Mesebeli kastélyok bújnak meg Budapest rejtett, romantikus zugában

Budapest XXII. kerületében, Budafokon számos felfedezni és kipróbálni való kincset találni. Ezúttal azonban olyan építészeti remekeket mutatunk be, melyeket belülről ugyan nem lehetséges, kívülről, gyönyörű felvételeken mégis érdemes megcsodálni.

A pincészet fölé magasodó, meseszép Törley-kastély. Fotó: Tar János

A mesebeli Törley-kastély

Akiknek volt már szerencséjük bejárni, bebarangolni a budafoki Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont minden zeg-zugát, az udvaron átsétálva bizonyára felfigyeltek már a pincészet fölé magasodó, meseszép kastélyra. A szóban forgó villa nem más, mint a Törley-kastély, melyet 1890 és 1904 között Törley József építtetett.

Törley József 1907-ben bekövetkező halála miatt a pezsgőgyár alapítója nem tudta sokáig élvezni a neogótikus, középkori hangulatot árasztó épületet.

Fotó: kastelyok.com

Később, az államosítás miatt nem maradhatott a kastély a két, öröklő unokatestvér kezén. A hányattatott évek közepette nemcsak a berendezések nagy része és a díszkert semmisült meg, de visszafordíthatatlan károkat is szenvedett az épület. Végül másfél évtizednyi elhagyatottság után, 1956-ban az Országos Onkológiai Intézet sugárbiológiai osztályát helyezték át ide.

blank
A Törley-kastély és a szomszédjában megbújó, varázslatos Sacelláry-kastély. Fotó: Jenes András és a Holló

A kastély azóta sem került vissza a család birtokába, így hiába van lehetőségünk például megcsodálni a Törley Látogatóközpont terén állva, közelebbi megtekintésére nincs lehetőség, hiszen az épületben a mai napig sugárbiológiai kutatóintézet működik, területére pedig csak engedéllyel lehet belépni.

A Sacelláry-kastély nem mindennapi története

További különlegesség azonban, hogy a Törley-kastély szomszédságában megbújik egy kisebb, de hasonlóképp szemrevaló rezidencia, mely több szálon is kapcsolódik a Törley családhoz.

blank
Fotó: sacellary.hu
blank
Fotók: sacellary.hu

A gesztenyefákban gazdag, ősparkkal körbeölelt kastélyt Sacelláry György építtette lánya, Irén számára, aki 1885-ben Törley Józsefhez ment feleségül. Mikor Törley József egy hatalmas birtokot vásárolt jövőbeli pezsgőgyára számára, a két kastély ezáltal pontosan egymás mellé került.

blank
Fotó: sacellary.hu

A szecessziós stílusban épült, mesebeli Sacelláry-kastély 1926-ban a Magyar Posta birtokába került szanatóriumként, de államosítása után sem váltott funkciót, falai a Tétényi úti kórház szanatóriumaként működtek tovább.

blank
Fotó: sacellary.hu

Rövid ideig működött csak iskolaként, 1987-ben az akkori tulajdonos, a Magyar Hitelbank Rt. újíttatta fel az eredeti tervek alapján. 20 éve már annak, hogy magánkézben van és alkalmanként rendezvények helyszíneként szolgál ez az igen impozáns épület, mely Budafok egyik legromantikusabb zugában bújik meg.

Barangoljatok egy jót Budafokon és fedezzétek fel számtalan kiváló helyszínét: