Közös reggelivel és futással ünneplik a Mária Valéria hidat

Hídon történő reggelizéssel és futással ünneplik meg a 22 éve újjáépített Mária Valéria hidat a szeptember 23-i hétvégén Esztergomban és Párkányban.

Az 1895-ben épült Mária Valéria hidat az első és a második világháborúban is felrobbantották. Először 1927-ben, majd a második felrobbantását követően több mint 50 év után, 2001-ben építették újra. Azóta az esztergomiak és a párkányiak minden évben megünneplik a híd avatásának napját.

Reggeli a hídon

Idén „Reggeli a hídon” címmel pályázatot hirdettek, melynek keretében 22 asztal mellé hívnak esztergomi és párkányi lakosokat, hogy érdeklődési körük szerint megosszák egymással a két város múltját, jelenét és jövőjét, kötetlen formában.

Az ötlet Mattia Mura olasz rendezőtől származik, aki korábban egy dokumentumfilmet forgatott a Mária Valéria hídon, melynek alapja egy beszélgetés helyzetének megteremtése volt: két, egymást nem ismerő ember, egy párkányi és egy esztergomi lakos félúton találkoztak a Mária Valéria hídon és egy közös reggeli elfogyasztása adta a lehetőséget a köztük lévő kapcsolat felfedezésére.

Hídfutás Esztergomból Párkányba

A reggelit követően a futóké lesz a főszerep. 22 éve rendezik meg a Mária Valéria Hídfutást és Gyaloglást, valamint 15. éve az Esztergomi Félmaratont. Szeptember 23-án, szombaton, a Hídfutáson és Gyalogláson idén is mintegy 3.000 embert várnak a 4 kilométeres távra, amely az Esztergomi Bazilikától indul és a párkányi Vadas Termálfürdőnél ér véget. A sporteseményre 6-99 éves korig, a határon innen és túlról bárki nevezhet online szeptember 17-ig, valamint a szabad helyek függvényében a helyszínen is!

Milyen előnyökkel jár a futóverseny és a gyaloglás? A korcsoportok szerinti érmek és oklevelek mellett minden nevező frissítőt, egyedi emlékplakettet, valamint ingyenes fürdőzési lehetőséget kap a párkányi fürdőben, sőt, az első 2.500 célba érkezőnek egyedi emblémázott pólót is adnak ajándékba!

blank

Futóversenyek szeptember 24-én

Szeptember 24-én, vasárnap az Esztergomi Félmaratonra (21 km), valamint a negyedmaratonra (10,5 km) mintegy 300 gyakorlott futót várnak. A félmaratont váltóban is lehet teljesíteni, sőt, még a gyermekekre is gondolnak, hiszen a 2-4 évesek 200 méteren, míg az 5-8 évesek 400 méteren mutathatják meg mire képesek!

Online nevezni szeptember 10-ig lehet, illetve a szabad helyek függvényében a helyszínen. A versenyzőket egyedi emblémázott pólókkal, FNSHR érmekkel, tésztapartival, frissítővel várják, mindemellett a résztvevők a versenyt követően 50%-os kedvezménnyel pihenhetik ki fáradalmaikat az Aquasziget Esztergom élményfürdőben!

Legyetek részese ti is a hídünnepnek, fussatok, vagy gyalogoljatok közösen! További részleteket a visitesztergom.hu oldalon találhattok!

Fedezzétek fel Esztergom környékének legszebb kirándulóhelyeit is: