Mesébe illő hangulat elevenedik meg a romantikus tó partján

A híres tatai Öreg-tó közelében egy kisebb, ámbár nem kevésbé gyönyörű tóra bukkanhatunk, amely bájos faházakkal körülvéve, mesebeli helyszínként elevenedik meg előttünk.

Fotó: Vajai Ágnes

Az Öreg-tó védelme érdekében 1961-ben mesterséges tavat hoztak létre, ahol a tatabányai szénbányák felől érkező Által-ér leteheti hordalékát. Megépült tehát a ma Magaspartként ismert gát, majd elárasztották a területet: létrejött az úszó üledék felfogására, vagyis derítés céljából létrehozott Derítő-tó.

Fotó: Vajai Ágnes

Ekkoriban a tóból még rengeteg fa állt ki, természetes búvóhelyül szolgálva a halak számára, amelyek így szép nagyra tudtak nőni. A tóból kiálló fák idővel elkorhadtak és a vízbe dőltek, a halak viszont továbbra is nagy számban jelen voltak a tóban.

blank
Fotó: Vajai Ágnes

A szénbányák 1980-as évekbeli bezárásával a tó elsődleges szerepe – a derítés – megszűnt, így a számos békés és ragadozó halnak otthont adó Derítő-tó mára kedvelt horgászparadicsommá vált. A tó partján bájos faházakat építettek, ami így vadregényes hangulattal várja a horgászni, kikapcsolódni vágyó látogatókat.

blank
Fotó: Vajai Ágnes

A romantikus hangulatot teremtő faházak horgászok és a természetben feltöltődni vágyó családok számára is bérelhetők. Emellett a jelenleg magánkézben lévő Derítő-tó területének kijelölt szakasza szabadon látogatható egy séta erejéig, azonban a kerékpározás, sportolás nem engedélyezett.

Bővebb infó: deritoto.hu

Fedezd fel Tata többi csodálatos látnivalóját: