20 tavaszi program a Balatonnál a március 15-i hosszú hétvégére

A természettel együtt ébredezik a Balaton környéke is. Szépen lassan megnyitnak a szezonális helyszínek, és egyre nagyobb élet lesz a tó partján. Már a március 15-i hétvégén is szuper programokkal várnak a Balaton-parti falvak, városok.

Programok a március 15-i hétvégére a Balaton északi partján

Március 15-i hosszú hétvége a Folly Arborétumban (2022. március 11-15.)

A magyar forradalom és szabadságharc évfordulóját idén 4 napos hosszú hétvégén ünnepelhetjük a badacsonyi Folly Arborétumban. Az étteremben ünnepi ajánlat és korabeli fogások, valamint borvacsora, míg az arborétumban vezetett séták várják az érdeklődőket.

Fotó: Folly Arborétum és Borászat Facebook

Március 15-i ünnepi programok Veszprémben (2022. március 7-15.)

Már március 7-én elkezdődött Veszprém ünnepi programsorozata, de persze a hosszú hétvégén is érdemes lesz bekapcsolódni a forradalmi eseményekbe. Március 15-én többek között emléksétán, ünnepi megemlékezésen és fáklyás felvonuláson is részt vehetünk.

Füredi Tavaszi Fesztivál (2022. március 11-15.)

Természetesen a Balaton fővárosaként emlegetett Balatonfüred sem marad ki a március 15-i programkavalkádból. Sőt mi több, egy teljes tavaszi fesztivált szerveztek Füreden a hosszú hétvégére, ahol nem lesz hiány családi és gyerekprogramokból sem. Lesz itt még színház, komolyzenei koncert és irodalmi est, csak győzzük kiválasztani a nekünk leginkább tetszőt!

Szigligeti vártúra (2022. március 12. szombat)

A Balaton partja mellett magasodó, sziklabércen álló szigligeti vár a Balaton-felvidék leglátványosabb és felújított vára. Az itt emelkedő bástyákról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai-medence tanúhegyeire is. Ide vezet a Tourinform Badacsony tavaszi első élménytúrája.

Fotó: Tourinform Badacsony Facebook

Misztikus irodalmi barangolás handpan zenével – Révfülöp (2022. március 12. szombat)

Gajdos Erika Tímea balatoni regénysorozatának egyik mesés helyszíne a Révfülöp melletti ecséri templomrom. A misztikus irodalmi barangoláson megismerheted a templomrom múltját. Átbújunk az időkapun, akárcsak a regényhős időutazó Bánki Dorka, és egy szemvillanás alatt a múltban találjuk magunkat. Az író felolvas regényéből, mesél balatoni inspirációiról, a szakrális helyek erejéről, miközben Szlávics Alexa handpan zenéjének dallamai elsimítják háborgó lelkünk hullámait.

Évadnyitó családi nap a Festetics Állatparkban – Gyenesdiás (2022. március 12. szombat)

Vidám programokkal várják az egész családot március 12-én, szombaton a gyenesdiási Festetics Imre Állatparkban, amely ezen a napon indítja 2022-es szezonját. Lesz itt kertcsinosítás, arcfestés, bátorságpróba, lovas bemutató és zenés előadás is.

Egész évben nyitva tartó helyek a Balaton északi partján:

A füredi rabbi – Zsinagóga bejárás és városi séta (2022. március 12. szombat)

A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauzunk a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, akivel becserkésszük a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Borbarangolás Borvacsora – Badacsonytomaj (2022. március 12. szombat)

Március 12-én ismét elmerülhetünk a badacsonyi ízekben, a Hotel Bonvino Wine & Spa jóvoltából. Az öttételes borkóstoló mellé olyan különleges fogások párosulnak majd, mint a vízibivalytatár savanyított zöldségekkel, a krémes puliszkával tálalt marhaszegy és a sült tejbegríz kakukkfüves málnaöntettel.

blank
Fotó: Hotel Bonvino Wine & Spa Facebook

E-bike & gasztro hétvége a Balaton-felvidéken (2022. március 11-14.)

Igazi Balaton-felvidéki hétvége vár eBike élménnyel a 4 napos hosszú hétvégén, március 11-14. között. A Balaton Bike Tour e-bike túrái a Balaton-felvidék legszebb helyeire kalauzolnak el: tanúhegyek messzebbről és egészen testközelből, Kinizsi vár, Káptalantóti piac, az igazi hamisítatlan kékkúti víz a forrásból és a varázslatos Badacsony. A túrákat Klaus séf gourmet alkotásai koronázzák meg szombaton és vasárnap a Dobosi Birtokközpont panorámás éttermében.

Hévízi Tavasz (2022. március 12-14.)

Hévízen is változatos programokkal várják az érdeklődőket a hosszú hétvégén. Szombat, vasárnap és hétfő este sem fog unatkozni, aki Hévízre látogat. Zenés-táncos eseményekkel szórakoztatják a közönséget, valamint fáklyás felvonulásra is sor kerül.

Kikelet túra a Szent György-hegyen (2022. március 13. vasárnap)

A Szent György-hegy talán a Tapolcai-medence legremekebb geológiai „alkotása”. A medence közepén fekvő vulkán geológiai csodáival, valamint páratlan természeti és gazdag kultúrtörténeti értékeivel felfedezésre vár. A túra során megismerkedhetsz a Sárkány történetével és megtudhatod, hogy valóban jégbarlang-e a Jégbarlang. A hegy szőlő- és borkultúra, illetve ezek néprajzi vonatkozásai is terítékre kerülnek a túra során, melynek végén a festői Lengyel-kápolna fogad.

blank
Fotó: Tourinform Badacsony Facebook

Füredi reformkori séta forralt borral (2022. március 13. vasárnap)

A történelmi hangulatú épületek történetein túl érdekfeszítő anekdotákat hallhatunk a híres színésznőről, Blaha Lujzáról vagy Az arany ember című könyv legendás írójáról, Jókai Mórról, valamint a legelsőnek mondott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról.

Ingyenes családi nap a Balaton Múzeumban – Keszthely (2022. március 15. kedd)

Március 15-én, délelőtt 10 órától ingyenes családi napot tartanak a keszthelyi Balaton Múzeumban, ahol eredeti forrásból ismerhetjük meg a forradalom és szabadságharc eseményeit.

Programok a hosszú hétvégére a Balaton déli partján

Tavaszi Regatta Vitorlásverseny – Balatonlelle (2022. március 12. szombat)

Ilyen még nem volt a téli vitorlás versenysorozat életében! A Tavaszi Regattán egész nap élő zene vár a kikötőben, a SaxBeatz jóvoltából. És ha ez még nem lenne elég, több dél-balatoni borászat új évjáratát is megkóstolhatjuk.

blank
Fotó: BL YachtClub & Apartments Facebook

Helló, tavasz! – Balatonvilágos (2022. március 12. szombat)

A balatonvilágosi kultúrház melletti téren március 12-én tavaszváró programsorozattal várják az érdeklődőket. A reggel 9 órakor kezdődő főzőversenynek, jótékonysági futásnak, sütivásárnak, betyárbemutatónak és játszótéravatásnak a Szalmabála játszótér ad otthont.

Kőröshegyi Hagyományőrző Napok és Böllérfesztivál (2022. március 12. szombat)

A faluház melletti téren négyfős csapatok versenyeznek a legízletesebb hurka, kolbász és tájjellegű ételek hagyományos elkészítésében, míg este zenés-táncos böllérbálon vehetünk részt.

További látnivalók a Balaton déli partján:

Kossuth kifli és Petőfi kedvence hétvége a Boglárkában – Balatonboglár (2022. március 12-15.)

A balatonboglári Boglárka Bisztróban belekóstolhatunk a márciusi ifjak kedvenceibe március 12. és 15. között. Kossuth kifli és Petőfi kedvence mellett lángossal is várják a korgó gyomrú vendégeket, közvetlenül a Balaton partján.

blank
Fotó: Boglárka Bisztró Facebook

Fonyódi piac (2022. március 12. szombat)

Egész évben heti két alkalommal, szerda és szombat délelőttönként a környék legnagyobb piaca várja a vásárlókat és nézelődőket egyaránt. Őstermelői friss zöldség és gyümölcs, népművészeti, iparművészeti, használati és dísztárgyak, régiségek, festmények minden mennyiségben megtalálhatók a város szívében elhelyezkedő, mintegy háromhektáros területen.

SzabadságON ZalakarosON (2022. március 12-15.)

Ünnepi programok garmadájával készül a hosszú hétvégére Zalakaros városa. Négy napon keresztül zenés programok, játékos feladatok, vezetett séták, kirakodó vásár és kézműves program várják az érdeklődőket.

Szezonnyitó hétvége a Kereki Madárkertben (2022. március 12-15.)

A Balatoni Madárkert a tavasz közeledtével egy rendkívüli hosszú hétvégével kezdi a 2022-es látogatási szezont. Március 12-15. között minden jegytípusból 50% kedvezményt biztosítanak a látogatóknak, akiket többek között látványetetésekkel, ismertetőkkel és új büfével várnak.

blank
Fotó: Balatoni Madárkert Facebook

Nemzeti ünnep Siófokon (2022. március 15. kedd)

Siófok városa is megemlékezik az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról. Az érdeklődők megtekinthetik a Balaton Táncegyüttes ünnepi műsorát, este pedig nemzeti színű fényfestéssel zárják a napot a Kálmán Imre Művelődési Központnál.