Romantikus romokkal szegélyezett őszi sétára invitál hazánk egyedülálló arborétuma

Alig egy órányira Budapesttől pazar, őszi színekbe öltözött arborétum fogadja a kirándulókat, természetbarátokat és mindazokat, akik szívesen töltődnének fel a friss levegőn egy kellemes, őszi séta alkalmával.

Fotó: Jenes András és a Holló fotói

Nincs olyan évszak, mikor ne csodálkoznánk rá a természet szépségeire, mindig más-más arcára. Nem kivétel ez alól az Alcsútdobozon található 40 hektáron elterülő természetvédelmi terület, az Alcsúti Arborétum sem, mely immár magára öltötte őszi pompáját.

Fotó: Békési József

Az ösvényeket szegélyező színpompás fák alatt, madárcsicsergéssel kísérve kimondottan érdemes ilyenkor sétát tenni és egyúttal bejárni az ugyancsak színekbe öltözött egykori főhercegi kertet.

blank
Fotó: Békési József

De ne siessünk ennyire előre, utunk előbb az arborétum egy színpompás szigetéhez és vele együtt a Klotild-öbölhöz vezet. Megsokszorozódott őszi élmény ide megérkezni, hiszen a csillogó víztükörben tükröződő színes lombkoronák csak fokozzák az élményt.

A vízen átívelő hídon magát a Klotild-szigetet is felfedezhetjük, innen rápillantani az öbölre, a lágyan hullámzó víztükörre és az arborétum fáira páratlan élmény.

blank
Fotó: Békési József

Utunk innen a Gloriette-hez vezet, mely egyike azoknak az épen maradt műemlékeknek, melyek egykor József nádor klasszicista kastélyának és a hozzá tartozó parknak a részét képezték.

A megszámlálhatatlan féle szín mellett lassanként előbukkannak az eddig levelekkel és lombkoronákkal takart természeti kincsek, akárcsak a természet ragyogását megőrző örökzöldek.

blank
Fotó: Békési József

A csakugyan épen maradt Babaház és Medveház után, szebbnél szebb fák és növények mentén elérkezünk az ország egyik legrégibb angolpark-jellegű kertjéhez, mely legalább annyi kincset rejt, mint az arborétum maga.

Az egyik ilyen igen impozáns látványosság a Pollach Mihály tervezte klasszicista kastély, melynek egykori pompájára már csak megmaradt főhomlokzata emlékeztet.

blank
Fotó: Békési József

Ezzel szemben azonban a neoromán stílusban, istállóból kialakított kápolna mind a mai napig teljes pompájában tündököl, ősszel kiváltképpen.

blank
Fotó: Békési József

Hazánk egyik legértékesebb élőfagyűjteménye, mely a XIX. századi növénytelepítés eredményeként 540 fajt számlál, mai napig  egyedülálló.

Az arborétum a növényritkaságok mellett igen idős példányoknak is otthonául szolgál, köztük platánoknak, vasfáknak, mocsárciprusoknak, de említésre méltó a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk és a héttörzsű török mogyoró is.

blank
Fotó: Békési József

Ha kedvet kaptatok az őszi pompájában tündöklő arborétum bebarangolásához, érvényes belépőjeggyel csütörtöktől vasárnapig 10 és 16 óra között tudjátok megtekinteni. Részleteket az arborétum weboldalán, aktualitásokat Facebook-oldalukon találtok.

Ha kedvet kaptatok még néhány őszbe burkolózott arborétum bebarangolásához: