5 páratlan szépségű kirándulóhely Tatabányán és környékén idén őszre

Szeptember eleje mindig jó alkalom a kirándulásokhoz, hiszen, ha még nem is pompázik meseszép színekben az erdő, a hőmérséklet, a fények és az illatok már erősen sejtetik az ősz közeledtét. Tatabánya és környéke tökéletes választás, hiszen egyrészt nincs messze a fővárostól, másrészt számos különböző természeti kincset és kalandos túraútvonalat rejt.

Környei-tó

Az aprócska település központjában található a hatalmas horgásztó, ami nemcsak bőséges halállománya miatt népszerű úti cél, hanem bájos hangulata is vonzza azokat, akik nyugalomra vágynak. A tó partján sétálva békés környezetben töltődhettek fel, a csendet pedig maximum a madarak csicsergése zavarhatja meg.

Fotó: photo evii

Ranzinger-kilátó

A népszerű Turul-emlékműtől 15-20 perc sétára található a Csúcs-hegy tetejére épült, egész évben szabadon látogatható Ranzinger Vince-kilátó. A szerkezetet eredetileg Bányász-kilátónak nevezték, ugyanis egy ideig bányászati felvonóként használták, a 30 méter magas kilátó pedig 1980-ban épült, egy 1978-ban történt bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére. Az építmény szerkezete 2008-ban esett át egy felújításon és ekkor kapta új nevét is, Ranzinger Vince bányamérnök tiszteletére. Mindenképpen érdemes megmászni a 156 lépcsőfokos kilátót, hiszen mesébe illő kilátás nyílik a közelben fekvő városokra és a környező, csodálatos vidékre.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Ranzinger-tanösvény

A híres bárnyamérnök vezetékneve nemcsak a kilátónál köszön vissza, hanem a helyi tanösvényt is róla nevezték el, az útvonal pedig a tatabányai Kő-hegy jellegzeteségein keresztül kalauzol minket. A tanösvényt bejárva megismerkedhettek a neandervölgyi ember egykori otthonával, illetve Európa egyik legnagyobb madárszobrával is, az utat pedig végig információs táblák kísérik, melyekről mindent megtudhattok a Gerecse növény- és állatvilágáról.

blank
Fotó: photo evii

Majki Kamalduli Remeteség

A világszerte egyedülálló kamalduli remeteség egy nem régen történő felújítás miatt eredeti pompájában tündöklő kolostorral, meseszép, levendulával borított kolostorkerttel és több, érdekes állandó kiállítással várja a látogatókat. A tárlaton keresztül mindent megtudhattok az épületegyüttesről, az egykor benne élő, némaságot fogadó szerzetesek mindennapjairól, és a környék nevezetességeit és természeti értékeit is megismerhetitek.

blank
Fotó: György Mária

Szelim-barlang

Tatabánya felé közeledve már messziről észrevehető a tengerszint felett 289 méteren magasodó Szelim-barlang, amely hazánk egyik legismertebb barlangjai közé tartozik és nagy népszerűségnek örvend a kirándulók körében. A több mint 40 ezer éve keletkezett barlangot az 1930-as években kezdték el feltárni, és ekkor vált jelentős régészeti lelőhellyé is, hiszen a munka során számos ősemberi maradványt találtak benne. A különleges, egy teremből álló barlang csarnoka gigantikus méretű, hiszen 45 méter hosszú és 18 méter magas, tetején két hatalmas kerek nyílás található, 4 padlószinti bejáratától pedig lenyűgöző látvány nyílik az egész Tatai-medencére.

blank
Fotó: Danázs Betti

Ha még több helyet felfedeznétek a környéken: