Különleges alakú lombkoronasétány fut a nagy múltú magyar kisváros felett

Pannonhalmáról a legtöbb embernek a város fölé magasodó Bencés Főapátság káprázatos épületei jutnak eszébe, viszont pár perc sétányira onnan különleges természeti látványosság várja az érdeklődőket.

Fotó: Györkő Zsombor

Ha éppen győri utunkat tervezzük, semmiképp se felejtsünk el Pannonhalma felé kanyarodni, ahol nemcsak a Bencés Főapátság, az apátságot körbeölelő gyógynövénykert és sétaútvonal, hanem a tőle délre eső halacskaformájú lombkorona-tanösvény is felejthetetlen kikapcsolódást nyújt.

Fotó: Györkő Zsombor

Az apátságtól mindössze 5 perc sétára találjuk az első pannonhalmi diákról elnevezett Boldog Mór-kilátót, amely körül interaktív tanösvény mesél a város érdekességeiről.

A Főapátság körüli parkerdőben található kilátót egyébként 2011-ben lebontott elődje helyére építették, a Sokorói-dombság tölgyfáiból.

blank
Boldog Mór-kilátó / Fotó: Györkő Zsombor

A kilátót körül futó tanösvény 2018 tavaszán újabb attrakcióval bővült: egy, a lombkorona fölé kinyúló, közel 80 méter hosszú sétányról tekinthetünk le a Sokorói-dombság hullámaira és a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet mesés természeti kincseire.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

A fával borított sétány formája egyébként nem véletlen, a hal ugyanis az egyik legrégibb keresztény szimbólum. A 14 méter magas kilátópontról érdemes elmerülni a lábunknál elterülő Pannonhalma látványában.

A kilátó és a lombkoronasétány egész évben ingyenesen látogatható.

További lombkorona-tanösvényeket ebben a cikkünkben találsz: