Íme a legjobb programok március 15-én Budapesten 2022-ben
Felnőtteknek, gyerekeknek - az egész családnak

2022-ben is számtalan tartalmas program vár bennünket Budapesten. Felnőtteknek és gyerekeknek, akár az egész családnak találhattok izgalmas eseményt összeállításunkban. Több program ingyenes, de figyelni kell mert sokszor regisztrációhoz között!

Ingyenes programok Budapesten március 15-én

Március 15. a Budavári Palotanegyedben

Egész napos ingyenes ünnepi programok várnak a budai Várban és a Várkert Bazárban ezek közül szemezgettünk nektek (a programok közül többre regisztrálni is kell):

Huszárakadémia a Várkert Bazárban

A huszárakadémián 4 nyalka huszár tartja a kiképzéseket, s minden gyerek akadémiai leckekönyvet kap, amelyet a tanárok jegyekkel és aláírásokkal látnak el. Az akadémiát elvégző kis huszárokat ünnepélyes keretek között huszárrá avatják.

2022 március 15 programok gyerekeknek Budapesten a budai Várban

Élő történelem – Kopcsik István és a Momentán improvizációs előadása a Csikós udvarban

Az improvizáció eszközeivel és Kopcsik István történész szakértő kommentárjával körbejárjuk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi alakjait. Interaktív történelmi előadás, ahol a magyar történelem legizgalmasabb pillanatai és legjelentősebb alakjai elevenednek meg és hozzák testközelbe a közönség ötleteiből táplálkozva.

Nem engedünk a ’48-ból!” – történelmi séta a budai Várban

A sétán bejárhatjátok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban, megnézhetitek, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, elmesélik nektek, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom.

„Lészen ágyú” – Gábor Áron és a székely hősiesség

Kiállítás a Főőrség kiállítótermében az ikonikus rézágyúval és az 1848-49-es szabadságharc ereklyéivel.

További ingyenes március 15-i programok a budai Várban és a Várkert Bazárban: ITT

Forradalmi tárgykészítő foglalkozás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Március 15-én forradalmi tárgykészítő foglalkozásra invitálja a családokat, a kicsiket és a nagyokat a Magyar Nemzeti Múzeum. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Nyílt napok a nemzeti könyvtárban

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) kettős kiállításmegnyitóval tiszteleg március 15-i nemzeti ünnepünk előtt, s március 14-én délután és 15-én egész nap térítésmentes tárlatvezetéssel, bemutatókkal, valamint a nyílt nap keretében további színes programokkal várja az érdeklődőket az épület számos pontján infrastrukturálisan is megújult enteriőrben. A részletes program ITT olvasható.

2022 március 15 családi programok budapest

Március 15., ahogy mi látjuk – PIM feat. Eötvös József Gimnázium

Március 15-én a forradalom jegyében közös gondolkodásra, játékra invitálnak mindenkit: a Károlyi-kertben és környékén pop-up kiállításokkal, interaktív sétákkal, nyomozójátékokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Gyermekvasút nyomában 20 km – nappali teljesítménytúra – 2022

2022. március 15-én ismét megrendezésre kerül a népszerű „Gyermekvasút nyomában 20 km” teljesítménytúra nappali változata.

Ha inkább elmenekülnétek a városból a nemzeti ünnepen:

Belépőjegyes programok március 15-én Budapesten

A nemzeti dal nyomában I Március 15. a Magyar Zene Házában

Zenés és irodalmi foglalkozások minden korosztálynak (0-tól nyugdíjas korig) a Magyar Zene Házában.

Március 15 budapest 2022 programok gyerekeknek és fenőtteknek

Álmok Álmodói 20 kiállítás a Millenárison

Vegyészből hadügyminiszter, tábornokból térképész, gyárosból ágyúöntő és kolerabiztosból pénzügyminiszter – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc sokak tudományos életét terelte más irányba. Az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállításon bemutatott innovátorok életrajzában számos hazafias történetet is olvashattok. A hosszú hétvége során az összes jegyár 15%-kal olcsóbban vásárolható meg a helyszínen vagy online.

A Pál utcai fiúk – városi séta március 15-én

Vajon ki lehetett Nemecsek, Boka, Áts Feri? Hol játszottak, hová jártak iskolába a Pál utcaiak? Kik azok a Pálok, akiknek bármilyen köze van Molnár-Neumann Ferenc iskolájához, életéhez, környezetéhez? Kik, milyen módon hatottak Neumann Ferikére? A sétán felfedezhetitek azt a világot, amikor a diákabrakos stanicliben mogyoró, mazsola, malagaszőlő, cukordarabka, mandula, utcai szemét, szentjánoskenyér-törmelék és légy volt a csemege. Belekóstolni – szerencsére – csak a „századforduló” hangulatába lehet.

Zenés Irodalmi sáv ünnepi kiadás

Keresztesi József forradalmi verses estjét Darvas Kristóf és Bárdos Deák Ági Nemzeti dal-recyclingja követi a Gödörben.

Rebellió március 15. ünnepén

A Rebellió egy kétszemélyes történelmi stratégiai táblajáték, melyben az 1848-as szabadságharc magyar és Habsburg-párti hadvezéreinek szerepébe bújhat a két játékos. A
Board Game Caféban ezt a játékot próbálhatjátok ki a nemzeti ünnepen.

Föltámadott a tenger a Bem Moziban

A Föltámadott a tenger az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális színes filmet forgattak, amelynek középpontjában az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban.

„Március idusán” – Sergő zenekar ünnepi koncert és folkkocsma a Fonóban

A Sergő zenekar 2022-ben egy különleges ünnepi koncertsorozattal emlékezik március 15-re. Az együttes a magyarságunk, saját kultúránk és nemzeti tudatunk megerősítése tudatában dolgozta ki ünnepi koncertjét. Ennek köszönhetően a koncert alatt több műfaj is megmutatkozik, prózai elemekkel, ezzel is sugallva a magyar kultúra sokszínűségét.

Március 15-i hosszú hétvége a szentendrei Skanzenben

Bemutatókkal, kiállításokkal, kézműves programokkal és 5 állomásos Huszárpróba pecsétgyűjtő játékkal várnak benneteket a hosszú hétvégén.

Ha március 14-ére kerestek budapesti programot, itt találhattok párat: