5 varázslatos vár a Balatonnál téli kirándulásokhoz

Télen is remek úti célnak ígérkeznek a Balaton környékén található fenséges várak és várromok, melyek egytől egyig lélegzetelállító panorámával várják a kirándulókat.

Nagyvázsonyi Kinizsi-vár

A Balaton-felvidék lankái között magaslik Nagyvázsony községének egyik domboldalára épült Kinizsi-vár. A középkor óta álló vár 1472 után került Mátyás király legendás hadvezérének, Kinizsi Pál tulajdonába, akiről végül el is nevezték. Az épület 2017-től felújítás alatt állt, majd tavaly tavasszal megnyitották a teljesen megújult erődítményt. Ugyan az építkezés befejeződött, azonban jelenleg is zajlik a kiállítás építése, így csupán a vár bizonyos földszinti, szabadtéri területei látogathatók ingyenesen a kijelölt útvonalon, hétfő kivételével minden nap.

Fotó: Baloghné Marika

Sümegi vár

A környéket délcegen uraló Sümeg építését a veszprémi püspök kezdeményezte az 1260-as években, IV. Béla rendelete nyomán. Legkorábbi része az Öregtorony alsó szintje, a belső és a külső kaputorony, a pártázatos várfal és a több emeletes, ötszög alaprajzú Köves-bástya a 14. és a 15. századi bővítések eredményei.

A török támadásoknak sikeresen ellenálló erősséget 1605 tavaszán Bocskai hajdúi szállták meg, a székhelyét Sümegre áttevő veszprémi püspököt lenyakazták, fejét pedig a várhegy oldalán legurították. A vár a kurucok fontos bázisa volt, hanyatlását is ennek köszönheti: a császáriak 1713-ban hadgyakorlat céljából felgyújtották és pusztulni hagyták.

Az ötvenes évek óta tartó rekonstrukcióknak hála mára Sümeg az egyik legautentikusabb hangulatú középkori várunk, mely színvonalas kiállításai és izgalmas programjai révén a térség kedvelt turistalátványosságává nőtte ki magát.

Fotó: Mátés Istvánné

Csobánc vára

A Tapolcai-medence kopár, füves tetején található vár a 13. században épült, és a középkor alatt a törököktől védte meg az erődítmény népét. A mai romjaihoz több, könnyebb és nehezebb túraútvonal is vezet, amelyeket végig káprázatos panoráma kísér: jó időben a Keszthelyi-öböltől egészen a Tihanyi-félszigetig el lehet látni, sőt, kirajzolódik előttünk a mesebeli Balaton-felvidék összes tanúhegyének körvonala is.

Fotó: Horváth-Pöttendi Tímea

Szigligeti vár

A Balaton északi partja fölött, egy vulkanikus hegy kúpján emelkedő szigligeti vár mesébe illő falai már több mint 750 éve tekintenek le a környező vidékre: építése az 1260-as években vette kezdetét a pannonhalmi bencések irányítása alatt.

1547 és 1573 között a tóti Lengyel család által megbízott Palonai Magyar Bálint védte a várat a térséget egyre gyakrabban sújtó török támadásoktól. A híres törökverőt nem csak a budai pasa nem kedvelte állandó portyázásai miatt, de hatalmaskodásaiért a balatoni nemesek is rendszeresen feljelentették a királynál – persze hűbérura, Nádasdy Tamás nádor minden alkalommal megvédte.

Szigliget sorsa, oly sok magyar várhoz hasonlóan, a 17. század fordulóján pecsételődött meg: először egy villámcsapás okozta tűzvész, majd pedig az I. Lipót császári rendeletét követő rombolás tett benne hatalmas károkat, amelyeket a 2013-as felújítás során sikerült némileg kijavítani.

A kalandos életű, a törökök által soha el nem foglalt fellegvár színes kulturális programok egész sorával és a Balaton csillogó vizére, valamint a Tapolcai-medence tanúhegyeire nyíló páratlan kilátással várja a látogatókat nyaranta.

Fotó: Szigligeti Vár Hivatalos Oldala

Rezi vára

A Keszthelyi-fennsík fő látványossága a sziklaormon magasodó Árpád-kori Rezi várának romja, ahol páratlan körpanoráma fogadja a kirándulókat. A Rezi községéből könnyedén megközelíthető várat a 425 méteres Meleg-hegy szirtjére építették a tatárjárást követően. A várból gyönyörű kilátás nyílik a Balaton-felvidék tanúhegyeire, ráadásul nagyon meg sem kell szenvedni érte. Tökéletes választás a könnyed séták, kirándulások kedvelőinek.

Fotó: Kiss Csabáné

Keressétek fel a Balaton bájos delikáteszeit is: