7 varázslatos vidéki program, ami garantáltan ünnepi hangulatba hoz

A karácsonyi sütemények illatát és színes fényfüzérek villódzását követve olyan hazai településekre kalauzolunk, amelyek megadják a módját az ünnepi készülődésnek. Ha szívesen ellátogatnátok az ország legvarázslatosabb helyeinek karácsonyváró programjaira, ez a válogatás lesz az iránytű!

Látogatás a gödöllői Karácsonyházban

A képzeletbeli ünnepi expressz egyik állomásaként a gödöllői Karácsonyház meglátogatását ajánljuk. Náluk a karácsonyi dekoráció beszerzése felér egy élménnyel, mert a hely hangulata mesebirodalomba illő, a portékák pedig egyediek és különlegesek. A 22 éve működő bolt több mint karácsonyi trendbemutató vásár: tökéletes program arra az esetre, ha a megszokottól eltérő kikapcsolódásra vágytok. Aki csupán nézelődni szeretne, annak előre szólunk: a kínálat annyira elképesztő, hogy szinte lehetetlen egy-két különleges csecsebecse nélkül távozni. Ha a gondolat, hogy páratlan, ráadásul időtálló kincsekkel tértek haza, nem hoz ünnepi hangulatba, a Karácsonyház előtti adventi forgatag biztosan megteszi hatását. December 24-ig látogatható.

2100 Gödöllő, Szabadság út 2.

Karácsonyház

Téli varázslat Pomázon

November 27-től négy héten át mesébe illő programokkal és pazar kézműves termékekkel vár Pomáz hangulatos karácsonyi vására. Az adventi készülődés itt forralt borral, kürtőskaláccsal és gasztronómiai kiválóságokkal tetőzik, de megnyitják a környék legnagyobb jégpályáját is. Az ünnep varázsát a Holdvilágárok Egyesület Betlehemi játékával, tűzzsonglőr-előadással és az Agapé gyülekezet pásztorjátékával idézik meg, míg a műjégpályán Pavuk Patrícia és a Jégördög Sportegyesület tart jégtáncbemutatót. Mindezt lehet még fokozni: a város a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadó, Borbély Mihály által komponált. saját adventi dallal örvendezteti meg a látogatókat.

Több helyszínen

Téli Fényünnep és Csodaország Kecskeméten

Tapasztaljátok meg az ünnepvárás meghittségét november 27. és január 1. között Kecskemét történelmi főterén! A téli fesztiválon művészeti és kulturális rendezvények – köztük adventi gyertyagyújtás és kreatív programok – segítik az ünnepre hangolódást több helyszínen, valamint hozzáad az esemény fényéhez az erre az alkalomra épülő óriáskerék is. Nézelődés közben felmelegedhettek egy pohár forralt bort elkortyolgatva, miközben adventi dallamok szólnak. Ha Kecskeméten ejtenétek meg az ajándékvásárlást, arra is lesz lehetőségetek, hála a kézműves vásárnak, ahol nagy eséllyel találni fogtok valamit, amivel meglephetitek szeretteiteket.

6000 Kecskemét, Főtér

Fotó: Gyenes Kata

Mikulástúra a Mátrában

A természet minden évszakban más arcát mutatja, ezért annak ellenére, hogy a csökkenő hőmérséklet miatt nem tűnik túl vonzó programnak, hűvösebb téli napokon is érdemes útra kelni és felfedezni egy-egy szép vidéket. December 4-én a Mikulás nyomait követve egynapos, szervezett túra keretében, a Csörgő-patak völgyéből elindulva vehetitek célba Galyatetőt, ahová Magyarország egyik legmagasabban fekvő településén, Mátraszentistvánon keresztül vezet az út. A 14 kilométeres túra közben a csapat a legendás Ágasvár turistaházban tart röpke, forralt borozással egybekötött pihenőt, majd a résztvevők a díjnyertes Galya-kilátóból gyönyörködhetnek a korai naplementében. A szintemelkedés a túra során 574 m. Négylábú túratársak is csatlakozhatnak!

Gyülekező: 1138 Budapest, Váci út 193.

Fotó: Galyatető Turistacentrum (Facebook)

Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár

Az ország adventi vásárai között kiemelkedik a pécsi, mert a vidéki nagyváros többhetes ünnepváró eseményén nem csak a sokszínű kínálat és a neves fellépők miatt ajánlott részt venni. A település neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően összeforrt a fényfestéssel, ami természetesen az adventi programok közül sem hiányozhat. Emellett fontos szerepet kapnak a hagyományok, mint például a Betlehemes felvonulás és a Mária-játék. A november 26-tól december 23-ig tartó karácsonyi hangolódást gyerekprogramokkal és koncertekkel tetőzik, a fellépők sorában köszöntik például a Muzsikást, a Benkó Dixiland Bandet, a Rutkai Bori Bandát és a Kalákát. A koronavírussal kapcsolatos aktuális szabályokról tájékozódjatok a rendezvény hivatalos weboldalán!

Több helyszínen

Pécsi Advent

Adventi Kastélynapok Gödöllőn

December 18-án és 19-én ünneplőbe öltözik a Gödöllői Királyi Kastély. Kétnapos programsorozat alkalmával idézik meg az 1870-es éveket, amikor a királyi család előszeretettel időzött a palota falain belül, a karácsonyt ünnepelve. Az év legmeghittebb időszakában fontos és érdemes időt szakítani minőségi időtöltésre, ami amellett, hogy remek kikapcsolódást jelent, segít lelassulni, és ráhangolódni az ünnepre. A rendezvények – köztük komolyzenei koncertek, ismeretterjesztő, színházi és bábelőadások – többsége ingyenesen látogatható. A nívós kulturális programokon kívül ajándék- és karácsonyfadísz-készítéssel, kézműves karácsonyi vásárral, sült gesztenyével, punccsal és Erzsébet királyné gardróbja címmel kamarakiállítással várják az érdeklődőket.

2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852 hrsz.

Aranyvasárnap a Rám-szakadékban

Aranyvasárnap jobb elkerülni a nyüzsgő bevásárlóközpontokat, és a zsúfolt üzletek helyett a természet szépségét élvezve készülni az ünnepre. Ha a Túrabarátok csapatára bízzátok magatokat, garantált, hogy pár órára minden nyomasztó gondolatotokról megfeledkeztek, és feltöltődve veszitek az előttetek álló, zsúfolt napok kihívásait. A Rám-szakadékhoz szervezett, Dömös községet átszelő körtúra során a túrázó csapat a Malom-patakot követve közelíti meg a célt, érintve a Róza-táró nevű régi bányanyílást, amit egykor lignitbányászati célból fúrtak a hegybe. Az út a Szentfa-kápolna barátságos épülete előtt vezet, majd a szurdok meghódítása és a patak keresztezése következik. A kalandos túra további állomásairól a szervezők weboldalán tájékozódhattok.

Találkozási pont: Dömös templom autóbusz megállónál, a templom előtt

Fotó: budapepper