Már látogatható a hűen rekonstruált Királyi Lovarda a Budai Várnegyedben

Akik ma vagy épp a közeljövőben ráérős sétát terveztek a Budai Várban, őket a mai naptól már az újjáépített budavári Lovarda, a Csikós-udvar és a Stöckl-lépcső várja.

A Lovarda és a Csikós-udvar. Fotó: MTI/Soós Lajos

Alig egy hónapja adták át ugyanitt a Szent István-termet, most még inkább érdemes lesz a Budai Várban tenni egy jóleső sétát és felfedezni annak minden hűen rekonstruált újdonságát. A Kulturális Örökség Napja alkalmából többek között nemcsak az óbudai Zichy-kastélyban tehetünk múltidőző sétát, de a Budai Várba készülők előtt szombaton és vasárnap első alkalommal nyitja meg kapuit a hűen, Hauszmann Alajos tervei alapján rekonstruált budavári Lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar.

Az újjáépült Stöckl-lépcső. Fotó: MTI/Soós Lajos

Az újjáépítés és fejlesztés során többek között az akadálymentes megközelíthetőségre is nagy figyelmet fordítottak, így a Budapesti Borfesztivál helyszíneihez csatlakozó Csikós-udvar a Palota útról például két nagy kapacitású lifttel lesz megközelíthető. Ezen felül újjáépült hazánk minden bizonnyal egyik legszebb lépcsője, az eredetileg 1896-ra elkészült Stöckl-lépcső, ahonnan a Hunyadi-udvar felé vehetjük az utunkat.

blank
A hűen rekonstruált Királyi Lovarda épülete. Fotó: MTI/Soós Lajos

A Budavári Palota korabeli és jelenlegi éke, az 1899 és 1902 között épült és fél évszázadon át funkcionáló Királyi Lovarda, melyen először a világháború pusztításai hagytak nyomot. A bár menthető épületet lebontották ugyan, most azonban a századfordulós terveket követve, illetve a lehető legmodernebb technikai megoldásokat alkalmazva építették újjá Budapest legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként.

blank
A Királyi Lovarda modern belső tere. Fotó: MTI/Soós Lajos

A teljes, Lovardát körülölelő terület megújítása a tervek szerint 2022 tavaszáig tart és Karakas pasa tornyának befejezésével ér véget, hogy aztán a helyreállító munkálatok folytatódhassanak a József főhercegi palota és az egykori Vöröskereszt székház újjáépítésével, és a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójával, valamint a palota „A” épületének feltárásával.

Forrás: MTI