Kihagyhatatlan úti cél a Balaton-felvidéken: A Szent György-hegy kincsei

A 415 méter magas tanúhegyet a Tapolcai-medence egyik legjellegzetesebb látványosságaként tartják számon, nevét az egykor a lábánál álló kápolnáról kapta.

A vulkanikus természeti érték a szomszédos Badacsonyhoz hasonló látképpel rendelkezik: meredek oldalán a híres bazatoltorgonák állnak, lankáit szőlősorok tarkítják, kopár tetejéről pedig elképesztő kilátás nyílik a környékre. Mindezek után nem meglepő, hogy a Balaton-felvidék egyik legkedveltebb célpontja a kirándulók körében, hiszen nemcsak látnivalókban gazdag, de az Országos Kéktúra útvonala is elhalad itt.

Lengyel-kápolna

A barokk stílusú épületet a környék egyik ékköveként is emlegetik, a kápolna mesébe illő látványt nyújt, ahogy kimagaslik a szőlősorok közül, ajtajából pedig lehengerlő panoráma nyílik Szigliget és a Balaton felé. A hegy déli oldalán, 215 méter magasan álló kápolnát a Lengyel család építtette 1760 körül, majd az épületet 1880-ban egy toronnyal toldották meg, amivel elérte végleges formáját. A történelem sötét időszakait csodával határos módon átvészelve, egy gondosabb felújítás után máig eredeti pompájában díszeleg kívül-belül egyaránt.

Fotó: Kurka Géza

Bazaltorgonák tanösvény

A Balaton környékét számos tanösvényen keresztül megismerhetjük, ezek közül az egyik leggyönyörűbb területen vezet végig a Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény. A közel 4 km hosszú, hétállomásos, magyar és német nyelvű tanösvény egy könnyed körtúrára invitálja a kirándulókat, amely során megismerkedhetünk a hegy és a környék földtörténetével, kőzeteivel és élővilágával, nem utolsósorban pedig a névadó bazaltorgonákról is mindent megtudhatunk.

Fotó: Szuditsch Péter

Bormustra

Ha a nézelődés után egy kicsit felfrissülnétek, nem kell messzire mennetek, mert számos borászat várja a kitikkadt kirándulókat. Ha kipróbálnátok a francia borvidékre jellemző ”vins de garage” stílusú borokat, térjetek be a PAP Wines kézműves borászatba, amennyiben pedig finom fogások mellett élveznétek a helyi nedűt, ne hagyjátok ki a panorámás Szász Birtokot.

Fotó: PAP Wines