Víz alatti fantáziavilág elevenedik meg Budapest legújabb falfestményén

300 négyzetméteres víz alatti világ kapott helyet a II. kerületi Frankel Leó út 46. számú ház tűzfalán.

Fotó: Színes Város Csoport

A murális alkotás a MOME és a Színes Város Csoport együttműködéseként, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. Fókuszában a tűzfalak kommunikációs szerepének újragondolása állt.

Fotó: Színes Város Csoport

A MOME kapcsolódó kurzusán 22 diák, 3 oktató részvételével tanulmányozta a műemléki épületek egyedi vizuális rekonstrukcióját, ezek műemlékvédelmi szabályozásait, lehetőségeit – így vizsgálva egy murális alkotás városszínesítő funkcióját. A festett falat a szomszédos telken található Molnár János-barlang inspirálta, a vizuális elemek a barlangvilág tematikájából merítenek.

blank
Fotó: Színes Város Csoport

A MOME Média Intézet KFI és a Színes Város Csoport között első közös projektjének eredménye a Bertalan Lajos u. 16. szám alatt ma is látható Kócsag című alkotás volt, és ennek a programnak a keretében valósult meg a Frankel Leó út 46. számú társasház tűzfalának festése is.

blank
Fotó: Színes Város Csoport

A MOME Média Intézetének kurzusán 22 hallgató, 3 oktató részvételével működött együtt. Az épületet a kurzus hallgatói terjesztették elő a projektre, melynek lényege egy tűzfallal rendelkező, műemléki védelem alatt álló épület megújítása, újragondolása volt a környező városi szövetben. A kiválasztott épületre több vizuális projektterv született, melyeket az erre a célra felállított szakmai testület zsűrizett.

blank
Fotó: Színes Város Csoport

A grafikai kialakítás a szomszédos ingatlanon (Frankel Leó út 48.) található Molnár János-barlanghoz kapcsolódik, mely Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik, valamint hazánk víz alatt lévő legnagyobb, a Budai-hegység és Budapest egyetlen, jelentős hosszban feltárt aktív hévizes barlangja. A MOME-s hallgatók ezt a rejtőzködő természeti kincset, és annak víz alatti fantáziavilágát vizualizálták a tűzfalra.

blank
Fotó: Színes Város Csoport

A tervezőcsapat tagjai Kérdy Zsófia, Pilbák Petra, Pittmann Glória és Szabó Marci, a kurzus oktatói Schmidt Andrea, Lakner Antal és Vargha Balázs kurzusvezető voltak. A falfestés és a festést megelőző felújítás öt héten keresztül tartott a Színes Város Csoport művészeivel és a hallgatók bevonásával, a 300 négyzetméteres alkotáshoz 330 liter festéket használtak fel.