Varázslatos főúri kastély tündököl Budapesttől egy karnyújtásnyira

Hazánk egyik legismertebb főúri rezidenciája, a Brunvszik-kastély Martonvásáron tündököl teljes valójában, a hozzá tartozó lenyűgöző angol kert pedig egy kellemes sétára hív a nap bármely szakaszában.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A Budapesttől alig félórányi autóútra található, korábban földszintes, barokk stílusú kastély 1783 és 1785 között épült, miután Brunszvik Antal grófi rangot és egy hatalmas birtokot kapott Mária Teréziától.

A gróf halála után a birtok először a fiához, majd unokájához, Brunszvik Ferenchez került, aki klasszicista stílusban alakíttatta át.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A következő tulajdonos az ő fia, Brunszvik Géza lett 1870-ben, majd az ő átalakításainak köszönhetően érte el ma is látható, neogótikus stílusát az épület.

Az Angliában akkoriban igen népszerű stílusirányzat jegyeit tükrözi az egyemeletes kastély szabálytalan alaprajza, nagy ablakai, karcsú tornyai, támpillérei, amelyek mind romantikus hangulatot keltenek.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Brunszvik Antal és Ferenc is törekedett arra, hogy virágzó gazdaságot teremtsen a kastély körül, erről tanúskodik a csodálatos angol kert, amely hazánkban egyedülállónak számít.

A gyönyörű mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar és a platán fák látványa olyannyira lenyűgöző, hogy még Beethoven is többször megfordult a parkban.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A 70 hektáros kerthez tartozik egy hangulatos tó is, amelyet a Szent László-patak felduzzasztásával hoztak létre, benne egy szigettel, azon szabadtéri színpaddal.

A színpad fölött Beethoven mellszobra emlékezteti a látogatókat a zeneszerző látogatására és a Brunszvik családhoz fűződő barátságára.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A lenyűgöző környezet mellett az épületben egy Beethoven Emlékmúzeum, valamint ismeretterjesztő központ és tudományos játszóház (Agroverzum) is található, így az egész család találhat magának elfoglaltságot. Mindezek mellett a kastély jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.

További információkért kattints IDE!

Brunszvik-kastély
2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.
Nyitvatartás: minden nap 9:00 - 18:00
Felnőtt belépő: 1800 Ft, diák, nyugdíjas belépő: 1000 Ft

További lenyűgöző kastélyok országszerte: