A világháborúban lebombázott palotát építenek újjá a Budai Várban

Elkezdődött a patinás József Főhercegi Palota eredeti tervek szerinti újjáépítése a Budai Várban.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Miután szeptemberben befejeződtek a Királyi Lovarda rekonstruálási munkálatai a Budai Várban, újabb helyszínen folytatódik a Nemzeti Hauszmann Program felújítási projektje:

megkezdődött az 1968-ban felrobbantott József Főhercegi Palota újjáépítése.

1789-re készült el a klasszicista Teleki-bérpalota, amely 1892-ben József Károly Lajos főherceg tulajdonába került. Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján a főherceg historizáló stílusban alakíttatta át az épületet. A 2021-es újjáépítés Korb és Giergl terveihez hűen történik.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A palota egykor a Szent György tér nyugati, Krisztinavárosra néző oldalán állt, a Sándor-palotával szemben. A II. világháború alatt az épületet több találat is érte, de rekonstruálása ideológiai okokból elmaradt. 1968 nyarán felrobbantották, majd az alapokkal együtt eltakarították az akkorra már lepusztult állapotban lévő palotát.

blank
A főhercegi palota kertje / Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

A keleties jegyeket viselő épület elsősorban irodaházként működik majd, néhány történelmi termét rendezvénytérré alakítják át, míg a palotához tartozó kert és neoreneszánsz stílusú egykori istálló nyitva áll majd a látogatók előtt.