6 település a Balaton északi partján, amit mesés street art alkotások színesítenek

Tanúhegyek, várromok és Balaton-felvidéki magaslatok után mindenképp érdemes a szabadon látogatható street art alkotások körmére is nézni. Az északi parton szerencsére két kézzel mérik a szebbnél szebb tűzfalfestményeket.

Szigliget

Két helyi művész, Gergely Ramóna és Remsei Enikő, a CreaTeam csapat tagjai számtalan alkalommal virágoztatták fel Szigligetet. Arcokra mosolyt csaló kisebb-nagyobb festményeik és alkotásaik közül a szigligeti várba vezető Kultúrlépcsőn Eötvös Károly Balatoni utazás című szerzeményének sorain lépcsőzhetünk fel s alá.

Fotó: CreaTeam Facebook-oldala/Szentiványi Péter

Tapolca

Ugyancsak helyi művész, Varjas Judit alkotása visz szint Tapolca mindennapjaiba, méghozzá két helyszínen is. A népszerű tapolcai Halas Lépcsőt koi pontyok, tavirózsák, hullámok és a Malom-tóban is megtalálható hínár díszíti.  Az Arany János utcában megbúvó falfestményén aranyhalakkal és tavirózsákkal virágoztatta fel az ottani épület falát.

Fotó: Kerekes Norbert

Zánka

Idén nyáron Zánka számos pontja koncertekkel, street art alkotásokkal és kortárs festményekkel kel új életre. A Színes falu, színes ház program keretében készülnek a remekművek, és kivétel nélkül mind a 6 alkotást az underground pop legizgalmasabb hazai előadói avatják fel improvizatív zenéikkel. Érdemes hónapról hónapra figyelni a bemutató rendezvényeket.

Tovább az eseményekre >>>

blank
Fotó: Chripkó Lili

Veszprém

Veszprém az elmúlt években meglehetősen sok tűzfalfestménnyel gazdagodott, sokunk nagy örömére. Mentha keze nyomán 4 murális alkotás is született, fókuszba helyezve az állatkertet, a vízilabdát, a retró balatoni életérzést és önmagában a királynék városát. A városban járva-kelve azonban érdemes felkeresni a Neopaint csapatának monumentális fülesbaglyait, a Veszprémi Arénához vezető aluljáró Mézga Gézáját, akárcsak a Kittenberger Kálmán utca mesés, vízivilágot megfestő Tethys-alagútját.

blank
Fotó: Menthamadafaka Facebook-oldala

Balatonalmádi

A helyi festőművész, Döme Péter falfestménye nem kevesebb, mint hét méter hosszan állít emléket a valaha volt Veszprém-Alsóörs vasútvonalnak. A 71-es főút kivezető szakaszán Balatonalmádiból Alsóörs felé tartva találjátok az alkotást, melyen az ikonikus 375-ös számú gőzmozdony robog.

blank
Fotó: peter.dome.art Facebook-oldala

Sümeg

Varjas Judit neve nem lehet ismeretlen a mesés falfestmények kedvelőinek, hiszen Tapolcát már megannyi alkalommal színesítette meg alkotásaival. Így van ez Sümeg esetében is, ahol a helyi összefogásnak köszönhetően 2022 őszén adták át a Szuper Gyula nevét viselő Szuper-lépcsőt, melyen számtalan, Sümegre jellemző színes motívum kapott helyet.

blank
Fotó: Németh Szabolcs

Ha a grandiózus festmények után apróságok nyomába erednétek: