Egy nagyon egyszerű, sütőtökös sütit mutatunk nektek, ami tökéletes választás akár egy őszi kirándulás energiapótlásaként, vagy egy esős, bekuckózós nap filmnézős snackjeként.
Hozzávalók
- 220 g liszt
- 9 g sütőpor
- ½ tk. őrölt fahéj
- 1 mk. őrölt szegfűszeg
- 2 db tojás
- 1 nagy csipet só
- 120 g kristálycukor
- 100 g barnacukor
- 340 g tökpüré
- 120 ml étolaj
- 60 ml narancslé (frissen facsart)
- ½ narancs héja
- 50 g étcsoki
- 80 g pekándió
Elkészítés:
- Első lépésként a sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, és 180 fokon puhára sütjük, majd félretesszük hűlni.
- Mikor teljesen kihűlt, a héját leszedjük és botmixerrel pürésítjük.
- A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt átszitáljuk, és kis időre félretesszük.
- A tojásokat a sóval és a kétféle cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kimért tökpürét, az olajat, a narancslevet és a reszelt narancshéjat. Miután homogénre kevertük, hozzászórjuk a fűszeres lisztet, és ezt is eldolgozzuk benne.
- A csokit durvára vágjuk, és a tésztához adjuk. A pekándióból néhány szemet félreteszünk, a többit felaprítjuk, és szintén belekeverjük a masszába.
- Egy kb. 30×11 centis kenyérformát kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tökös masszát, a tetejére pedig tetszés szerint rápakoljuk a félretett pekándiószemeket.
- A tésztát előre melegített 170 fokos sütőben kb. 80 perc alatt készre sütjük. Ha sülés közben nagyon barnulna a sütink teteje, csökkentsük a hőmérsékletet, vagy takarjuk le alufóliával.
- Az elkészült sütőtökös püspökkenyeret a formában kihűtjük, majd szeletelve tálaljuk.