7 újdonság a Tisza-tónál, ha felhőtlen kikapcsolódásra vágytok

Az aktív- és ökoturisztikai infrastruktúra folyamatos fejlesztésének köszönhetően a Tisza-tó nyugalmat árasztó környéke egyre több kirándulót csábít az Alföld északi részére. Mesterséges tavunknál sok minden történt az utóbbi időben, rögtön le is rántjuk a leplet hét izgalmas újdonságról.

Küszvágó csér kilátó (Tisza-tó)

A közelmúltban 9 méter magas, modern, mégis a tájhoz illeszkedő vízitúrás kilátóval gazdagodott a Tisza-tó. Az építészeti műtárgy felső szintjéről páratlan kilátás nyílik a Poroszlói-medencére, amelyet 360 fokban be lehet látni. A tó természeti értékeit új perspektívából bemutató kilátó, amelyet kizárólag vízi úton lehet megközelíteni, a küszvágó csér nevét viseli, hiszen a madárfajnak a létesítmény közvetlen környezetében is van élőhelye. Az új kilátó megépítésével párhuzamosan 20 fészekalapot telepítettek a hazánkban védett küszvágó csérek számára.

kuszvago-cser-kilato
Fotó: Aktív Magyarország

Tisza-tavi sétahajózás, Tiszaörvény

A Tisza-tó kivételes állat- és növényvilágával való megismerkedés új alternatívájaként augusztus 21-ig menetrend szerinti sétahajó áll a kirándulók rendelkezésére. A heti három napon (csütörtök, szombat és vasárnap) közlekedő Jégmadár 10.00 és 15.00 órakor indul egyórás útjára a tiszaörvényi Szabics Kikötőből. Az utazás feltétele az előzetes bejelentkezés, amelyet telefonon (+36/70 364 1890) vagy e-mailben (info@szabicskikoto.hu) lehet megtenni. A 23 férőhelyes hajó délutáni járatát a bejelentkezők számától függetlenül is elindítják. Jegyek: 1300-1800 Ft.

sétahajózás
Fotó: Szabics Kikötő és Szabadidőpart Facebook-oldala

Szabadstrand, Tiszabábolna

A tiszai települések szempontjából meghatározó jelentősége van a vízi- és ökoturizmusnak, ezért nem kis dolog, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség forrásaira sikeres pályázatot benyújtó Tiszabábolna szabadstrandot létesíthetett. A tiszta és biztonságos vízparti közegre vágyó strandolókat július 16-tól várja a vízi játszótérrel és elkerített „medencével” rendelkező vízparti szakasz, amelyet a fejlesztés első ütemének keretében, 2019-ben kezdtek el csinosítgatni.

Tiszabábolnai szabadstrand
Fotó: MTI/Vajda János

Kenguru Park, Tiszaderzs

Egy szeletnyi Ausztrália költözött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzs községbe. A Kenguru Parkban nem kevesebb mint 30 faj 200 egyede él, köztük színes ausztrál madarak, kakadu fajok, sőt, más kontinensek élőlényei, például szurikáták és alpakák. A jegyet váltó sétálgathat a kenguruk között, ám az állatokat megérinteni tilos. Ha valaki leküzdhetetlen vágyat érezne, inkább a kisállat simogató felé vegye az irányt. A park minden nap 9.00 és 18.00 óra között tart nyitva, belépőjegy váltásra online és személyesen egyaránt adódik lehetőség.

Kenguru Park
Fotó: Kenguru Park Tiszaderzs Facebook-oldala

Lépcső Bisztró, Kisköre

A Tisza-tó körüli elfoglaltságok sorában azokra a helyekre is érdemes kitérni, ahol hosszabb-rövidebb időre megpihenhet a fáradt vándor. Erre a célra tökéletes a kiskörei Lépcső Bisztró, főleg, ha lazítás közben jól esne pár finom falat és egy-egy pohár frissítő innivaló. A bisztró menü kínálaton felül kézműves hamburgereket kínáló étterem hatalmas ártéri fák ölelésében, a Tisza-tavi kerékpárút mellett lelhető fel, így a bicajosok számára is könnyen megközelíthető. Hétvégenként élőzenével szórakoztatják a vendégeket.

Lépcső Bisztró
Fotó: Lépcső Bisztó Tisza-tó Facebook-oldala

LI-BA Pékség, Tiszafüred

Minőségi termékei miatt már most nagy népszerűségnek örvend vásárlói körében a nemrég megnyílt, tiszafüredi LI-BA pékség. A minden nap elérhető kínálat részeként francia parasztkenyér, teljes kiőrlésű kenyér, rozsos-magvas kenyerek, továbbá naponta más és más különlegesség (pl.: csokis-áfonyás és tönköly kenyér) készül nagy gonddal a kulisszák mögött. A péksütemény-paletta sem kevésbé lenyűgöző, kapható egyebek mellett almás-fahéjas táska, meggyes és barackos papucs, túrós rétes és füstölt sajtos stangli is. Ha kedvelitek a bort, figyeljétek a pékség eseményeit, mert időnként fröccsdélutánokat szerveznek.

LI-BA Pékség
Fotó: LI-BA Pékség Facebook-oldala

Minigolf, Poroszló

A Tisza-tavi Ökocentrum attrakcióinak listája július elején 10, különböző nehézségi fokú minigolf-pályával bővült. Minden, érvényes belépővel rendelkező látogató 1200 forint ellenében próbálhatja ki a játékot, amelyre ezen összeg fejében háromnegyed óra áll rendelkezésre. A pályákat átlagosan 25-30 perc alatt lehet teljesíteni, de aki ügyesebb, 45 perc alatt akár kétszer is végig tud menni az akadályokon. A bejelentkezés a főépület információs pultjánál lehetséges, ott kapják meg a játékosok az ütőket és a labdákat, továbbá az eredmény rögzítésére használandó játéklapot.

minigolf
Fotó: tiszataviokocentrum.hu

Ha a gyönyörű Tisza-tó környékén kirándulnátok, még több tippet találtok az alábbi cikkben!