A farsangi időszaknak kihagyhatatlan kiegészítője a farsangi fánk, amiből a közelgő nagyböjt előtt még mindenképp be kell tankolni. A nem éppen diétásnak mondható süteménycsodából számos különböző ízesítésű és kinézetű létezik, melyek rendre elnyerik az édesszájúak tetszését. A farsangi túrófánk tökéletes választás, ha elsőre egy egyszerűbb és kelesztés nélküli, gyorsan elkészíthető receptet próbálnátok ki, a mennyei ízről pedig az édes tészta és a savanykás lekvár kombinációja gondoskodik.
Hozzávalók (25-30 darab)
A fánkhoz
- 250 g zsíros túró
- 2 db tojás
- 2 csapott ek porcukor
- 1 csipet só
- 100 g finomliszt
- fél zacskó sütőpor (6 g)
- étolaj a sütéshez
- fahéjas porcukor a tálaláshoz
A lekvárhoz
- 200 g fagyasztott eper
- 100 g fagyasztott málna
- 3 ek cukor
- fél dl víz
- 1 púpos tk keményítő + kevés víz
Elkészítés
- A túrót tálba rakjuk és egy krumplinyomó segítségével áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot és a sót. Összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Miután homogén masszává dolgoztuk, félretesszük egy kis időre.
- Egy vastagabb, magasabb falú lábasban előmelegítünk kb. 3 ujjnyi étolajat, majd mikor már felhevült, két teáskanál segítségével kis golyókat formázunk a tésztából és óvatosan belehelyezzük az olajba. Közepes lángon süssük, elkerülve azt, hogy a fánkok kívül megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak. Egyszerre maximum 5-6 darabot süssünk, ha többet teszünk bele, az lehűtheti az olajat.
- Pár perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat. Amint kisülnek, szedjük ki őket papírtörlőre, ami felszívja a felesleges olajat.
- A lekvárhoz egy lábasba tesszük a fagyasztott gyümölcsöket, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd forrástól számítva kb. 3 percig főzzük. Ezután, újfent a krumplinyomót használva összetörjük a gyümölcsöket. Aki nem szeretné, hogy magok legyenek a lekvárban, egy szitán szűrje át a gyümölcspépet.
- Ezután a keményítőt kis vízzel simára keverjük és a forrásban lévő gyümölcshöz csurgatjuk. Elkeverjük és kb. fél percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. Kóstolás után ízlés szerint tovább ízesíthetjük cukorral vagy citromlével.
- A kisült fánkjainkat fahéjas porcukorral és a lekvárral tálaljuk.