Egyszerű, de nagyszerű: Farsangi túrófánk málnás eperlekvárral

A farsangi időszaknak kihagyhatatlan kiegészítője a farsangi fánk, amiből a közelgő nagyböjt előtt még mindenképp be kell tankolni. A nem éppen diétásnak mondható süteménycsodából számos különböző ízesítésű és kinézetű létezik, melyek rendre elnyerik az édesszájúak tetszését. A farsangi túrófánk tökéletes választás, ha elsőre egy egyszerűbb és kelesztés nélküli, gyorsan elkészíthető receptet próbálnátok ki, a mennyei ízről pedig az édes tészta és a savanykás lekvár kombinációja gondoskodik.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (25-30 darab)

A fánkhoz

  • 250 g zsíros túró
  • 2 db tojás
  • 2 csapott ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 100 g finomliszt
  • fél zacskó sütőpor (6 g)
  • étolaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a tálaláshoz

A lekvárhoz

  • 200 g fagyasztott eper
  • 100 g fagyasztott málna
  • 3 ek cukor
  • fél dl víz
  • 1 púpos tk keményítő + kevés víz

Elkészítés

  1. A túrót tálba rakjuk és egy krumplinyomó segítségével áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot és a sót. Összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Miután homogén masszává dolgoztuk, félretesszük egy kis időre.
  2. Egy vastagabb, magasabb falú lábasban előmelegítünk kb. 3 ujjnyi étolajat, majd mikor már felhevült, két teáskanál segítségével kis golyókat formázunk a tésztából és óvatosan belehelyezzük az olajba. Közepes lángon süssük, elkerülve azt, hogy a fánkok kívül megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak. Egyszerre maximum 5-6 darabot süssünk, ha többet teszünk bele, az lehűtheti az olajat.
  3. Pár perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat. Amint kisülnek, szedjük ki őket papírtörlőre, ami felszívja a felesleges olajat.
  4. A lekvárhoz egy lábasba tesszük a fagyasztott gyümölcsöket, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd forrástól számítva kb. 3 percig főzzük. Ezután, újfent a krumplinyomót használva összetörjük a gyümölcsöket. Aki nem szeretné, hogy magok legyenek a lekvárban, egy szitán szűrje át a gyümölcspépet.
  5. Ezután a keményítőt kis vízzel simára keverjük és a forrásban lévő gyümölcshöz csurgatjuk. Elkeverjük és kb. fél percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. Kóstolás után ízlés szerint tovább ízesíthetjük cukorral vagy citromlével.
  6. A kisült fánkjainkat fahéjas porcukorral és a lekvárral tálaljuk.

Amennyiben kipróbálnád a tradicionális szalagos fánkot: