Sütőtökös pite: A kihagyhatatlan őszi desszert (recept)

Hálaadáskor Amerikában az elmaradhatatlan pulykasült-burgonyapüré páros mellett a sütőtökből készült pite is kötelező szereplője az ünnepi asztalnak. Krémességét, kellemes fűszerességét és az ízek összhangját figyelembe véve érthető, miért imádják náluk is ennyire. Nem mellesleg, a tök magas C-vitamin-, foszfor- és kalciumforrás, ami a borongós, hűvös őszi szezonban még inkább jól jön a nyarat hiányoló szervezetünknek. Ha valami különlegesebb sütit szeretnétek, ami mind színeiben, mind ízeiben harmonizál az ősszel, mindenképp próbáljátok ki ezt a mennyei finomságot!

sütőtökös pite recept
Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (egy kb. 23 cm-es formához)

A tésztához

  • 200 g liszt
  • 100 g hideg vaj vagy margarin
  • 1 csapott mk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 60 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. hideg víz

A töltelékhez

  • 500 g sült sütőtök
  • 2 tojás
  • 100 g cukor + 70 g barnacukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1,5 mk. őrölt fahéj
  • 0,5 mk. őrölt szegfűszeg
  • 0,5 mk. őrölt szerecsendió
  • 0,5 mk. őrölt gyömbér
  • 250 g habtejszín

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkészítjük a pite tésztáját. Ehhez a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és homogén tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük minimum fél órára.
  2. Amíg a tésztánk hűl, elkészítjük a tölteléket. A már előre megsütött és kihűtött tököt botmixer segítségével pürésítjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és homogénre turmixoljuk. Felhasználásig félretesszük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A lehűtött tésztát vékonyra nyújtjuk és egy előre kivajazott piteformába tesszük, ügyelve arra, hogy a tészta a teljes formát kitöltse. A felesleget éles késsel levágjuk és félretesszük.
  4. A tésztát először vakon sütjük, azaz sütőpapírt teszünk rá és száraz rizzsel vagy babbal feltöltjük úgy, hogy kb. az egész formát kitöltse. Az előmelegített sütőbe tesszük 8 percre, majd a nehezéket levéve róla még 2-3 percre visszatesszük sülni.
  5. Ezután a sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük. Az elősütött tésztába simítjuk a tölteléket, majd kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha sülés közben túlságosan pirulna, csökkentsük a hőmérsékletet. A pite akkor van kész, ha megrázva már a közepe is egyenletesen remeg.
  6. A kisült pitét hagyjuk teljesen kihűlni. Érdemes egy nappal fogyasztás előtt elkészíteni, mert így sokkal szebben tudjuk majd szeletelni.
  7. A kész pitét szeletekre vágjuk és enyhén cukrozott tejszínhabbal fogyasszuk.

Tipp: A megmaradt tésztából készítsünk dekorációt! Ehhez nyújtsuk vékonyra a tésztát és tetszőleges formával szúrjunk ki belőle mintákat. 170 fokon süssük meg őket és a kész pitét díszítsük velük kedvünk szerint.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha a sütőtökös pite után egy másik őszi receptet is kipróbálnál: