Izgalmas nyáresti programokkal várják az irodalom kedvelőit Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház keretein belül, a Zichy-kastély udvarán számtalan nyáresti programmal készülnek az irodalom kedvelőinek. Vezető színészek, ismert zenészek és remek szerzőink váltják egymást a színpadon az elkövetkezendő hetekben.

Nem tudhatom – Radnóti és korunk (2022. június 24.)

Mácsai Pál és Dés László szerkesztésében jött létre a Nem tudhatom – Radnóti és korunk című előadás, amelyben Mácsai Pál és Fullajtár Andrea előadásában hallhatjuk Radnóti eddig kevésbé ismert és ikonikus szövegeit, amelyből megelevenedik egy kor, melynek tanulságait ma is tanuljuk.

Az előadást a szövegekre érzőn reflektáló zeneszerző, Dés László improvizatív szaxofonjátéka és remek zenésztársai, Dés András és Fenyvesi Márton teszik teljessé június 24-én Zsámbékon, a Zichy-kastély udvarán.

beck@grecsó – Hoztunk valamit magunkból (2022. július 3.)

Mi történik, ha az író gitárt ragad, a zenész pedig felolvas? Grecsó Krisztián és Beck Zoli is hoz valamit magából Zsámbékra július 3-án, ami nagyon más, mint amit eddig megszokhattunk. A két alkotó a színpadon zenében és szövegben inspirálva egymást megidézi a mestereket, és megmutatja, hogy minden alkotás gyökere, legyen az zene vagy irodalom, közös.

A Grecsó-szövegek életre kelnek, úgy ahogy a szerző regényeiben olvashattuk, és úgy is, ahogyan még nem hallottuk. Ez az este pedig olyan lesz, amikor a közös alkotásból a nézők sem maradhatnak ki.

Kollár-Klemencz László: Öreg banda (2022. július 8.)

Nincs is személyesebb történet, mint az író saját családregénye, és nem lehet hitelesebb előadás, mint amikor a szerző egyben zenész is, aki a színpadon zenével hívja életre a történeteket.

Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar frontemberének saját sváb családjáról írt és az Öreg Banda címmel megjelent, nagy ívű regényének gyerekkori emlékek, családi anekdoták, legendák, fikciók és dokumentumok adták az alapját, a regényben pedig végigvonul a zene, azaz az újhartyáni Öreg Banda, akik fontos szerepet kapnak a közösség életében. Kollár-Klemencz írói és zenészi léte itt ér össze, regényben és színpadon egyaránt.

Ritka pillanat, amikor alkotó ilyen mélyen személyes vallomását hallhatjuk, amely család- és zeneregény, de egyúttal Újhartyán fiktív krónikája is, amely július 8-án, egy másik sváb hagyományokkal rendelkező településen, Zsámbékon vendégeskedik.

blank

Beck Zoli-Vecsei H. Miklós: Kártyajáték (2022. július 24.)

Ha pedig kaphatóak vagytok egy kis játékra, kártyázzatok egyet Vecsei H. Miklóssal és Beck Zolival!

A Kártyajáték című előadásban a szabály a következő: a nézők húznak 10 lapot a kártyapakli 32 lapjából, amelyek mindegyikén egy szó áll. Ehhez kapcsolódnak élmények, vágyak, gondolatok és persze versek és dalok. Minden szó életre hív egy érzést, egy történetet, ami minden előadáson más és más.

Senki nem tudja előre, milyen játék születik ebből a pakliból, de ennyi kockázat talán mindenkinek belefér – július 24-én, Zsámbékon!

blank

A Zsámbéki Nyári Színház további előadásairól itt olvashattok bővebben.