Ingyenes koncerteknek és bodzafesztiválnak ad otthont júniusban Zsámbék

Június 10. és 12. között ötödik alkalommal telik meg Zsámbék jobbnál is jobb zenékkel a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál keretében. Válogatott koncertek, az idei év toplistásai és délutáni gyerekkoncertek várják a résztvevőket, méghozzá ingyenes belépéssel.

Fotó: Barcsik Géza

Bodzabokrok vidékén

Zsámbék, nevét a vidék ezernyi virágzó bodzabokráról kapta: a bodza latin ’Sambucus’ nevéből eredeztetik a festői település nevét. A város inspiráló történelmi emlékei között bodzavirágzás idején összegyűlnek a kortárs zenei szcénát meghatározó alkotók, a kora középkori romtemplom vonzáskörzetében fekvő zöld szigeten, a Zárdakert színpadán pedig a közönséggel karöltve megismételhetetlen pillanatok születnek.

Fotó: Barcsik Géza

A vadregényes zsámbéki Zárdakertben péntektől vasárnapig olyan zenekarok adják át egymásnak a színpadot, mint a Blahalousiana, a Parno Graszt, az Aranyakkord, a Chalga, a Mordai, a Cimbaliband, a Szeder, a Los Orangutanes, a Nasip Kismet, a Hét Hat Club, a Cimbaliband vagy Ferenczi György és rackái.

Zenei szenzációk

Az idei év egyik zenei szenzációjaként pénteken az újjáalakult Chalga nyitja a fesztivált Fekete Bori énekesnővel az élen, majd a Mordai folk-rock bandája következik, hogy a felsejlő folk-alapokon igazi rockzenével üssék szét a színpadot. Természetesen a Blahalouisiana sem maradhat ki a best of listáról, Ferenczi György pedig virtuóz szájharmonika futamokkal és rackáival édesíti meg a péntek éjszakát.

blank
Az újjáalakult Chalga zenekar nyitja az idei fesztivált.

Szombaton a családokat Rutkai Bori bandájának gyerekkoncertje várja délután, majd érkezik Szeder, Szabó Krisztina friss és szerethető duója. Különleges zenei színfolt a magyar piacon a Nasip Kismet török-magyar formációja, amit Arif Erdem Ocak, a 2021 óta Budapesten élő, ismert török zenész hívott életre, rögtön belopva magát a közönség szívébe.

Az este ezután elszabadul, hiszen színpadra áll az idén 30. születésnapját ünneplő Parno Graszt, akik oláhcigány zenéjükkel elképesztő energiákat mozgatnak majd meg. Az este azonban itt nem áll meg, hiszen érkezik a Los Orangutanes, a Magyarországon megalakult latin-amerikai cumbia együttes, ilyen zenét pedig lehetetlenség lesz ülve hallgatni!

blank
Parno Graszt – Fotó: Gyetvai Gergely

Magával ragadó produkciók

Vasárnap délután a gyerekeket Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta Kerekerdő című produkciója várja, amiben egy csodálatos világ elevenedik meg. A Hét Hat Clubbal pedig a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a balkáni bulik egyfajta fúziója áll színpadra az árnyas fák között a nemzetközi zenészkollektíva előadásában.

blank
Aranyakkord – Fotó: Gyurkovics Tamás

A többszörös nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas Cimbaliband elképesztően termékeny bandájának virtuóz cimbalom- és a hegedűszólói mindannyiunkat magával ragadnak majd, az este programjára végül minden bizonnyal Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkordja teszi fel a koronát.

Nyitott porta

A fesztiválnak ráadásul kiegészítő programja is lesz: a Zsámbékon élő Kossuth-díjas színművész, Szarvas József a fesztivál alkalmából megnyitja portáját a vendégek előtt és szombaton 11 órától várja a vendégeket. Lesz Kiskalász koncert, Tündérkert-könyvbemutatók, este 18 órától pedig Berecz András meseestje várja az érdeklődőket a szomszédban, egész napos lovaglási lehetőséggel.

A belépés természetesen minden helyszínen és minden programra ingyenes. További információt a honlapon és a Facebook-eseménynél találtok.