Hamarosan látogathatóvá válik hazánk nagy múltú kúriája

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hamarosan megnyitja a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria kapuit a nagyközönség előtt. A 19. század első évtizedeiben épült késő barokk, klasszicizáló stílusú kúria a hazai köznemesi építészet egyik kiemelkedő emléke.

Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Az államosítás és a természeti katasztrófák következtében leromlott állapotú épületet és környezetét a mostani felújítás után ismét eredeti formájában tekinthetjük meg. Az épületben elérhető kiállítás segítségével átfogó képet kaphatunk egy jómódú, Szamos mentén élő köznemesi család mindennapjairól.

A kúria egykoron egy nyüzsgő birtok központja volt, a földesúr és családjának otthona, a vármegyei társasági élet színtere. A Régi históriák a tekintetes urakról című tematikus kiállításban korabeli műtárgyak, különböző infografikai tartalmak és interaktív eszközök segítségével ismerhetjük meg a vidéki köznemesi életmód jellemzőit, az egykori építkezés egyes folyamatait.

Az épület udvarán a majorságban folyó munkáról, az udvarház és az uradalmi cselédek mindennapjairól, és az ott élő állatokról, istállókról kapunk ízelítőt. A rezidenciába belépve egy ovális alakú, kupolás előtérbe érkezünk, ahonnan a kúria szobáit végigjárva bepillantást nyerhetünk abba, hogyan élhettek elődeink kétszáz évvel ezelőtt a hazánkban oly jellemző vidéki, köznemesi kúriákban.

A fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével európai uniós és hazai forrásból valósult meg. További információkat ide kattintva találtok.

A cikk a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. támogatásával készült.

Fedezzétek fel a Balaton-felvidék egykori várának romjait: