Karácsonyi meseországra bukkantunk Budapesttől 30 percre

Ahogy annyi minden ebben az évben, a karácsony és az ünnepi hangolódás is eltér a megszokottól, de a gödöllői Karácsonyház – a járványügyi előírások figyelembevételével – idén is vár titeket.

Frissítés (2021. december 3.): A Karácsonyház jelenleg védettségi igazolvány nélkül is látogatható.

A teljesen ingyenesen látogatható karácsonyi birodalom tökéletes kikapcsolódás minden korosztály számára, legyen szó egy délutáni programról a családdal, barátnős sétáról vagy a karácsonyi nagybevásárlás lebonyolításáról, garantáltan mindenki megtalálja a neki tetsző dolgokat.

Fotó: Karácsonyház

A Királyi Kastélyból a Várkapitányi lakba

Idén 21. alkalommal nyitotta meg kapuit a Karácsonyház, ami az évek alatt egy népszerű és sikeres látványossággá és vásárrá nőtte ki magát. A Gödöllő szívében található karácsonyi csodavilág családi vállalkozásként indult: 1999-től kezdve az akkor rekonstruált Gödöllői Királyi Kastély Pálmaházában üzemelt, majd 2015-ben költözött át a Művészetek Háza mellett található épületbe. A költözés további sikereket hozott a Karácsonyház életében, az itthon egyedülálló koncepciójának köszönhetően egyre több karácsonyi hangulatra vágyó látogatót vonzott magához. 2015-ben tette meg első látogatását a Finn Nagkövetség által szervezett finn Mikulás, Joulupukki is, aki azóta is minden évben ellátogat Gödöllőre, a kicsik nagy örömére.

Fotó: György Mária

A legnagyobb változást mégis 2017 hozta, amikorra a Karácsonyház kinőtte korábbi helyét, és megálmodói a Várkapitányi lak épületét (vagy ahogyan a helyiek nevezik, Testőrlaktanyát) bérelték ki új helyeként, aminek köszönhetően 2017 októbere végén már itt indult az ünnepi szezon. Az épület már önmagában is varázslatos atmoszférával rendelkezik és a dekoratőröknek köszönhetően a belső tereket maximálisan kihasználva egy valódi karácsonyi birodalmat hoztak létre.

A Karácsonyház bejárata / Fotó: György Mária

Az amúgy is nagy népszerűségnek örvendő attrakció 2018-ban tovább terjeszkedett: az épületen kívülre is karácsonyi hangulatot varázsolt. A Karácsonyház előtti terület a kicsik nagy kedvencén, a körhintán kívül impozáns dekorációval és kis bódékkal várja az érdeklődőket, ahol mindenki íze-kedve szerint választhat többek között forralt bor, sült gesztenye és többféle mézeskalács között.

Fotó: Karácsonyház

2019-ben újabb mérföldkőhöz érkezett a 20. jubileumát ünneplő látványosság: ebben az évben befejeződött a Várkapitányi lak teljes rekonstrukciója, illetve az emeleten megnyílt a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal közösen megrendezett karácsonytörténeti kiállítás is.

Tökéletes ajándék mindenkinek

A Karácsonyház folyamatosan változó és frissülő árukészlettel rendelkezik, a portékák a világ különböző részeiről érkeznek, és a széles választék a klasszikus piros-arany fadíszek és diótörős dekorációk mellett a lehető legextrább díszeket is felsorakoztatja. Így garantáltan mindenki számára találtok tökéletesen passzoló ajándékot, a konyhában tüsténkedő háziasszonyoktól kedve, a macskamániás barátnőkön át az aktuálisan népszerű mesefilmek karaktereiért rajongó kisgyerekekig. A lényeg: ha valami megtetszik, azonnal érdemes lecsapni rá, mert nem garantált, hogy legközelebb is ott lesz.

Külön említést érdemel a minden évben felállított hatalmas terepasztal, amellyel egy valódi téli mesevilág tárul elénk, és a hosszas tanulmányozása után is biztosan találtok rajta valami addig észre nem vett részletet a következő látogatásotokkor.

Gyerekek a terepasztal körül / Fotó: karacsonyhaz.hu

Az egész szezon alatt elérhető vásár mellett a szervezők különböző programokkal is várják az érdeklődőket: a Mikulás látogatásán kívül gyakran szerveznek például kézműves foglalkozásokat is.

Miután körbenéztetek bent, jöhet a már említett kinti adventi forgatag, a bódék között elsétálva pedig különböző fotókompatibilis helyeken örökíthetitek meg látogatásotokat.

Ha marad időtök, ne hagyjátok ki a kastélykertet, ami az év ezen szakában is kiváló sétálóhely, és ha még tovább fokoznátok az ünnepi hangolódást, látogassátok meg a kastélykertben lévő Pálmaházat, ami az egész évben kapható növények mellett decemberben karácsonyi dekorációkkal és díszekkel is vár titeket.

Elérhetőség

2100 Gödöllő, Szabadság út 2.

Megközelítés

A Karácsonyház a város központjában, a 3-as főút mellett, a Grassalkovich-kastéllyal szemben található, így mind autóval, mind tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. Budapestről az M3-as autópályán keresztül kb. 20 perc alatt elérhető autóval, emellett HÉV-vel (Gödöllő Szabadság tér állomás), vonattal (Gödöllő Vasútállomás) és autóbusszal (Gödöllői autóbusz-pályaudvar állomás) is könnyen odajuthattok.

Nyitvatartás

hétfő-szombat 09:00 – 18:00
vasárnap 09:00 – 17:00
december 24-én 09:00 – 12:00