11 elbűvölő arborétum hazánkban, mely kora tavaszi sétára invitál

Az utolsó téli hónap búcsúztával nincs is jobb, mint kiszabadulni a természetbe, és hazánk legszebb, téli álmából ébredező arborétumaiban magunkba szívni a tavasz első napsugarait.

Kecskeméti Arborétum

A Kiskunság fővárosának ingyenesen látogatható arborétumát Kecskemétről a 14-es autóbusszal közelíthetjük meg, míg az autóval érkezőket ingyenes parkolás várja. A „hírös” Kecskeméti Arborétum három fő részre, véderdősávra, tölgygyűjteményre és egy gyűjteményes részre osztható, utóbbit 14 ösvényen keresztül sétálhatjuk végig. A kápolnának, vízinövényekkel és aranyhalakkal is benépesített kerti tónak, játszótérnek, kihelyezett tábláknak és a 2020-ban átadott kilátónak köszönhetően egy sajátos természeti világot ismerhetünk meg.

6000 Kecskemét, Nyíri út 48. | Weboldal | Facebook

Fotó: Tóth Margit

Zirci Ciszterci Arborétum

Hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye a Bakony fővárosába, Zircre invitálja a lelkes természetjárókat. A ciszterci apátság műemléki környezetében 1951 óta országos jelentőségű védett természeti területnek számító arborétum minden évszakban pompás kikapcsolódást nyújt. A Bakonyra jellemző őshonos fák és cserjék mellett elbűvölő látványt nyújtanak a liliomfák, a parkot átszelő Cuha-patak és a felette átívelő barokk kőhidak. Anélkül azonban semmiképp se távozzunk, hogy ne pihentünk volna meg a kerti filagóriánál, vagy ne látogattuk volna meg a több mint 400 éves kocsányos tölgyet.

8420 Zirc, Damjanich utca 19. | Weboldal | Facebook

Fotó: Zirci Ciszterci Arborétum Facebook-oldala

Szelestei Arborétum

Szombathelytől mindössze 20 km-re várja látogatóit az egész évben ingyenesen, naponta 7 és 17 óra között látogatható Szelestei Arborétum. A szabad, ligetes területtel és sűrűbb, vadregényes erdei részlettel is megáldott parkot Gróf Festetich Andor alapította 1873-ban, az angol tájkertépítési hagyományoknak megfelelően. A mókusok és madarak számtalanjának otthonául szolgáló arborétumban szabadon látogatható kápolna, tiszafasor szegélyezte utak, szemet gyönyörködtető erdőrészletek, továbbá védett lágyszárú növények fogadják az ide érkezőket.

9622 Szeleste, Fenyő utca 3. | Weboldal

Fotó: Végh Katalin

Deseda Arborétum és Parkerdő, Magyaregres

Somogyország egyik kincse a Kaposvártól északra, Kaposfüred és Somogyaszaló között elhelyezkedő Deseda-tó ölelte, helyi védettségű arborétum. A Deseda-patak felduzzasztásával 1974-ben létrejött félszigeten néhány évvel később 30 hektáron alakították ki az erdőséget. Az arborétumon belüli kalandpark, a különleges növény- és állatvilág, az itt-ott elcsíphető rododendronok, az aranyvessző és tópart szegélyezte sétaútvonal igazán különleges élményt nyújt tavasszal. A tavon átívelő híd felújítása miatt az arborétum jelenleg Magyaregres felől közelíthető meg.

Weboldal

Fotó: Molnár Csilla

Erdőtelki Arborétum

Hazánk legidősebb és egyben legnagyobb, több mint 100 évesre becsült cukorsüvegfenyője az erdőteleki arborétumban várja a látogatókat. Az itt található kastélyban és a kastélykertből lett élőfagyűjteményben, melynek a maga korában a fél ország a csodájára járt, játszódik Mikszáth Kálmán Különös házasság című regénye. Az arborétum gazdagsága máig példátlan, hiszen 1200-nál is több fa, cserje és évelőnövény, növényritkaság, különböző flóraterületek elbűvölő világa és bájos kerti tó is fogadja a természetben megpihenni vágyókat.

3358 Erdőtelek, Fő utca 129. | Weboldal | Facebook

Fotó: Erdőtelki Arborétum Facebook-oldala

Nyíri Arborétum, Nyírpazony

Egy mind a mai napig bővülő és gazdagodó, fiatal arborétum fogad bennünket Sóstóhegy és Nyírpazony határán, ha úgy döntünk, hogy tavaszi sétánk úti céljául a Nyíri Arborétumot választjuk. A 2,4 hektáros területen a Kárpát-medencére jellemző növénytársulások kaptak legfőképp helyet, de találunk itt díszfákat és külföldi fafajokat egyaránt. Az arborétumban tavacska, 200 éves fűzfák, valamint tornáccal és búbos kemencével mesebeli hangulatot varázsoló házikó is várja a kirándulókat. Amit viszont ne feledjetek, hogy a Nyíri Arborétum előzetes bejelentkezés és időpontegyeztetés után látogatható.

Weboldal | Facebook

Fotó: nyiregyhaza.hu

Alcsúti Arborétum

A tél végével, mesés hóvirágmezőivel szinte azonnal a természetbe csábítja a városiakat a Budapesttől alig egyórányira található Alcsúti Arborétum. A 40 hektáron elterülő arborétum évszaktól függetlenül számtalan látni- és felfedeznivalót, köztük hidakat, kastélyromokat, műemlékeket, de még tóban vissza-visszatükröződő természetet is rejt. Hazánk legeredetibb angolparkja éppen ezért tavasszal sem okoz csalódást: illatozó fák, szirmaikat bontogató, színes virágok és fokozatosan ébredező madárcsicsergés okoznak felüdülést az itt kirándulóknak.

8087 Alcsútdoboz, Kastély 2. | Weboldal | Facebook

Fotó: Békési József

Tiszakürti Arborétum

Egykori grófi parkból avanzsált arborétummá a Tiszazug vidékén található Tiszakürt immár 60 hektáron elterülő természetvédelmi területe. Tisza-vidéki életerős fákból és famatuzsálemekből itt sincs hiány, hiszen gróf ültette 150 éves tiszafa, többszáz éves kocsányos tölgy és egy nem mindennapi hármas platán is fogadja a különlegességre vágyó természetkedvelőket. A tavasszal virágba boruló arborétumot sétányok, virágzó rododendronok, művészi értékű faragványok mentén fedezhetjük fel, de az arborétumi kilátóból is pompás látvány tárul a vidékre.

5471 Tiszakürt, Bolza gróf utca 5. | Weboldal | Facebook

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

Gödöllői Arbo-Park

A Gödöllő és Isaszeg határában fekvő Gödöllői Arbo-Park nem véletlenül érdemelte ki az ezerarcú erdő megnevezést. A 137 hektáron elterülő arborétumban változatos erdőképletek invitálnak elmélyült sétára, míg tucatnyi tisztása lehetőséget nyújt a séta közbeni meg-megállásra. Az 1902-ben telepített erdőség eredetileg azért jött létre, hogy új fafajokat, elsősorban fenyőket honosítsanak meg e területen. Az erdei élményekben nem szűkölködő arborétum vadregényes ösvényeit hétköznapokon díjtalanul barangolhatjuk be, belépőjegyet hétvégén és ünnepnapok alkalmával szükséges váltani.

2100 Gödöllő, Isaszegi út 164. | Weboldal | Facebook

Fotó: Petró Róbert Migó

Tuzson Arborétum, Tar

Válogatásunkból nem maradhat ki az igazán eldugott, helyi jelentőségű védett természeti területnek számító, Tar határában található Tuzson Arborétum. A Csevice-forrásoktól a sárga jelzésen keresztül megközelíthető arborétumot dr. Tuzson János botanikus, egyetemi tanár hozta létre kísérleti céllal. A Szalajka-patak partján kialakított terület ingyenesen látogatható, és leginkább azoknak szolgál majd valódi feltöltődésül, akik szeretnek nagy sétát tenni vadregényes, többnyire örökzöldekkel övezett erdei környezetben tavasszal.

Weboldal

Fotó: Hatvani Anikó

Folly Arborétum, Badacsonytomaj

Nem kevesebb, mint 120 évre nyúlik vissza a badacsonytomaji Folly Arborétum története, melyet immár a negyedik generáció gondoz teljes odaadással és szívvel-lélekkel. Az arborétum története az évek hosszú sora alatt megannyit gazdagodott, területe 0,4 hektárról 5 hektárra bővült. A világ minden tájáról származó száznyi fenyőfa között kanyargó tanösvényt akár vezetett túrák során is megismerhetitek. Az év egészében élményt nyújtó arborétumban különleges cédrusok, ciprusok és színes virágok várnak benneteket, gyerekeket játszótér, a séták után megpihenni vágyókat szezonális étterem.

8257 Badacsonytomaj, Kápolnavölgyi út 25. | Weboldal | Facebook

Fotó: Folly Arborétum és Borászat Facebook-oldala

Ha a kora tavaszi barangolást izgalmas programokkal kapcsolnátok össze: