Vízen járva, új perspektívából fedezhetjük fel a Dunakanyar legszebb szakaszát

Egy egyre népszerűbb eszköznek, a SUP-nak köszönhetően merőben új kalandok, szárazföldről nem látott, nem tapasztalt élmények nyílnak meg előttünk. Hullámok hátán, a vízen járás újszerű élményével, új perspektívából fedezhetjük fel hazánk legszebb helyszíneit, élen a mesés Dunakanyarral. (x)

Fotó: Aktív Magyarország

A SUP-ozás népszerűségének köszönhetően egyre többen tudják, hogy a csodahelyek sokaságát rejtő Magyarország tele van evezésre alkalmas vizes helyekkel. Ugyan az állva evezés gondolata nem újkeletű dolog, Magyarországon az utóbbi években éli fénykorát ez a sportág.

A festői Dunakanyar egy új perspektívából

Az utóbbi években olyannyira népszerűvé vált, hogy hazánk csaknem minden álló- és folyóvizén van már lehetőségünk kipróbálni magunkat és egyensúlyérzékünket.

A festői Dunakanyar vidékének Szobtól Budapestig tartó útvonal például hazánk egyik legszebb panorámájával ajándékozza meg a már haladó szintű, gyakorlottabb SUP-ozókat.

A Visegrádtól Dunabogdányig tartó szakaszon nemcsak a visegrádi várra, a Salamon-toronyra és a lágyan hullámzó, vadregényes rengetegre nyílik új perspektíva miközben a Duna hullámain egyensúlyozunk, de nem érdemes elszalasztani a Szigetcsúcsot sem, ahol egy kis időre még akár meg is pihenhetünk.

Fotó: Aktív Magyarország

Kezdőként se féljetek vízre szállni

A SUP-ozás népszerűsége persze nemcsak abban rejlik, hogy már megannyi helyen kölcsönözhetünk a vízen járáshoz szükséges eszközből és felszerelésből. Felkapottsága annak is köszönhető, hogy bár első pillantásra kihívásnak tűnhet, ezzel szemben percek alatt ráérez az ember az evezésre.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a sikerélmény érdekében a kezdők először hullám- és szélcsendes helyen tegyék próbára magukat. Tökéletes terepnek bizonyul ehhez a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó vagy akár az Orfűi-tó is.

Magunk és eszközeink biztonsága érdekében persze érdemes azt is szem előtt tartani, hogy túl sekély vízben sem érdemes kísérletezni.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

A vízbe borulás elkerülésére és a könnyebb egyensúlyozás érdekében kezdőknek a minél nagyobb, minél szélesebb deszka javasolt. Ha sikerült kiválasztani a megfelelő deszkát és a kötelező mentőmellénybe is sikerült belebújni, nincs más hátra, mint a beállított evezővel a kézben megcélozni a hullámokat és átengedni magunkat ennek az igazán természetközeli élménynek.

Bár az élmény akkor az igazi, ha talpatok alatt a deszkával kémlelhetitek a tájat, érdemes először ülve vagy térdelve kezdeni az evezést egy kis magabiztosságért. A SUP-ozást ráadásul nem feltétlenül kell magányosan űzni, sőt! Csapattal, barátokkal, társasággal, de profi túravezetővel is belevethetitek magatokat a vizes kalandokba.

Első és legfontosabb a biztonság

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kezdő és haladó SUP-ozóként is kiemelten fontos odafigyelni a biztonságos sportolásra.

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Annak érdekében, hogy igazi kaland lehessen egy-egy ilyen vízi túra, az első és legfontosabb, hogy időjárás tekintetében kellően körültekintőek legyünk és ne szálljunk vízre rossz időben!

Ha az időjárás lehetővé teszi a vízre szállást, a második legfontosabb dolog a mentő- vagy úszást segítő mellény viselése. Emellett hasonlóan fontos a bokarögzítő póráz is, amivel vízbeesés esetén nem úszik el mellőlünk a deszka.

Ha pedig minden a helyén, irány a víz és az emlékezetes kaland, ahol felfedezhettek egy sor eddig ismeretlen világot!

Ha a szárazföldön is felfedeznétek a mesébe illő környéket: