6+1 lenyűgöző látnivaló Tata télen is gyönyörű városában

Tatán, a vizek városában andalogva megannyi alkalommal érezhetjük úgy, mintha egy barokk festmény legszebb tájaira tévedtünk volna. E lenyűgöző városkép egyes részeit hoztuk el nektek, egy kis gasztronómiai utazással vegyítve, valamint Tata természeti kincsei felé is kikacsintottunk.

blank
Séta a tatai Öreg-tó partján / Fotó: Getty Images

Esterházy-kastély

A Fellner Jakab által tervezett impozáns kastély az 1770-es években már teljes pompában állt az Öreg-tó mellett, majd az évek során számos történettel gazdagodott. I. Ferenc itt írta alá a schönbrunni békét, Görgei Artúr az épületben tartott haditanácsot a szabadságharc idején, de I. Ferenc József, II. Vilmos német császár és IV. Károly császár is megfordult e falak között. 1806-tól udvari zenekar szórakoztatta a vendégeket, majd a XIX. század közepére a monarchia társasági életének központjává vált a kastély. Napjainkban a műemlékileg teljeskörűen helyreállított épület termei nyitva állnak a látogatók előtt, és a kiállításokon keresztül az Esterházy család, valamint koruk történeteiről mesélnek.

2890 Tata, Hősök tere 9/A | Weboldal

blank
Fotó: NÖF

Agostyáni Arborétum

A Bocsájtó-völgyben találhatunk rá a 30,5 hektáron elterülő arborétumra, amelynek területét Esterházy Móric fedezte fel, majd kezdeményezésére megindult itt az európia vörösfenyők, valamint a szlavón tölgyek telepítése. Azóta a völgy gyöngyszemévé vált arborétum 300 féle fával, többek között mamutfenyőkkel, tulipánfákkal, nyírekkel, vasfákkal, juharokkal és diófákkal gazdagodott. Ha pedig teljesen beszippantana minket e vadregényes vidék hangulata és sokszínű növényvilága, az arborétumi tó partján álló bájos kulcsosházban megszállhatunk pár napra.

2835 Tata-Agostyán | Weboldal

blank
Fotó: Agostyáni Arborétum Facebook

Esterházy Pezsgőgyár

Egy igazi mesevilágot megidéző angolpark keleti csücskében lelhetünk rá az 1772-ben épült gyárra, amelyet Fellner Jakab tervezett. A pezsgőgyárat 1905-ben alapította meg gróf Esterházy Ferenc Hubert Emile segítségével, aki egykor a világhírű Moët & Chandon pezsgőgyárának mestereként is dolgozott. Napjainkban, előre egyeztetett időpontokban csoportos túrákat tartanak a toszkán tájakra emlékeztető birtokon, ahol a pezsgőgyár történetszálain haladva ismerhetik meg az ide érkezők a hely múltját, illetve gyöngyöző ízeit.

2890 Tata, Baji út 53. | Weboldal

blank
Fotó: Esterházy Pezsgőgyár Facebook

Esterházy-kiskastély és Cellarius Kincsesház

A pezsgőgyáron túl további látnivalókkal kecsegtet a tatai angolkert, hiszen a kert közepén az Esterházy család egykori nyári lakja is nyitva áll a kíváncsi szemek előtt. A földszinten egy korhű enteriőrkiállítás vár ránk, amelyet a herendi porcelángyár termékei egészítenek ki. Majd az emeleten az angolkertet bemutató interaktív kiállítást nézhetjük meg. Az épület mellett a család egykori nyári konyháját, mai nevén a Cellarius Kincsesházat is láthatjuk, amely a környékbeli mesterek és termelők portékáinak ad otthont.

2890 Tata, Angolkert | Weboldal

blank
Fotó: tataiangolkert.hu

Kálvária-domb és Geológiai Múzeum

A Schweiger Antal által faragott, barokk Kálvária-szoborcsoport, valamint a Fellner Jakab tervei alapján készült fehér kápolna Tata legmagasabb pontjáról, egy kietlen mészkőszikláról tekint le a városra. A XVIII. századi alkotásokhoz fellépkedve, a domb tövében egy szabadtéri geológiai múzeum földtani és őslénytani bemutatóhelyén találhatjuk magunkat. A park felső részét csak az óránként induló szakvezetés keretein belül látogathatjuk, míg az alsó része teljesen szabadon bejárható. Végül a dombtetőre felérve, a szoborcsoporthoz és a kápolnához közel egy 40 méter magas kilátótornyot is találhatunk, amelynek legfelső teraszáról Tata festői panorámája tárul elénk.

2890 Tata, Fekete út 2., Kálvária-domb

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Malom és Kacsa

A tatai táj télen legalább annyira elvarázsolja a látogatókat, mint nyáron. Egy séta az Öreg-tó körül minden évszakban igazi időutazással ér fel a 14. század vízparti vidékére. Egy ilyen csodás séta végén pedig nincs is kellemesebb, mint a Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház fűtött pergolával fedett teraszáról, isteni ételek mellett gyönyörködni a tó körüli téli tájban, akár a hóesésben.

A vendéglátóhely nevét az otthonát adó három vízimalom után kapta, melyek műemlékként díszítik a tatai Öreg-tó sétányát. Az épületkomplexum az ódon és a modern házassága, a hagyományőrzés és a korszerűség ötvözete. Az étteremben olyan klasszikus téli ételek tűnnek fel újragondolva, mint a szalonkacsa vagy az Esterházy-marha pirított szalvétagombóccal. Jól ismert ízekre számíthatunk itt nagyanyóink sparheltjéről – Tóth Tivadar séf közreműködésével – egyenesen a tatai tó partjára repítve.

Az ebéd végeztével a Kacsa Pavilonból felénk érkező fűszeres forralt bor és puncs illata újra a vízpart felé csábít, hogy folytassuk téli sétánkat Magyarország egyik legromantikusabb vidékén.

2890 Tata, Tópart utca 19. | Weboldal

blank

+1 Jégsátor

Tatán az egyik leghangulatosabb  téli sportot, a jégkorcsolyát sem kell hiányolnunk, hiszen a Sport- és Jégsátor minden nap örömmel várja a jeget szelni vágyó kicsiket és nagyokat. Ha saját korcsolyával érkezel, akkor a pályára lépés előtt a helyszínen megélezheted, ám az se baj, ha nincs, hisz bérelhetsz is. Természetesen meleg teával is készülnek, sőt féláron adják azok számára, akik saját kulacsba vagy bögrébe kérik a forró italt.

2890 Tata, Kőkút köz 2. | Weboldal

blank
Fotó: Tatai Városkapu Sport- és Jégsátor (Facebook)

Ismerd meg Tata további kincseit: