18 különleges program Budapesten a nemzetközi nőnap alkalmából // 2023

A 2023-as nemzetközi nőnap alkalmából összegyűjtöttünk nektek másfél tucat programot, ami tartalmas szórakozást kínál ezen a napon Budapesten.

Este fess a pesti nő… – századelejei magyar sanzonok, filmzenék, kuplèk // K30 Art Cafe

Kárász Eszter hangján csendülnek fel századelejei magyar sanzonok, filmzenék, kuplèk, a sokarcú és ezerszínű nőkről, nem csak nőknek. Harmonikán kísér: Wagner-Puskás Péter.

Facebook-esemény >>

Nőnap a Mezcalban

Nőnap alkalmából a Mezcal étterem élő zenés vacsora estre vár titeket, ahol a hangulatot Marianna Herrera biztosítja, aki csodálatos hangjával elrepít Mexikóba.

Facebook-esemény >> 

Nőnap plusz: Mi a nők szuperereje? – nőtudományi stand-up Rácz Zsuzsa előadásában // Eötvös10

Rácz Zsuzsa újságíró, író szerkesztő, az emblematikus Terézanyu című regény szerzője, az elsői női főtitkár a magyar PEN történetében és még sok minden mással foglalkozik. Például újabban nőtörténeti, tudományi és karrier orientációs előadásokat tart nőknek, nagyon szellemesen.

Facebook-esemény >> 

Nemzetközi nőnap 2023 programok
Fotó: Eötvös10 (Facebook)

Én vagyok a Kíváncsi! – a nemzetközi nőnap alkalmából // Kettőspont színház & spirituális ügynökség

Az előadásban mintegy 120 éves időutazás során a 21 éves Ady Endre szellemét idézik meg, és persze a századforduló ellentmondásos világát. A színdarab egy ábrándos leányregény és egy földöntúli levélszerelem valós eseményeit dolgozza fel.

Facebook-esemény >> 

Építésznők nyomában – Nőnapi séta Budán

Böröndy Júlia építésszel, a Women in Architecture Hungary Instagram-oldal szerkesztőjével 5+1 budai épületen keresztül ismerhetitek meg a 20. századi magyar építészet fontos alkotóit: Bettelheim Franciskát, Spiró Évát, Pázmándi Margitot és Tóth Dezsőnét.

Facebook-esemény >> 

Nőnap a Horizont Taproomban

Ingyenes főzdetúra, kerekasztal-beszélgetés a kraft szcéna három kiemelkedő női alakjával, és exkluzív, 10% kedvezmény a csapolt sörök árából csak csajoknak, a Horizont Taproomban.

Facebook-esemény >> 

Winkler Nóra & Topor Tünde tárlatvezetése a Similar Stories kiállításon

Winkler Nóra művészeti szakember és Topor Tünde az Artmagazin főszerkesztője tart tárlatvezetést Similar Stories című kiállításon, ahol megosztják veletek gondolatainkat a kiállítás kapcsán, melynek fő témája az anyaság szubjektíven megélt tapasztalatainak bemutatása.

Facebook-esemény >> 

Nemzetközi nőnap 2023 Budapest
Fotó: The Space Budapest (Facebook)

Perszónák – nőnapi különkiadás

Mi viszi előre a nőt? És mi húzza hátra? Honnan tudja, hová megy? És kit visz magával? Elég-e a szerelem, eltart-e örökké? Szerelem, szexualitás, párkapcsolat – női szemszögből. Szépirodalmi előadóest két fiatal nő előadásában.

Facebook-esemény >> 

A Zene Showja // Akvárium Klub

Az Akvárium Klub rendhagyó komolyzenei talkshowjának következő eseményére március 8-án kerül sor. Az interjú és a hangverseny műfajainak ötvözéséből létrejött előadássorozat vendége ezúttal Kovács András Péter humorista lesz, akinek személyes történeteire a MÁV Szimfonikus Zenekar reflektál majd zenével.

Facebook-esemény >>

Recirquel: Solus Amor

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a Recirquel új produkciója. A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális előadás korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét.

Facebook-esemény >> 

Ha mégis otthon töltenétek a nemzetközi nőnap estéjét:

Caravaggio árnyéka // Frankofón Filmnapok

Itália, 1609. A gyilkossággal vádolt Caravaggio Rómából Nápolyba szökik. A Colonna család közbenjárásával kegyelmet remél az egyháztól, hogy visszatérhessen Rómába. A pápa kijelöl egy inkvizítort, aki a festőt és annak egyre felforgatóbb és erkölcstelenebb művészetét kezdi vizsgálni.

Bővebb infók >> 

Száll a kakukk fészkére // Bem Mozi

Milos Forman felejthetetlen filmje Jack Nicholson főszereplésével a mai napon mozivásznon is megtekinthető a Bem Moziban.

Facebook-esemény >> 

Grencsó-port – Not Just for Ladies // Opus Jazz Club

Dukay és Grencsó a közelmúltban több ízben is adott változó felállású kamarakoncerteket, amelyeken a kompozíciók és improvizációk organikus, szétválaszthatatlan egysége, s a különleges hangszerösszeállítás adta mágikus hangzás egyfajta szakrális muzsikává állt össze, mélyen megérintve hallgatóit. Ezen a koncerten Szemző Tiborral és Bolcsó Bálinttal kiegészülve hajóznak ki nyílt zenei folyamokra.

Facebook-esemény >> 

Nőnapi programok Budapesten 2023
Fotó: Opus Jazz Club (Facebook)

Felevad duó – Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter koncertje // K11 Művészeti és Kulturális Központ

A ‘80-as és ‘90-es évek undergroundjának meghatározó párosa a régi dalokat egyszálgitáros változatban mutatja be. URH, Kontroll Csoport, Sziámi, Cohen, Bob Dylan és ami még jól esik.

Facebook-esemény >> 

Dalaink Rólatok / Gimpel Tomi / Balog Emese / Lükő Gabriella // Gödör

Gitárok, némi vörösbor és egy hangulatos este Gimpel Tomival és két zseniális énekes-gitáros lánnyal.

Facebook-esemény >>

Népzenész Klub – házigazda: Erdőfű // Úri Muri

Az Erdőfű egy olyan baráti társaság, ami a mai magyar népzenei, világzenei színtér meghatározó alakjainak és zenekarainak olvasztótégelye. Ezen a hétek ők lesznek az Úri Muri táncházának házigazdái.

Facebook-esemény >> 

Egy új hely felderítése is izgalmas nőnapi program lehet:

Egy szál szólók vol 2.: Okos Viola / Agócs Márton / Daniel Hedin (SWE) // Három Holló

Három egészen különböző hang és érzékenység, három különleges szóló produkció a Három Holló sorozatában.

Facebook-esemény >> 

ZZZ – Tavaszi Áldozat // Gólya

A ZZZ márciusi kurátora Gyányi Marcell. A jazz világából érkező nagybőgős ebben a hónapban olyan zenészeket kért fel, akikkel megvalósíthatja több-műfajú improvizációs elképzeléseit. Első összeállításában Harcsa Veronika énekhangja jelöli ki hangzás egyik sarokkövét, míg a hangszerek terén a cimbalom–gitár viszony kerül fókuszba. Mindehhez a Czirják–Gyányi ritmusszekció ad sziklaszilárd – vagy éppen süppedősen puha – alapot, amit természetesen bármikor kiránthat alólunk, ha túlságosan belekényelmesednénk.

Facebook-esemény >>