Megrázó erejű drámával indítja az évadot a Magyar Állami Operaház

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Rómát az 1950-es évek Rákosi-diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével 2022. szeptember 25-én mutatja be az Andrássy úti dalszínház.

Politikai thriller, szerelmi tragédia, történelmi dráma: a Tosca mindenki számára hordozhat valami izgalmat, amit Puccini érzelmekben egyedülállóan gazdag, népszerű részletekkel teli muzsikája tesz teljessé. A szerző egyik legbrutálisabb operája a főszereplők mindegyikét elemészti, legyen szó az elnyomás ellen küzdő festőről, Cavaradossiról, a boldogságot kereső énekesről, Toscáról, kettejük szerelméről vagy az útjukban álló gátlástalan rendőrfőnök Scarpia báróról. Nem csoda, hogy hármójuk megrázó erejű kamaradrámája

azokat is meg tudja szólítani, akik egyébként idegenkednek az opera műfajától.

A bigott Scarpia által képviselt rendszer ritkán hangsúlyozott, mégis fajsúlyos eleme a vallásellenesség is, ami közrejátszott abban, hogy Ókovács Szilveszter új rendezésében a történetet az 1950-es évek Budapestjére helyezte át, és az első felvonás szimbolikus helyszíne a később felrobbantott Regnum Marianum templom. A vetítésekkel tarkított látványvilágot Lisztopád Krisztina tervezte, akivel a rendező már a nagy sikerű Hunyadi László produkcióján is közösen dolgozott.

Fotó: Rákossy Péter

Az OPERA legjobb erőit felvonultatva, kettős szereposztásban tűzi műsorára Puccini méltán egyik legismertebb alkotását. A premieren a címszerepet Boros Csilla énekli, mellette Toscaként Ádám Zsuzsanna debütál. Cavaradossi szerepét Fekete Attila és Pataki Adorján, Scarpiát Kálmán Péter és Kálmándy Mihály formálja meg, míg a karakterszerepeket is olyan kiváló előadók interpretációjában hallhatja a közönség, mint Gábor Géza és Kovács István (Angelotti), Szvétek László és Kiss András (Sekrestyés), Kiss Tivadar (Spoletta) és Káldi Kiss András (Sciarrone / Börtönőr).

Bővebb infó és jegyvásárlás: opera.hu

Járd be velünk virtuálisan a felújított Operaházat! Cikkünket itt érheted el: