7 lélegzetelállító látnivaló a Tapolcai-medence festői szépségű vidékén

A Tapolcai-medence szelíden hullámzói lankái, magasra törő hegycsúcsai, középkori erődítményei, bájos kápolnái, illetve mennyei ízélményei közé kalauzolunk el titeket, miközben minden lépéseteket ámulatba ejtő panoráma kíséri majd.

Haláp tanösvény

A Haláp-hegy csúcsát egykor a Badacsonyhoz és a Szent György-hegyhez hasonlóan bazaltsapka fedte, azonban a hosszú évekig tartó bányászat miatt elvesztette eredeti formáját. Ha tetőfedője már nincs is, a változatos táj, valamint a bazaltkitermelés következtében létrejött, nem mindennapi képződmények miatt érdemes felkeresni a rajta keringő tanösvényt. A 3 kilométer hosszú túra során 10 megállót érintve, hol sűrű erdőben barangolva, míg máshol sziklafallal körülvett kráterben járva jutunk el az utolsó állomáshoz, és egyben a tanösvény legszebb részéhez. A Haláp csúcsának tövében a Stonehenge-t idéző, különleges sziklaszobrok várnak ránk, majd egy meredek lépcsősor vezet fel a lélegzetelállító, 360 fokos panorámához.

Fotó: Aktív Magyarország

A Tapolcai-medence legjellegzetesebb látványosságát se hagyjátok ki:

Szépkilátó

Sohasem felejtem el azt a pillanatot, / Amikor ezt a tündérországot megláttam… / Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna, / Lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el. / Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt” – a balatongyöröki Szépkilátó anno magával ragadta Eötvös Károlyt is, aki az Utazás a Balaton körül című művében emlékezett meg róla. Eötvös szebbnél szebb szavait csak megerősíteni tudjuk, hisz a Szépkilátó a Tapolcai-medence tanúhegyeivel és a szigligeti várral a Balaton egyik legcsodásabb panorámájaként él a köztudatban a mai napig.

Fotó: Györkő Zsombor

Tűzgyűrű tanösvény

A Tűzgyűrű tanösvény 4,6 kilométer hosszan kalauzol minket körbe a Badacsony legszebb tájain, miközben bepillantást enged a vulkánok világába, illetve a Balaton kialakulásának történetébe. Utunk elején a jegyességet jósló, szerelmet ígérő Rózsakővel találkozhatunk, majd a Páholy- és a Kisfaludy-kilátóból elénk terülő táj kápráztat el minket. Itt jól jön, ha erőt gyűjtünk a túra folytatásához, hisz pár megálló múlva a Bujdosók lépcsőjének 464 fokával kell szembenéznünk. Viszont minden egyes lépést megér, hisz a tanösvény következő állomásáról, a tördemici kilátóhelyről felejthetetlen panoráma nyílik a Szent György-hegy bazaltorgonáira. Végül a Ranolder-keresztnél sem kell hiányolnunk a festői kilátást, hisz túránkat a Balaton meseszép képével zárhatjuk.

Fotó: Tourinform Badacsony

Sümegi vár

Hazánk egyik legszebb középkori erődjeként magasodik Sümeg városa felé a sümegi vár, amely a történelem viszontagságai után is lenyűgöző látványt nyújt. A viszonylag épen megmaradt vár alatt a régió egyedülálló történelmi élményparkjában a középkori várlakók mindennapi életével, a korabeli harcok menetének titkaival ismerkedhetünk meg. Majd egy szerpentinút vezet fel magához a várhoz, amelynek kiállításai több száz évvel ezelőtti időkbe repítenek vissza minket. A kézműves műhelyek, középkori konyha, kínzókamra, püspöki hálószoba, fogadó- és tanácsterem pedig mind-mind arra vár, hogy felfedezzük őket.

8330 Sümeg, Vároldal u. 5. | Weboldal

Fotó: Sümegi Vár (Facebook)

Sümegen túl is fenséges várak várnak a Balatonnál:

Csobánc vára

Ha Gyulakeszi központjából indulunk, akkor a zöld túrajelzést követve vághatunk bele a csobánci csúcshódításba. Vadregényes tájakon törhetünk felfelé, szőlőültetvények, elhagyott présházak kíséretében, miközben folyamatosan egyre meredekebbé válik az terep. Már útközben meg-megállhatunk a Badacsony, a Szent György-hegy, a Tóti-hegy, a Gulács és Hegyestű vonulataiban gyönyörködni. Majd, ha felértünk a kopár hegytetőre, a csobánci vár romjai mellett állva lesz teljes az élmény, a Balatont, a Káli-medencét, valamint a környező hegyeket magába foglaló panorámával.

Fotó: Horváth-Pöttendi Tímea

Szent Donát-kápolna

A Csobánc lábánál lelhetünk rá az 1830-ban emelt Szent Donát-kápolnára, amely a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéről kapta a nevét. A névadó még a klasszicista stílusú, téglalap alapú, félköríves záródású műemlék 28 kg súlyú harangján is feltűnik, ahol a következő felirat áll: „Szt. Donát könyörgése szöllöinket védelmezze”. A bájos kápolnánál a Tapolcai-medence tanúhegyeivel a környék egyik legszebb kilátása vesz le minket a lábunkról. Sőt, innen nem messze egy kevésbé ismert kőtengert, a Papaska-köveket is felfedezhetjük.

Fotó: Aktív Magyarország

Folly Arborétum és Borászat

A Folly Arborétum története több mint 100 évvel ezelőtt, Dr. Folly Gyulával, a fenyőcsemetékkel, valamint a 0,4 hektár kiterjedésű területtel kezdődött. Napjainkra már a negyedik Folly generáció őrzi az 5 hektárra bővült örökséget, ahol a több száz fenyő között kanyargó tansövényen – akár vezetett túrák által – ismerhetjük meg a négy világtáj fenyőit. Mi szem-szájnak ingere, minden megtalálható itt, hisz a lenyűgöző arborétumon túl a család borászatot, valamint szezonális kínálattal rendelkező éttermet is működtet.

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25. | Weboldal | Facebook

Fotó: Folly Arborétum és Borászat (Facebook)

Fedezd fel a közeli Káli-medence ékszerdobozát is: