10 kihagyhatatlan ingyenes program országszerte a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Ismét itt a Múzeumok Őszi Fesztiválja, ami keretében számos izgalmasabbnál izgalmasabb, különleges programokkal várnak a múzeumok országszerte. A programokból szemezgetve összegyűjtöttük nektek azokat az ingyenes eseményeket, amik közül minden korosztály talál neki tetszőt.

Állati jó a múzeumban- családi délelőtt // Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény (2023. október 28.)

A belváros szívében található emlékház az őszi szünetben egy családi csapatépítőre invitálja az 5-10 éves gyerekeket és szüleiket, hogy Róth Miksa és gyermekei egykori otthonában, szecessziós alkotások között alkothassanak. A program során a gyerekek egy interaktív kiállításnézés után alkothatnak, illetve a fenntarthatóság kérdése is terítéken lesz.

Weboldal

Fotó: Múzeumok Őszi Fesztiválja

Ferenczy Ida nyomában – szakmai és családi nap // Gödöllői Királyi Kastély (2023. október 14.)

Egy nap keretében számos izgalmas program vár Gödöllőn, amik mind Erzsébet királyné felolvasónőjéhez és bizalmasához, Ferenczy Idához kapcsolódnak. A nap során egy közönségtalálkozóra is sor kerül Fábián Janka Ida titkai című regénye kapcsán. A beszélgetéssel és dedikálással párhuzamosan kézműves programokkal is várják az érdeklődőket.

Weboldal

blank
Fotó: Vajai Ágnes

Jóga a Kastélyban // Gödöllői Királyi Kastély (több időpontban)

Egy másik izgalmas programon is részt vehetnek azok, akik Gödöllőn járnak, hiszen a madárcsiripelős, gyönyörű kastélyparkban Kőrösi Kitti jógaoktató vezetésével jógázhattok. A testileg és lelkileg is feltöltő mozgásforma és a Pazar környezet garantáltan mindenkit kiszakít a szürke őszi hétköznapokból.

Weboldal

blank
Fotó: Múzeumok Őszi Fesztiválja

Esernyősök // BTM Budapest Galéria Varga Imre Gyűjtemény Múzeum (2023. november 4.)

Varga Imre Várakozók című szoborcsoportja az óbudai Szindbád téren található, kisméretű tervváltozata pedig a közelben található gyűjtemény állandó kiállításának része. A program során a látogatók megismerkedhetnek az ikonikus alkotással, emellett pedig különböző játékok és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.

Weboldal

Séta vezetéssel a dunaújvárosi építészeti emlékek szocreál tanösvényén // Intercisa Múzeum Múzeum (több időpontban)

Dunaújvárosban van egy út, melyen végigsétálva egészen az 1950-es évekig mehetünk vissza, végigjárva az akkor jelentős szocreál stílus legjelentősebb példáit. A városi séta során nemcsak az egyes épületek történeteikkel ismerkedhettek meg, hanem felfedezhetitek a város korai történetét és az ekkor uralkodó stílusokat is.

Weboldal

blank
Fotó: Múzeumok Őszi Fesztiválja

Séta vezetéssel a dunaújvárosi régészeti emlékek tanútján // Intercisa Múzeum Múzeum (több időpontban)

A séta során a dunaújvárosi régészeti emlékeivel ismerkedhettek meg, melyek története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza, amikor egy állandó katonai tábort hoztak létre a város területén. Felfedezhetitek a tábor épületeinek egyes részleteit és építészeti elemeit, továbbá egy igazi római fürdő romjairól is mindent megtudhattok.

Weboldal

blank
Fotó: Múzeumok Őszi Fesztiválja

A győri zsidóság és a Mautner-család // Holokauszt Emlékközpont Múzeum (2023. október 10.)

A Holokauszt Emlékközpont egy nem mindennapi programra invitálja azokat, akik a történelem iránt érdeklődnek, ráadásul az esemény online, Zoom-on keresztül követhető. A kerekasztal-beszélgetés célja, hogy a Győrrel és Győr vármegyével szorosan összefonódó Mautner-család történetén keresztül az érdeklődők bepillanthassanak a város környékén élő zsidó vállalkozók, iparosok és földbirtokosok történetébe.

Weboldal

Ház a házban, avagy mit takar a meszelt fal? – bemutató a falkutatók munkájáról // Walter Rózsi-villa (2023. október 19.)

Mit csinál vajon az, aki falkutatást vagy épületkutatást végez? Mi történik egy ilyen kutatás során a kulisszák mögött és miként érintheti a hétköznapi embereket? A program során nem mindennapi szemszögből ismerkedhettek meg az épületkutatással, hiszen a szakmában dolgozók az általuk kutatott épületek példáin mutatják be, hogy miként rejthet a vakolat ajtót, ablakot, rég elfelejtett építészeti elemet.

Weboldal

blank
Fotó: Nyirő Simon/MMA

Őszi szünetelő // Szépművészeti Múzeum (több időpontban)

Az őszi szünet során a Szépművészeti Múzeum munkatársai egy izgalmas, exkluzív vezetéssel készülnek a 6-12 éves korosztály és szüleik számára, amely során megismerkedhetnek a múzeum kiállításaival, és az őket körülvevő várossal és tágabb világgal is.

Weboldal

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

A pincétől a padlásig – Múzeumi kalandozás az Intercisa Múzeumban // Intercisa Múzeum Múzeum (több időpontban)

A látogatók elől elzárt múzeumi helyszíneket, ismeretlen múzeumi tevékenységeket, egyedi tárgyakat és leleteket ismerhetnek meg a résztvevők és bebarangolhatják azokat a tereket, amiket máskor nem láthatnának. A program során megleshetik, hogy hogyan folyik a leletek tisztítása és konzerválása, illetve mindent megtudhatnak a raktározás folyamatáról is.

Weboldal

blank
Fotó: Múzeumok Őszi Fesztiválja

Ha még több ingyenes program közül válogatnál: