziós épülete, amely 1901 és 1902 között épült, amikor a szecessziónak még szinte csak a hírét hallották az országban. A napfény városának ezen gyöngyszemét Erdélyi Mihály tervezte, azonban a bérpalota lépcsőházának és homlokzatának kialakítása Lechner Ödön munkáját dicséri.

Az épületet a népművészetből származó, akkoriban merésznek számító színvilágú kerámiadíszek teszik igazán egyedivé. E különleges díszítést pedig a fürdőhengerrel és káddal felszerelt lakások tudták talán csak überelni, hisz a XX. században mindezek még ritkaságszámba mentek.

6720 Szeged, Dózsa u. 2.

blank
Fotó: Szeged Tourinform (Facebook)

Városháza, Kiskunfélegyháza

Kiskunfélegyházán már 1823-ban építettek egy városházát, amely egy idő után kicsinek bizonyult, így 1903-ban pályázatot írtak ki egy új épület megtervezésére. Ekkor 12 pályamű érkezett be, ám ezek közül egyet sem találtak megfelelőnek. Egy újabb kört követően végül csak 1908-ban sikerült a képviselőtestületnek döntenie az építész személyéről.

Így lett a nyertes terv Vas Józsefé, aki a munkálatok során elhunyt, ezáltal az építkezés vezetését Morbitzer Nándor vette át. A Zsolnay-gyár a homlokzatdíszítés elemei, a tetőhéjazat színes majolikái által járult hozzá az impozáns városháza gazdag díszítéséhez. Az egykori városlakók pedig így jellemezték az elkészült épületet: „Tornyosan áll s cifrán, mint a puszta virága”.

6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos u. 1.

blank
Fotó: Wikimedia Commons

Megyeháza, Debrecen

Debrecen lenyűgöző szecessziós épületének helyén hajdanán még az 1688-ban nyitott Fejérló Szálló foglalt helyet, amelynek udvarán található játékszín jelentős pillanatoknak adott otthont. Ugyanis itt adták elő a város legelső magyar nyelvű színdarabját, vagyis 1798-ban itt szólalt meg Kolozsvár után másodjára magyar nyelven a Hamlet. Majd 1876-ban Debrecen Hajdú vármegye közigazgatási központjává vált, a szállót annak székhelyévé tették meg, ám 1908-ban elérkezett az idő, amikor egy nagyobb épületre lett szüksége a megyének.

blank
Az épület 2013-ban. Fotó: Wikimedia Commons

Így hát 1911-1912 között Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészek tervei alapján felhúzták a ma is látható – 2021-re felújított – megyeházát. A Zsolnay-gyár pirogránit díszítőelemeit, virágfüzéreit pedig az épület homlokzatán figyelhetjük meg. De ha belépünk az épületbe, akkor a díszterem stukkóit, Kernstock Károly által tervezett, hét honfoglaló vezért ábrázoló ablaküvegeket is érdemes megcsodálni.

4024 Debrecen, Piac utca 54.

Ha Budapest egyik legkülönlegesebb kerámiadíszítésű épületének történetét is megismernétek: